c-topp

iPhone 3GS eller HTC Hero: Nu har jag valt!

Jag har en Samsung Omnia. Alltså det går verkligen inte att med ord beskriva hur vansinnigt kass den är. Blotta tanken på den gör mig irriterad. Med stor sannolikhet är det för att den har Windows Mobile som operativsystem. Den är seg, jag måste resetta den flera gånger om dagen och applikationer tar en halv evighet att starta. Idag, mina damer och herrar, har det här ändrats eftersom jag köpt en ny telefon.

Uppdatering: Det här inlägget är återpublicerat på Swedroid där du hittar tillägg och fler kommentarer!

iphone-htc_hero

Mina krav på telefonen

För några veckor sedan började jag på allvar kolla upp telefoner. Det dröjde inte speciellt länge innan jag fann två möjliga kandidater: iPhone 3GS 16GB och HTC Hero. Jag var fullständigt objektiv i min bedömning och båda telefonerna är grymt bra. För mig var följande funktioner viktiga:

 • Snyggt UI.
 • Bra integration med sociala nätverk.
 • Bra hantering av mail, främst Gmail.
 • Ett batteri som vid flitigt användande räcker en dag.
 • Snabb start av applikationer.
 • Stort utbud av applikationer

Utifrån min uppfattning klarar båda telefonerna alla mina krav. Medvetet har jag så långt det gått undvikit de tekniska specarna. Anledningen är enkel: Det är två helt olika operativsystem och att jämföra hastighet på processor etc skulle kunna bli missvisande, tror jag.

Ole, dole, doff

Sällan har jag lagt ner såpass mycket tid på att tröska runt nätet för att hitta information. Från början var jag säker på att det skulle bli en iPhone, sedan en Hero, sedan en iPhone igen. En stund var jag inne på en Samsung Galaxy, sedan på att vänta några månader och så här höll det på.

Jag sökte mig till forumtrådar samt videos på youtube. Det man märker ganska snart på forum är hur tråkigt subjektiva vissa människor är. Någon har en iPhone och då är automatiskt Hero skit och vice versa. Vad det gäller valet iPhone 3gs eller HTC Hero så blir du inte en förlorare oavsett vilken du köper, båda är riktigt, riktigt bra telefoner.

Mitt val och varför

Idag köpte jag en HTC Hero och jag ångrar mig verkligen inte. Jag hade inte ångrat mig om jag köpt en iPhone heller. Frågan är varför valet föll på Hero. Egentligen har jag inget rakt och konkret svar men några punkter kan nog sammanfatta mina våndor:

 • Android har ett mycket mer öppet förhållande mot sina utvecklare. Apple har en tendens att inte godkänna vissa applikationer som rimligen borde bli godkända.
 • HTC Hero har ett, i mina ögon, snyggare och coolare UI som enkelt kan anpassas. iPhone har visserligen ett robust, snyggt och lättanvänt UI men i ärlighetens namn tycker jag det är ganska tråkigt.
 • Apple och Google är inte superkompisar längre. Jag är stor anhängare av Google och vad den här ”ovänskapen” leder till på sikt gör mig lite orolig inför framtida google-applikationer. Av uppenbara skäl har Google och Android ett väldigt bra förhållande.
 • Antalet apps som utvecklas och görs tillgängliga för Android idag är större än antalet för iPhone. Här finns det flera naturliga förklaringar som att det redan finns det mesta till iPhone, det finns nog 10 gånger fler apps än till Android.
 • iPhone OS 3 har nått en ganska stabil grund. Android är fortfarande på barnstadiet. Jag tycker det är roligt att få vara med ”från början” med Android. Det är helt enkelt kul att leka early adopter.
 • HTC Hero har en skön integration med en del sociala nätverk ”out of the box” exempelvis kan du plocka profilbilder från Facebook till dina kontakter, se statusuppdateringar och köra Twitter. Faktum är att det finns små spår här och där i Hero som knyter an till socialt nätverkande.
 • Android Vanilla är ganska tråkigt. Jag har för länge sedan slutat vara typen som orkar sitta och mixtra med tusen teman och inställningar. Hade Hero haft vanilla Android hade den inte varit intressant för mig (det var därför Samsung Galaxy snabbt föll ur bilden).
 • Vissa har rapporterat viss lagg för Hero. Andra har inte märkt det här alls. Igår läste jag på Swedroid att det ska komma en uppdatering för Hero som kommer göra den ännu snabbare. Det var efter det inlägget jag bestämde mig för Hero.
 • iPhone är snabbare vad gäller att ladda sidor vid vanlig surfning. Hero har stöd för flash. Jag är säker på att Hero kommer bli snabbare på det här med nästa uppdatering.

