c-topp

Google Instant – Spara 111 år av människors tid varje dag

Idag presenterade Google nästa steg för sökning på nätet: Google Instant. Tjänsten har redan börjat rullas ut men som vanligt får vi svenskar vänta en tid. Svenska Google anger något luddigt att vi kan förvänta oss Instant under de kommande veckorna eller månaderna.

Vad är Google Instant?

Du har säkert varit på någon site med dynamisk sökning. Facebook är ett exempel som använder det. När du knappar in något börjar sökningen medan du skriver och förhoppningsvis får du lämpliga förslag under sökfältet.

Tänk dig nu att ta det här ett steg längre. Du har dels den dynamiska sökningen som ger förslag på lämpliga ord och meningar. Sen under de här förslagen visas sökresultatet rullande. Om din sökning har relaterade bilder syns även de.

Exempel

Eftersom Instant ännu inte är implementerat och optimerat för det svenska språket kör jag ett engelskt.

Jag skriver ’tom’ och Google gissar på att jag tänker skriva ’tomato’. Med en ljust grå färg fylls resten av ordet ut. Ett tryck på TAB och hela ordet blir ifyllt med svart text. Under tiden syns hur träffarna ändras nedanför förslagen. Du kan om du vill stega upp och ner med piltangenterna bland de ord som föreslås. Varje stegning ger direkt nya resultat.

I mitt fall är jag ute efter ordet ’soup’ och skriver ’so’. Som du ser på bilden ovan föreslår då Google frasen ’tomato soup recipe’. Men jag behöver inte ens trycka TAB eftersom jag redan har flera korrekta länkar att klicka mig in på.

Google Instant spar tid

Enligt Google går det med vanlig sökning åt ganska många sekunder att först skriva sökordet. Sedan enter för att söka. Får man resultat man är missnöjd med måste ett nytt ord skrivas in, enter igen osv. Instant låter dig istället se resultaten medan du skriver. Märker du att det är påväg åt fel håll kan du direkt sudda en bokstav eller två och skriva om eller få relevanta förslag.

Google hävdar att du i genomsnitt kommer spara 2-5 sekunder per gjord sökning. Tänk dig då att Google totalt har över en miljard sökningar per dag. Det innebär att varje dag sparas 111 år av människors tid. I det perspektivet är det ganska häftigt.

Video & Testa själv

Ett videoklipp förklarar tekniken närmare samt visar några exempel.

Du kan själv testa Google Instant (du behöver vara inloggad på ditt Google-konto, sökningar fungerar bäst på engelska just nu).

En fundering jag får är att detta måste vara julafton för duktiga SEO-människor. Nu kan en smart sådan se till att redan på de första bokstäverna hamna långt upp i resultatet. Det är inte bara hela ord som gäller längre utan delar av.

Bloggar.se om: , , , , , , intressant?

, , ,

No comments yet.

Kommentera