c-topp

Bevaka dig, företaget eller produkten med Google Alerts

Visst har du någon gång googlat dig själv? Eller åtminstone en websida, produkt eller tjänst du är involverad i? Förhoppningsvis har du dessutom googlat dina konkurrenter så du har koll på vad de sysslar med.
Det finns ett väldigt bra sätt att sköta det här automatiskt. Flera av er gör det säkert redan men för de som missat det följer en kort guide hur du omvärldsbevakar automatiskt.

Vad kan vara intressant att bevaka automatiskt?

Du vill förmodligen inte drunkna i information om dina bevakningar. Det går alltid att ta bort eller ändra bevakningar du lägger till. Rent generellt beror dina bevakningar på i egenskap av vad du behöver dem. Är det för dig personligen, ditt företag, en produkt, en konkurrents produkt, en konkurrent osv.

Själv bevakar jag följande:

  • Mitt namn (Jag vet men egotrippar är tillåtet på nätet. Ditt namn är ditt varumärke. Typ)
  • Mina bloggars namn och adresser.
  • De projekt jag är involverad i.
  • Några som driver konkurrerande tjänster.

Hur gör man en bevakning?

Som med det mesta google gör är det väldigt enkelt. Börja med att besöka Google Alerts. Du behöver vara inloggad med ditt Google-konto för att det ska fungera.

Gränssnittet är som sagt inte speciellt avancerat. Du väljer vilket sökord du ska bevaka. Det kan givetvis vara mer än ett ord om du behöver det. Därefter kan du bestämma vilken typ. Jag ser ingen anledning att välja något annat än ’alla’. Du kan också bestämma hur ofta. Jag gillar att få meddelande direkt det händer och väljer därför det alternativet. Du kan också ange hur många resultat som ska komma med.

Det sista är att välja vart din bevakning ska levereras. Du kan antingen välja e-post eller att stoppa in bevakningen i valfri RSS-läsare. Exempelvis Google Reader. Din bevakning är nu klar. Svårare än så är det helt enkelt inte.

Redigera bevakning

Ibland kommer du vilja ta bort eller redigera en bevakning i Google Alerts. Den här redigeraren är också ett bra verktyg att direkt lägga till nya bevakningar lite snabbare nu när du vet hur det funkar.

Det finns flera bra funktioner i hanteraren. Markera boxarna på de larm du vill ta bort, klicka sedan ’ta bort’. RSS-symbolen ger dig adressen till bevakningsflödet och du kan direkt öppna och lägga till alarmet direkt i Google Reader. Självklart kan du också redigera ett alarm. Längst till höger finns snabbknappen för nytt alarm.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

, ,

No comments yet.

Kommentera