Intryck efter runt 10 timmars innehav

För det första vill jag passa på att ge Telia en skopa ovett: Telefonen var redan konfad av någon annan när jag slog på den första gången. Först trodde jag det var någon dåre på HTC som glömt radera sina grejjer men det visade sig ganska snart att det var en person från Karlstad som hade konfat upp den. Köper man en ny telefon kan man väl åtminstone få tro att den är ny. En fabriksreset löste det här problemet snabbt, i övrigt fanns inget att anmärka på vad gäller telefonen.

Den ligger väldigt bra i handen. Böjen som finns på den har jag inte direkt några åsikter om, den finns där helt enkelt. Luren ligger hur skönt som helst i fickan och man känner knappt att den finns där. Skärmen ger en riktigt bra bild. Helt jämförbar med iPhone 3gs (jag och en kollega på jobbet jämförde). Jag upplever ingen lagg alls.

Det var väldigt enkelt att komma igång med telefonen. Se till att ha ett google-konto innan du startar telefonen första gången, det finns rapporter om att flera fått problem att nå android markets om de skippat google-kontot första gången för att skriva in det vid ett senare tillfälle. Lösningen på det problemet är just nu att fabriksresetta telefonen och börja om från början.

Det är riktigt roligt att använda telefonen. Genom åren har jag blivit ganska van med teknikprylar och har svårt att bli imponerad. Med min HTC Hero har jag blivit impad flera gånger redan. Vi får se om det fortsätter dagarna framöver.

HTC Hero är bra för iPhone-ägare

HTC Hero är framtiden. Säkerligen kommer många vilja ha kraftigare processor, fetare kamera med blixt och gratis internetabonnemang. Alla borde jubla över HTC Hero, även iPhone-ägare. Anledningen är enkel: Här kommer en stark konkurrent till iPhone med buller och bång. Apple sitter inte längre som ensamma herrar på täppan, det finns andra som vill och kan ge sig in i leken. Det här är något vi alla tjänar på för det kommer leda till att iPhone blir ännu coolare än vad den är idag. Tillverkare av Androidlurar vet också om det här, de gör allt de kan för att ge Apple en match. HTC Hero var först ut. Vem som står på tur härnäst får vi se, kanske blir det Sony Ericsson, kanske HTC igen. Ingen vet men vi ska alla njuta.

Vem ska ha en smartphone?

Det här är min högst personliga åsikt: Har du behov och intresse av att få åtkomst till nätet antingen genom olika applikationer eller genom att surfa, då är det här något för dig. Skickar du sms, något mms och ringer men har litet behov av internet tycker jag du ska köpa en annan, billigare telefon. En iPhone eller en HTC Hero utan att använda internet är lite som att köpa en fet sportbil och bara använda första två växlarna.

Jag återkommer om några dagar med en rapport om hur jag upplevt min HTC Hero, garanterat kommer jag även tipsa om olika applikationer för Android och Hero också.

Har du svårt att bestämma dig?

Att bestämma sig för iPhone eller HTC Hero är svårt. Jag tittade på varenda minut av Phonedogs jämförelsevideos. Tänk på följande när du kollar dem: I filmerna ser Hero mattare ut än iPhone. Jag vet inte varför det är så, jag och en kollega placerade våra telefoner bredvid varandra (hans iPhone, min Hero) och vi kunde inte se någon skillnad.

Tänk även på att en rejäl uppdatering kommer till Hero. Phonedog beskriver nämligen att iPhone är lite bättre på det mesta, med uppdateringen tror jag det blir jämnt skägg och därför kan det vara bra att grunda beslutet mer på UI samt applikationer och vad du tror om framtiden för iPhone och Android. Del 1 | Del 2 | Del 3

Uppdatering: Det här inlägget är återpublicerat på Swedroid där du hittar tillägg och fler kommentarer!

Bloggar.se om: , , , , , , , , , , intressant?

Intressant?

Hitta recensioner och priser om Iphone 3GS

, , , , , ,

9 Responses to iPhone 3GS eller HTC Hero: Nu har jag valt!

 1. Mikey 2009/08/21 at 1:52 #

  Tack för den första riktigt bra artikeln jag har funnit som behandlar valet mellan iPhone och HTC Hero. Har själv lagt ner åtskilliga timmar på att bestämma mig för vilken smartphone jag ska satsa på. Därför kände jag att det kan va kul att dela med mig lite av mina tankar till en likasinnad.

