c-topp

Applikationer på Facebook ser dig och dina vänner

Fick frågan av en vän för en tid sedan: ”Hur tar man bort en applikation på Facebook?”. Svaret på frågan kanske inte är helt självklar. Det är lätt att acceptera diverse applikationer på Facebook men det är ganska sällan man bryr sig om att ta bort dem. Idag läste jag ett intressant inlägg på ReadWriteWeb som handlade om just applikationer på Facebook och varför du bör ta bort dem.

Det här inlägget är lite längre än de jag normalt brukar skriva. Är du mest intresserad av att veta hur du tar bort en applikation scrollar du ner en bit där du hittar en instruktion.

Applikationer ser massor

Applikationer får tillträde till väldigt mycket data om dig och dina vänner. Även om du ställt in att den här informationen bara får visas för vänner. Det handlar om information som bilder, födelsedata, aktuell plats och mycket mer. All den här informationen finns tillgänglig för utvecklarna.

Det intressanta är nämligen att i Facebooks användarvillkor finns inga riktlinjer för vilken data en applikation får använda. Där står att utvecklare endast får använda den data de anser sig behöva och endast använda den i samband med Facebook. Luddigt värre och risken är stor att någon skapar en applikation som i skenet av en rolig Quiz mjölkar både dig och dina vänner på personlig information.

Ett smakprov på vad en enkel quiz kan se hittar du i form av ACLU’s quiz. Den är ironiskt nog konstruerad som en quiz i sig och varje fråga presenterar data den samlar in om dig och dina vänner. Testa den gärna, du kan bli förvånad.

De flesta är seriösa

Bli nu inte vettskrämd, de allra flesta utvecklare är seriösa. Skulle tex Zynga med sitt FarmVille börja plocka ut en massa data de inte behöver är jag ganska säker på att det skulle uppmärksammas snabbt på nätet och ge företaget en enorm badwill.

Ta bort applikationer du inte använder

En vettig sak du definitivt kan göra är att ta bort alla applikationer du inte använder. Vet du inte vad en viss applikation är behöver du förmodligen inte ha kvar den och i värsta fall får du tillåta den igen om det visar sig att så är fallet.

Som inloggad på Facebook. Klicka på ’Konto’ längst upp till höger. Välj därefter ’Applikationsinställningar’.

En lista med nyligen använda applikationer kommer upp. Ändra i dropdownen till ’Godkända’ för att visa alla.

Troligen har du, precis som jag, en ganska diger lista med godkända applikationer. För att ta bort en applikation, klicka krysset X längst till höger.

Slutligen måste du bekräfta att du vill ta bort den genom att helt enkelt klicka ’Ta bort’. Repetera för de applikationer du anser att du inte längre behöver ha kvar för att minska risken att data om dig och vänner samlas in av såna du inte vill ska ha den.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

intressant?

, ,

2 Responses to Applikationer på Facebook ser dig och dina vänner

  1. ljungwall 2010/04/23 at 8:43 #

    Jag rensade ganska rejält bland alla applikationer i förra veckan och funderar på att ta bort en hel del till efter att ha läst detta…

  2. ljungwall 2010/04/23 at 10:43 #

    Jag rensade ganska rejält bland alla applikationer i förra veckan och funderar på att ta bort en hel del till efter att ha läst detta…

Kommentera