c-topp

Äntligen får Android betalapps (i Sverige)

Yeeha!

Vi som följt utvecklingen av Android länge har väntat på det här tillkännagivandet från Google: Äntligen får Sverige tillgång till betalapps på Android market. För många har avsaknaden av betalapps i Sverige till Android gjort att de köpt en iPhone. Snart blir åtminstone den dealbreakern ett minne blott. Tidigare har jag gjort en jämförelse mellan Android och iPhone där betalapps var något jag saknade för Android.

Varför betalapps är bra

De allra flesta föredrar förmodligen ’gratis är gott’ och visst är det ofta så. Tittar man på utbudet vad gäller applikationer och spel till Android (och även iPhone) så är många appar gratis. Ett stort antal har ofta två versioner: En gratis och en som kostar pengar. Väldigt ofta får man mycket för de få kronor du måste hosta upp för betalversionen.

Till att börja med slipper du reklam i betalapparna (om appen du köpt innehåller reklam är det väldigt dålig stil enligt mig och de går på återköp direkt). Ofta får du några fler funktioner aktiverade som inte inte finns i den version som är gratis. Vad gäller spel till Android har vi tidigare fått nöja oss med demoversioner på populära betalspel. 2-3 banor och sen har det roliga varit slut.

I några fall har du inget att välja på. Vill du ha appen måste du köpa den. Det i sig innebär inte att appen eller spelet är bra. Men nu får vi åtminstone möjligheten att göra det valet själva.

En utvecklare som tjänar pengar på det han gör är oftast en ganska motiverad utvecklare som anstränger sig lite mer för att göra en bra produkt. Dessutom kan vi som konsumenter ställa mycket högre krav för något vi betalt jämfört med något vi fått gratis.

Sponsrade länkar

När kommer betalapps?

Om ungefär två veckor säger Google att vi kan räkna med att se dem. Jag ska själv försöka komma ihåg att göra en liten blänkare om det när jag ser betalappsen. Uppdatering: De finns här och nu!

Hur kommer köp fungera?

När du köper en app eller ett spel för första gången kan du ångra köpet om du gör det inom 24h. Då betalar du ingenting för det. Om du köper samma app/spel igen vid ett senare tillfälle har du inte längre möjligheten att ångra dig.

Du köper apparna direkt på Google market och betalar med hjälp av Google Checkout som är Googles egna betalningssystem. Har du långtråkigt någon dag i väntan på betalapps kan du gå dit och registrera ett konto med din dator så är du förberedd och klar till dagen d.

Många appar ligger i prisklassen $1 till $5 vilket alltså är runt 7kr till 35kr. Inga hutlösa summor med andra ord. Spel brukar i regel vara lite dyrare. Åtminstone de mer genomarbetade spelen.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, ,

2 Responses to Äntligen får Android betalapps (i Sverige)

  1. Gambleputti 2010/10/03 at 7:59 #

    Själv lär jag inte hänga på låset för att köpa appar, men jag hoppas att följden blir fler appar med bättre kvalité framförallt nyttoappar, men det troliga är väl att spelmarknaden exploderar.

    Tror i grund och botten att det var bra att vänja användarna med gratisappar vilket gör att det kommer att vara svårt att ta betalt för småappar som egentligen inte behövs men är roliga att ha.

Trackbacks/Pingbacks

  1. Android Market nu med betalapplikationer - 2010/10/05

    […] som Arwengrim uttrycker det; Till att börja med slipper du reklam i betalapparna (om appen du köpt innehåller […]

Kommentera