c-topp

Ok du finns på Twitter. Men har du presenterat dig?

Twitter blir allt vanligare. Många använder det enbart för att följa kändisar. Andra utbyter tankar och ideer med varandra i microformat. För att Twitter överhuvudtaget ska bli intressant krävs det åtminstone att du följer några andra.

Underskatta inte Twitterprofilen

Om du börjar följa någon skickas ett mail till den du följer. I mailet finns en del information om dig som plockats från din profil. Har du lämnat allt blankt är risken stor att många inte ens blir nyfikna på dig. Är du ute efter att kommunicera via Twitter är det här såklart inte optimalt.

Twittermailet

Jag nämnde ovan det mail som kommer med ny följare. Det ser i dagsläget ut såhär:

Mailet innehåller information om ditt namn, ditt alias på Twitter. Vidare hittar man hur många personer du följs av och som följer dig. Det antal tweets du skrivit visas också. Sist men inte minst kommer också din bio med. Alltså din egen beskrivning av dig.

Har du inga andra som följer dig, ingen bio, ingen profilbild och inga tweets skrivna är risken stor att det slutar här. Åtminstone för den här gången.

Fixa din profil

Några saker kan du göra riktigt snabbt och nedan beskriver jag dem steg för steg för dig som inte är så van Twitter än. Du som redan är varm i kläderna kan hoppa ner till slutet för några tips som ökar chanserna att faktiskt bli följd. Som inloggad på Twitter, klicka ’Settings’ (A nedan) och därefter ’Profile’ (B nedan). Använd följande skärmdump som referens:

Profilbild (C)

En profilbild är viktig. Den syns i många sammanhang, exempelvis varje gång du skriver en tweet. De allra flesta använder faktiskt en bild på sig själv men det är inget måste även om jag rekommenderar det. Klicka C för att ladda upp en bild. Du blir ombedd att leta upp en du har på datorn eller i ditt nätverk.

Namn (D)

Att ange sitt äkta namn är också väldigt vanligt. Tycker du det är otäckt att gå ut med det tänker jag inte argumentera emot men det ökar naturligtvis din trovärdighet om du också vågar gå ut med vem du är.

Plats (E)

Resonemanget här är ungefär detsamma som med namnet. Skriv åtminstone ’Sverige’ eller ’Sweden’ och gärna en ort.

Web (F)

Här kan du ange en webadress. Det kan vara till din blogg, din vanliga hemsida, ditt företag, din profil på Linked In eller vad du vill. Ett tips är dock att länka till något som har med dig att göra. Har du inga såna länkar är det bättre att låta den vara tom.

BIO (G)

Det här är nog det viktigaste fältet av dem alla. Här kan du på 160 tecken ange lite vad du är intresserad av. Försök klämma in vad du jobbar med, vad du gillar och kanske kommer tweeta om. Det finns nog ingen undersökning gjord men jag gissar på att 9 av 10 kommer kolla just den här infon innan de bestämmer sig för om de ska följa dig eller ej.

Vad gäller val av språk tycker jag du ska skriva din bio på det språk du i första hand kommer använda i dina tweets. Om du enbart kommunicerar med svenskar finns det ingen större anledning att skriva din bio på engelska.

Spara (H)

Glöm inte klicka ’Save’ när du gjort dina ändringar. Glöm inte heller att ibland gå tillbaka till din profil och ändra din bio om dina intressen, jobb eller annat ändrats.

Bakgrundsbild

För att sätta ännu mer prägel på din profil kan du använda en annan bakgrundsbild än den du får som standard. Det här är inget  du måste men det ger självklart ytterligare lite information om dig. Hur man gör det och hur man gör egna bakgrundsbilder blir ett inlägg jag tänker göra i framtiden.

Fler tips för dig som gärna vill bli följd

För många är det viktigt att bli följd. Kanske viktigare än att själv följa andra. Om du vill öka på de chanserna kommer ytterligare några tips.

  • Om du har ett alias som lyder ”Sexxehfree234” är risken stor att de flesta slutar redan här. Se till att ha ett hyggligt seriöst alias som inte direkt kan kopplas till spam och annat oseriöst.
  • Se även till att göra några tweets innan du börjar följa en massa människor. Skriv tweets som om du redan var följd av många andra.
  • Var inte rädd för att kommunicera på Twitter. Om @PelleKalle skriver en fråga du har svar på. Svara tillbaka med personens alias. Det är ett bra sätt att ”bli upptäckt” på Twitter. Många gånger kommer du bli följd av dem du kommunicerar med helt enkelt.
  • För väldigt många är kvoten hur många du följer själv och hur många som följer dig viktigt. Följer du 350 personer men bara blir följd av 10 är det en tydlig varningsklocka att du kanske inte är värd att följa. Om du tänkt dig att snabbt samla på dig en massa följare genom att först följa dom kan det vara en god ide att göra det med några i taget. Börja inte följa flera hundra personer på en dag, det kommer bara se oseriöst ut.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera