c-topp

Ska man defragmentera sin SSD-disk?

Det blir allt vanligare med sk SSD-diskar eller hårddiskar. Säkert har du hört talas om att man kan, eller snarare kanske ska, defragmentera sin hårddisk med jämna mellanrum. Men hur är det egentligen med SSD-diskar, ska man defragmentera dom också?

För att förstå svaret på den här frågan behöver vi först veta lite hur traditionella hårddiskar och hur SSD-diskar fungerar.

Traditionell hårddisk

Utan att gå in på tekniska detaljer allt för mycket är den (i skrivande stund) vanligaste typen av hårddisk fortfarande av den äldre typen. Man brukar även kalla dessa mekaniska hårddiskar. Den här typen av hårddisk har fysiska skivor som snurrar och gafflar som läser från skivorna. Allt eftersom du använder den spars data ibland på olika fysiska platser på skivorna. Är det tex ett program tar det då lite längre tid att öppna programmet eftersom hårddisken måste plocka fram all data på det här mekaniska sättet. Hade all data istället varit på samma skiva och efter varandra så hade det gått fortare att läsa in.

Och det är här defragmentering kommer in. Att data hamnar lite här och där brukar man nämligen kalla att datat fragmenteras. Genom att låta en mjukvara gå in och titta på hårddisken kan data stuvas om så att tex ett program ligger på ett och samma ställe på hårddisken. Många gånger kan man göra datorn ganska mycket snabbare bara genom att defragmentera. För dig som har en traditionell hårddisk har jag tidigare skrivit om Snabb hårddisk med MyDefrag.

SSD-disk

En SSD-disk har inga rörliga delar. Den fungerar lite som minneskortet du stoppar i din digitalkamera tex. Därför gör det inte heller något om datat sparas här och där. Det finns inga skivor som behöver snurra igång och inga gafflar som behöver styras till rätt läge. Det här är också en av orsakerna till att SSD-diskarna tål mycket mer. Du kan tappa dom i golvet och det brukar i regel inte vara några problem.

En stor nackdel med SSD-hårddisk är däremot att de åldras varje gång något skrivs till den. När du defragmenterar en hårddisk sker tusentals skrivningar till hårddisken vilket faktiskt avsevärt förkortar SSD-diskens livslängd.

Defragmentera inte din SSD-disk!

Dels finns det som sagt ingen anledning. Du vinner inte prestanda på att defragmentera en SSD-disk och dessutom förkortar du livslängden på den helt i onödan.

Fotnot: Bilden längst upp kommer från Wikipedia och visar uppbyggnaden av en traditionell hårddisk.

Inkommande söktermer:

  • defrag ssd
  • defragmentera SSD
  • ssd defrag
  • defragmentera ssd disk
  • ssd disk livslängd
  • ssd defragmentera
  • ska man defragmentera ssd

, , ,

One Response to Ska man defragmentera sin SSD-disk?

  1. Randomforum 2012/12/28 at 19:42 #

    Det som många inte vet. Varje uppstart av en dator med Windows xp, 7, 8 eller windows blue har ca 10000 skrivningar till hårddisken, och av dessa filer raderas ca 8000 under uppstart, resten uppdateras. Så varje gång du startar din dator, räkna med ca 10000-25000 skrivningar till din hdd.

Kommentera