c-topp

Facebook Platser – Nu fungerar det i Sverige

Facebook Places, eller platser som det kallas på svenska har funnits en tid i exempelvis USA. Här i Sverige har vi i vanlig ordning fått vänta. Men nu fungerar det och åtminstone mitt flöde på Facebook innehåller just nu ganska många incheckningar.

Vad är Facebook platser?

Tjänsten i sig går ut helt enkelt ut att du anger var du är. Du kan även tagga dina Facebook-vänner som är med dig. Att ange var du är kallas att checka in. Din incheckning hamnar i ditt personliga flöde. Beroende på hur du angett sekretess visas det sedan för andra.

Om platsen finns sedan tidigare kan du checka in direkt till den. Skulle den inte existera kan du skapa den och därefter checka in.

För tillfället verkar det inte gå att använda Facebook platser för annonsering. När det börjar fungera kan vi nog förvänta oss en strid ström av diverse incheckningserbjudanden från diverse handlare. Jag tar gärna en gratis glass mot att jag checkar in på Ica och berättar för alla mina vänner att jag är där.

Tänk på säkerheten

Det blir extra viktigt att tänka på säkerheten med Facebook platser. Om du checkar in dig och resten av familjen på ett hotell 50 mil hemifrån vet alla som har tillgång till ditt flöde vart ni är. Skulle du nu vara väldigt transparent och dela allt innehåll med alla på Facebook är det en direkt inbjudan till en hel hoper potentiella inbrottstjuvar. Jag får väldigt ofta mail om just Facebook och sekretess. Det känns mer aktuellt än någonsin att skriva ett mer ingående inlägg om detta.

Hur du kommer åt Facebook platser

Du behöver en mobiltelefon av modell iPhone, Android, Windows 7 eller Blackberry. Äger du någon av dessa är det bara att besöka respektive marknadsplats och hämta hem den officiella versionen av Facebook.

Du kan även besöka den generella mobila webbplatsen touch.facebook.com och använda platser därifrån. De allra flesta mobiler klarar av att visa innehåll från touch. Jag testade även som hastigast att besöka sidan med Google Chrome och det fungerade alldeles ypperligt efter att jag tillåtit Facebook att spåra min plats.

Det verkar som flera har problem med Facebooks mobila applikation och platser. För närvarande är den enda lösningen mig veterligen att besöka just touch.facebook.com.

ScaryMary har också skrivit om Facebook platser.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • skapa plats på facebook
 • skapa plats facebook
 • facebook i mobilen problem
 • problem med facebook i mobilen

, , ,

3 Responses to Facebook Platser – Nu fungerar det i Sverige

 1. Johan Karlsson 2011/01/05 at 22:23 #

  Det där med säkerheten och inbrottstjuvar känns lite som när telefonsvararna kom. Då skulle det bara vara för tjuven att ringa och kolla om man var hemma eller inte. (förstod visserligen aldrig logiken i det men det var vad man varnade för)
  I alla fall så tror jag att det är bra mycket jobbigare för en tjuv att först kolla upp mig på facebook, twitter, gowalla eller foursquare istället för att helt enkelt fortsätta som de alltid har gjort, nämligen att välja att göra inbrott i hus när folk för det mesta inte är hemma. Under semestertider, vardagar under kontorstid mm.

  Att helt enkelt spana på plats är fortfarande mycket enklare än att först stalka någon på nätet.

  Därmed inte sagt att man ska vara lite försiktig, men jag tror nog att gemene man ska tänka mer på att inte checka in på krogen när de är sjukskrivna, eller på bowlingbanan när de sagt till gamla farmor att de inte hinner fika för att de måste klippa gräsmattan.

  • Arwengrim 2011/01/05 at 22:36 #

   Det ligger nog en hel del i det du skriver. Tror dock det ska vara ett medvetet val man gör. Om man vet att en statusuppdatering endast når några utvalda eller hela världen har man gjort ett medvetet val. Då känns det förmodligen tryggare på något sätt. Åtminstone är det så för mig, jag vill ha kontroll över och veta vilken information jag skickar ut och framförallt till vilka.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Bark delar med sig 7 januari 2011 - 2011/01/07

  […] Facebook Platser – Nu fungerar det i Sverige @Arwengrim målar fan på väggen. Jag tror inte att Facebook Platser kommer starta inbrottsvåg. http://www.arwengrim.se/facebook-platser-nu-fungerar-det-i-sverige […]

Kommentera