  Förutsättningar är att jag är en extremt nöjd ägare av en fet iMac men samtidigt är de tjänster jag använder mest från Google. Tänker precis som dig, Apple och Google blir allt mer konkurrenter och på vems sida vill jag då stå. Googles får det bli, de har enligt mig bidragit med mest och bäst innovationer inom web/mjukvaru området. Dessutom äger de ju en hel armada av servercontainrar, även om nu Apple försöker bygga ikapp. Google står sig bra utan Apple, men Apple skulle se rätt bleka ut om Google inte delar med sig till dem.

  Dock ser jag en nackdel med Android plattformen, det är att mjukvara och hårdvara inte görs av samma företage. Läs http://daringfireball.net/2009/08/the_android_opportunity och http://daringfireball.net/2009/08/android_opportunity_addenda så är du med på vad jag fruktar.

  Sedan då, ett problem man slipper med iPhone, är att välja modell. Har testat både Magic och Hero, Galaxyn går bort då jag inte klarar av Samsung loggan samt dess knapputformning. Hero gillar jag för dess robusta intryck dock så sitter ”back”-knappen rent åt skogen för min höger tumme, är högerhänt och gillar använda endast en hand. Har du någon åsikt om den så ge gärna feedback. Dessutom är jag inte mycket för Sense UI. Google har godkänt Vanilla UI så då litar jag på dem, tråkigt kanske men rappt och vettigt, typ som Gmail.

  Slutsats, hittar jag en begagnad ”Tre” Magic kring 3000kr kan det nog bli ett köp. Back-knappen på rätt plats och Vanilla från start. Smidigt att gå in Androidträsket med en rimlig insats för att sedan kanske byta upp sig rätt raskt när något som man verkligen gillar dyker upp.

  • Arwengrim 2009/08/21 at 8:59 #

   Det kan absolut vara en nackdel med att hårdvara och mjukvara inte görs av samma företag. Det kan också vara en styrka. Ibland, om allt görs inhouse, finns det en risk att man blir lite hemmablind. Saker och ting fungerar som man själv tänkt sig och det finns ingen utomstående inblandad. När fler parter är involverade kan problem ses av flera ögon. Hur det blir i fallet Android är naturligtvis direkt kopplat med hur väl Google och hårdvarutillverkarna samarbetar.

   Vad gäller back-knappen var det något jag läste mycket kritik om. Själv har jag faktiskt inga problem alls med den trots att jag är högerhänt. Anledningen är att jag håller telefonen med vänster hand och ”pickar” med höger. Jag förstår de som tycker den sitter dumt och jag rekommenderar alla som funderar på en Hero att försöka få testa den någonstans. Att hålla och navigera telefonen enbart med höger hand kan nog bli bökigt.

   Android Vanilla är lite tråkigt men det fungerar bra precis som det mesta Google gjort. Den som orkar och vill kan dessutom anpassa och göra om utseendet rejält. Magic är en bra telefon och det borde dyka upp en och annan på begagnatmarknaden inom en inte allt för avlägsen framtid.

   Tack för dina informativa och viktiga åsikter, Mikey!

 2. Anders 2009/08/25 at 20:32 #

  Tack för ett bra inlägg. Sitter själv och väljer mellan de här mobilerna och har ordentliga besvär att välja. Funderar mycket på batteritiden. Vad gäller Iphone har jag fått uppfattningen att den knappt räcker en hel dag, detta är för mig otänkbart. Vad gäller Hero:n så har jag inte hört någonting, hur är din uppfattning? Givetvis är jag medveten om att det beror på hur mycket man använder den.

 3. Arwengrim 2009/08/25 at 21:22 #

  Anders,

  Såhär är det om man ska vara helt ärlig: Varken iPhone 3gs eller HTC Hero är kungar på batteritid om man kör dom hårt med 3g och Wifi. Vid 2g, sms och telefonsamtal räcker de flera dagar båda två.

  Kör man dem som jag gör, dvs 3g påslaget och wifi vid täckning, kollar mail, tweets och surfar lite då och då samt sätter på gpsen ibland räcker en iPhone knappt en dag (typ arbetsdag och lite till, inte dygn). Min Hero räcker med samma belastning från morgon (07) till kväll (23-24). Då finns lite batteri kvar, det gör dock inget eftersom jag laddar den under natten.

