c-topp

Världens mest sålda hemdator fyller 30 år

Commodore 64 eller C-64 släpptes i augusti 1982 och blev den hemdator som sålts i flest exemplar någonsin. Miljontals människor har ägt en C-64 och jag tror att vi har den datorn att tacka för väldigt mycket vad gäller dagens datorer. Jag tror att många av de som idag jobbar med datorer och utveckling runt det förmodligen satt som tonåringar i sina rum med just en Commodore 64.

För mig personligen var C-64 en dröm som 10-åring. Jag visste knappt vad en dator var men jag visste att jag väldigt gärna ville ha en. Något år senare fick jag äntligen en och den var en av de viktigaste milstolparna i mitt liv. Trots att inte Internet fanns eller ens modem för den delen var det början på en lång resa som fortfarande pågår. Jag träffade nya vänner, lärde mig programmera, upplevde otaliga timmar av spel och så småningom insåg jag att man kunde tjäna en slant på sitt intresse genom att hjälpa andra.

Jag minns det fortfarande som om det var igår när en kompis kom hem med ett nytt spel. In med det i bandspelaren, ett febrilt skruvande på tonhuvudet och några loading errors senare gick det till slut att starta spelet. Eller vad sägs om radiosändningar på natten som spelade upp olika småspel och program som man kunde banda. Som 11-12 fick jag smyga upp på natten och trycka igång inspelningen för att direkt på morgonen kolla om det var något häftigt man fått med.

Ett stort grattis till Commodore 64, hipp hipp hurra!

Ägde du en dator på 80-talet? Hade du en C-64?

,

No comments yet.

Kommentera