c-topp

Varför är himlen blå?

Tänk dig följande: Det är natt och alldeles kolsvart ute. Du sitter i ett rum och tittar ut. Någonstans tänds en lampa ute, fortfarande är det svart med en liten ljuskälla mitt i. En bil åker förbi och lyser med kraftiga strålkastare rakt mot fönstret. Trots att du nästan blir bländade i det vita badande ljuset kan du tydligt se att utanför strålkastarnas sken är det fortfarande helt svart.

Varför blir inte himlen på samma sätt under dagen? Rymden är till stor del kolsvart med solen som en stark ljuskälla mitt i. Varför ser himlen blå ut?

På dagen blir det blått

Bild: Fabio Marini

Fenomenet som orsakar det här kallas Rayleigh spridning eller på engelska Rayleigh scattering. Matematiken och fysiken bakom det här kan du läsa via länken om du är intresserad. Kortfattat fungerar det så här:

Solen avger ljus med alla våglängder och som du kanske kommer ihåg från skolan betyder det att skenet ser vitt ut. En astronaut utanför vår atmosfär ser tydligt att solen skiner vitt. Det händer nämligen en del i vår atmosfär som gör att solen ser gul ut och att himlen blir blå.

I atmosfären finns mängder av partiklar. Alla de här partiklarna fångar upp och sprider ljuset från solen. På vår planet råkar det vara så att de allra flesta av de här partiklarna har en storlek som sprider blått (och violett). Vart vi än tittar på himlen ser vi helt enkelt ljus som sprids av de här partiklarna och därför ser det blått ut.

Eftersom så mycket av det blå och violetta från solen filtreras ut på väg mot oss blir summan av det ljus som direkt skiner mot dina ögon något som uppfattas som gult istället för vitt.

Vid solnedgången rött och orange

Bild: H Heasley

När vi närmar oss solnedgången måste ljuset från solen färdas allt längre för att nå oss. Vinkeln på hur ljuset faller in blir också annorlunda.  Resultatet blir att ännu fler partiklar träffas och solen går från gul till orange till röd. Helt enkelt för att mindre och mindre blått ljus går raka vägen från solen till dina ögon, det mesta fångas upp och sprids via partiklarna istället.

De spektakulära färgerna vi ibland kan se vid en solnedgång kommer från att atmosfären just då innehåller extra mycket partiklar från damm och vatten. Ljuset bryts i alla de här partiklarna och vi ser en vacker röd himmel innan det åter är dags att se vad vi skulle sett dygnet runt utan atmosfär: Den svarta djupa rymden.

Bloggar.se om: , , , intressant?

Inkommande söktermer:

  • himlen
  • himmel
  • blå himmel
  • varför är himlen blå på dagen
  • blå bakgrundsbild

, , ,

No comments yet.

Kommentera