c-topp

Vad är egentligen RSS osv?

Hej och välkommen till information om mina små ikoner!

vad_betyder_ikonernaHögst sannolikt har du kommit hit genom att klicka på min ”Öööh?”-knapp. Kanske är du bara nyfiken på vad jag skriver här kanske vet du inte riktigt vad ikonerna betyder.

Det tänkte jag beskriva nu! Först lite kortfattat och sedan lite längre för dig som är extra intresserad och som kanske vill ha tips om hur man kommer igång.

Ikonen längst upp till vänster står för Twitter. Enkelt kan man säga att det är en miniblogg.  Här skriver jag mest om sådant som är lite mer privat och det är inte alltid det handlar om IT.

Nästa ikon med texten ”in” står för Linked In. Det är ett socialt community där man mest fokuserar på affärskontakter kan man säga. Vill du ser lite mer vad jag kan och kanske inte kan eller om du möjligen vill göra affärer med mig på något sätt är det här rätt ikon att klicka.

Den orange ikonen står för RSS. Det är ett vansinnigt smidigt sätt om man vill ha koll på fler bloggar och siter samtidigt utan att behöva besöka varje site. Tänker du bara använda en av mina 4 ikoner, ja då ska du välja denna eller kanske nästa.

Den sista ikonen med en liten kanelbulle, eller snabel-a eller at, den länkar dig vidare till feedburners tjänst för prenumeration via e-post. Du får helt enkelt e-post med mina inlägg. Ett mail per dag där dygnets samtliga inlägg bakas in. Har jag inte gjort något inlägg en dag, då kommer ingen e-post. Smidigt, eller hur?

Följ mig på Twitter!Twitter – svårt att bli bitter!

Twitter är tjänsten i rop-rop-rop-ropet just nu. Nu senaste var det ett mycket vasst verktyg för att berätta för Microsoft att deras senaste Outlook inte funkade så bra. Med Twitter kan du följa andras små korta meddelanden och även bli följd själv. Du kan skicka meddelanden direkt till en viss person som följer dig eller till alla som följer dig. Om du är bekant med Facebook har du också sett statusuppdateringarna där. Lite så fungerar Twitter.

Följer du mig på Twitter kommer du dels få reda på när jag gjort nya inlägg dels kommer du få en unik och ibland rolig, ibland sorglig inblick i mitt privatliv.

Det finns stor uppfinningsrikedom bland de som använder Twitter. Numera är det möjligt att i en Tweet, som meddelanden kallas, bifoga bilder och annat. Du kan använda Twitter på en mängd sätt, givetvis från din dator men det är även möjligt att använda iPhone eller egentligen vilken mobiltelefon som helst. Kolla gärna på den här videon som förklarar vad Twitter är för något. Den är på engelska.

Kolla min profil på Linked INLinked IN – för oss som tror att vi är något!

Jag har i ärlighetens namn inte uppdaterat min profil enormt mycket ännu. Det är dock på gång och vad det lider kommer du hitta en skinande blank profil som visar allt jag kan och inte kan. Jag accepterar att connecta med i princip vem som helst på Linked In. Vill du så får du kan man säga. Linked In fokuserar ganska mycket på kontakter, utbildning och karriär. Det är ett seriöst Facebook för att beskriva det krasst.

rss_storRSS – Ett Ess i skjortärmen!

Har du aldrig testat att använda RSS-flöden vill jag verkligen uppmana dig att testa nu!

I princip kan man likna RSS med dina gamla vanliga bokmärken på steroider. Genom att använda en läsare för RSS samlar du alla dina favoritsidor på ett och samma ställe. Du behöver inte besöka varje sida för att se om något nytt har skrivits sedan sist. Din RSS-läsare har koll på det istället.

Kolla på flera siter samtidigt

Själv har jag nog lagt till minst 50 olika siter i mitt RSS-flöde. Varje dag matas det in hundratals artiklar och inlägg. På under en halvtimme har jag hunnit gå igenom vad som är värt att läsa mer om bara genom att titta på rubrikerna och små utdrag. Skulle jag manuellt besöka varje sida tror jag knappt dygnets alla timmar skulle räcka till. Jag prenumererar dels på flöden från siter för att få nyheter, tips och inspiration till min egen blogg. Dels prenumererar jag på sådant som intresserar mig i övrigt som exempelvis sporten från aftonbladet.

Många olika programvaror att välja bland

anvand_rssJag använder Google Reader för att läsa mina RSS-flöden. Mjukvaran är helt gratis och hänger med i samma inloggning som Gmail osv. Det absolut bästa är att oavsett vilken dator jag sitter vid (eller mobiltelefon för den delen) så får jag tillgång till samma flöden, samma inställningar. Eftersom Google Reader inte är en klient installerad på datorn utan istället på nätet, behöver jag aldrig ha koll på om jag läst ett inlägg eller ej från en annan dator.

Det finns massor av gratis programvaror för att prenumerera på RSS-flöden (se länk längst ned). Du kan även använda Outlook, Internet Explorer och Firefox för att följa dina favoritflöden. De flesta moderna mobiltelefoner har också stora möjligheter vad gäller RSS och även här fungerar det riktigt riktigt bra.

RSS är ett system som växer enormt för varje dag som går.  Själva bokmärker jag nästan aldrig en sida längre. Är sidan intressant kan jag troligen förvänta mig något mer intressant från den senare. Att systematiskt gå igenom alla bokmärken tar tid och är inte speciellt roligt heller för den delen.

Att använda RSS-flöden är lika enkelt som att göra en sida till en favorit eller sätta den som ett bokmärke. Ett par klick så är det klart.

Vill du veta mer?

Är du intresserad av att lära dig mer finns det tre mycket bra artiklar från IDG:

Revolutionera ditt surfande med RSS

Så får du igång RSS

Här är 5 populära RSS-läsare

Mail till dig varje dagInlägg via epost – varm pizza till din dörr varje dag!

Tänk dig att varje dag en viss tid få en härlig varm pizza levererad till dörren, gratis! Det är precis såhär tjänsten fungerar. Varje dag knackar Feedburner på din maildörr. Snyggt förpackat får du senaste dygnets innehåll levererat. Inget mer, inget mindre. Kan knappast bli enklare än såhär vågar jag påstå.


Nu när du vet vad alla knappar innebär…

…Tycker jag du ska välja ett eller flera sätt att följa mig. Det kostar inga pengar så du har inget att förlora. Skulle du ångra dig är det bara att avbryta. Mycket nöje från mig till dig (och förhoppningsvis det omvända om du gillar det jag skriver).

Ja, jag finns även på FacebookJag finns på Facebook också…

Just nu väljer jag dock att hålla mig till vänner vad gäller Facebook. Har du och jag en relation på något sätt får du givetvis skicka en förfrågan. Det värsta som kan hända är att jag avböjer…