  Det finns en viktig aspekt här: iPhone 3gs är ny, Hero likaså. Jag vet att HTC jobbar med en rejäl uppdatering som främst skall förbättra prestandan. I min lilla värld innebär detta att HTC’s egen kod optimeras på ett sådant sätt att den belastar processorn mindre och därmed ökar batteritiden. Vad gäller iPhone vet jag inte om någon uppdatering är på gång, jag är för dåligt påläst där.

  En annan sak är att Hero med sitt android kan multitaska. Det här är något jag gillar skarpt men det är också en fälla. Kör du för många samtidiga apps käkar det batterier ganska duktigt. Det finns som tur är bra taskmanagers på market som kan hjälpa till att hålla ordning på detta på olika sätt. Tänkte faktiskt göra ett inlägg om det framöver.

  Det viktigaste argumentet för mig vad gäller battertid och laddning är att Hero har mini-usb. I princip alla jag känner har en kamera eller någon annan pryl med samma gränssnitt vilket innebär att jag oftast kan ladda den vart jag än är. Det är inte lika många som har apples speciella kabel som krävs för laddning.

  När jag läste på och försökte välja mellan de båda var samtliga källor rörande överens om att Hero har betydligt bättre prestanda vad gäller batterier.

  Slutligen: Oavsett om du köper en iPhone eller en Hero eller vilken telefon som helst med lithiumbatteri: Dag 1 är batteritiden superbra. Dag 2 likaså. Dag 3 börjar något hända, det blir sämre prestanda. Efter någon vecka med sämre prestanda går det tillbaka till normalt igen. Detta vet jag med mig att jag läst någon förklaring om någonstans men jag kommer tyvärr inte ihåg vart.

  Officiella specarna:
  http://www.apple.com/iphone/specs.html
  http://www.htc.com/europe/product/hero/specification.html

  HTC anger ingen tid för surfning, det gör iPhone (5h 3g | 9h wifi)
  Taltid iPhone: 12h 2g | 5h 3g
  Taltid Hero: ungefär 7h vid 3g

  Standby iPhone: upp till 300h
  Standby Hero: upp till 750h

  Att Hero skulle ha en standbytid på över det dubbla mot iPhone tror jag du får ta med en nypa salt. Min uppfattning är att Hero har ungefär 1,5 x iphone’s standbytid.

  Hoppas mina åsikter ger dig en något bättre insikt i vilken du ska välja. Lycka till! Återkom gärna med en kommentar när du valt och varför så kanske det här inlägget kan hjälpa ännu fler.

 4. Nyckeeln 2010/02/17 at 16:09 #

  Tack för informationen!
  Jag har själv beställt en hero och jag har lite funderinga om de där att man alltid är uppkopplad. kostar de extra pengar eller vadå?
  snälla hjälp mig med den frågan.

 5. arwengrim 2010/02/17 at 19:45 #

  All data som ”förbrukas” räknas. Även saker som sker i bakgrunden. Dock är det nog väldigt små mängder som används för att kolla efter nya mail, ny tweets osv.

  Se till att ta ett abonnemang som ger dig data med i priset. Själv har jag ett som låter mig förbruka 500 meg per månad på full hastighet, därefter blir hastigheten strypt (något jag aldrig märkt av). Jag brukar landa på 6-700 meg i månaden och betalar 69kr extra för det.

 6. arwengrim 2010/02/17 at 21:45 #

  All data som ”förbrukas” räknas. Även saker som sker i bakgrunden. Dock är det nog väldigt små mängder som används för att kolla efter nya mail, ny tweets osv.

  Se till att ta ett abonnemang som ger dig data med i priset. Själv har jag ett som låter mig förbruka 500 meg per månad på full hastighet, därefter blir hastigheten strypt (något jag aldrig märkt av). Jag brukar landa på 6-700 meg i månaden och betalar 69kr extra för det.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Dags för ny mobil? « Marpan's Blogg - 2010/01/10

  […] 10 januari, 2010 av marpan Jag är så himla sugen på en surfmobil, alltså en iPhone eller en androidtelefon. Just nu lutar det liiite mer åt android, hittade den här artikeln iPhone 3GS eller HTC Hero: Nu har jag valt! […]

 2. iPhone med inbyggt tangentbord « Darin's Blog - 2010/05/25

  […] http://www.arwengrim.se/android/iphone-3gs-eller-htc-hero-nu-har-jag-valt/ […]

Kommentera