c-topp

Google Chrome som OS – kort analys

google_chrome_osÄntligen är det officiellt, Google släpper ett eget operativsystem för persondatorer. Det här mina vänner, är stort. Varenda site värd namnet sitter just nu och knackar information om det kommande operativet. Spekulationer och ren fakta blandas i en härlig mix och exakt vad vi kommer att få levererat vet vi inte än på ett tag.

Vad vi vet är att operativsystemet bygger på öppen källkod. Om det blir gratis eller ej är i skrivande stund osäkert även om det sannolikt kommer bli gratis. Mycket av operativsystemet kommer bygga på internet och det är inte speciellt svårt att förstå med tanke på den utveckling vi sett vad gäller gmail, google docs, picasa osv.

För mig personligen var det här en ganska väntad nyhet. Det känns som ett naturligt steg på den väg Google vandrar just nu. Även om det kanske inte känns som årets scoop är det ändå något som gör mig glad. Den största anledningen till detta är att Google alltid strävat efter enkelhet och snabbhet. Kanske får vi äntligen ett OS som bootar på några få sekunder. Jag hoppas verkligen det blir den succe det skulle kunna bli.

Även om du gillar Windows till 100% och inte alls är beredd att byta är det här goda nyheter. Microsoft kommer givetvis finnas kvar på marknaden, nu med kanske den farligaste utmanaren hittills. Detta kommer garanterat att innebära att Microsoft kommer vässa eggen rejält. Ska de konkurrera med ett operativsystem som troligen blir gratis måste de erbjuda väldigt bra värde för pengarna.

Google är ett extremt resursstarkt företag. Hinder som kompatibilitet med hårdvara och att få mjukvarutillverkare att satsa på deras OS (jag tänker främst på Adobe) kommer vara en resursfråga. Google har råd att få till allt som behövs för att göra OS:et till något många vill använda.

Senare under veckan tänkte jag skriva ett inlägg med en sammanställning av vad vi kan förvänta oss. Jag vill dock avvakta några dagar tills diverse extrema spekulationer och annat lagt sig lite så det blir lättare att filtrera ut vad som är vettigt.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Google ger sig in i fighten @ Elkers.se - 2009/07/08

    […] Mashable (2), Lifehacker, Engadget, Webbfeber, Arwengrim.se, Fredrik funderar, Macpro Spara / dela med […]

Kommentera