c-topp

Klicka för flash – tillägg Google Chrome

Med Flash blir det ibland rörigt

Är du mac-anhängare eller använder browsern Safari har du säkert sett att det går att blockera flashelement på siter. Många gånger känns det kanske onödigt att de ska behöva laddas in och sedan visas. Det finns flera tillägg för Google Chrome som gör precis samma sak: blockerar flash. Ett klick och flashen laddas in.

Jag har testat ett tillägg jag tycker fungerar riktigt bra, det kan dessutom blockera SilverLight. Flashblock är namnet och det finns även inställningar om du vill tillåta vissa siter att visa flash.

Exempel

Såhär ser ett exempel ut med flash blockerat på aftonbladet:

Du ser flashsymbolerna på bilden. Klickar du på den laddas flash in för just det elementet. Såhär ser samma sida ut med flash laddat:

Det blir betydligt mer grötigt när allt ska synas samtidigt. Själv har jag inget emot annonser, det är trots allt det som är många siters levebröd. Däremot är det lite jobbigt när det är enormt animerade banners som visas överallt. Flashblock fixar detta mycket bra.

Vill du själv testa tillägget kan du hämta FlashBlock för Google Chrome här. Vissa har liksom mig haft problem att både installera Chrome och att sedan aktivera tillägg. Jag har skrivit några inlägg som hjälper dig med det här: Problem att installera Chrome i Windows 7 eller XP? Här hittar du en guide som visar dig hur du aktiverar tillägg för Google Chrome.

Jag skrev tidigare att det finns möjligheter för konfiguration. Det är inte så många valmöjligheter du har men de räcker ändå ganska långt.

Konfigurera FlashBlock

När tillägget är installerat får du en liten ikon i adressfältet. Ikonen har ett streck genom sig och det betyder att den blockerar flash på den site du är för tillfället. Om du vill se all flash kan du välja ”Allow Flash on this site” då läggs aktuell site automatiskt till i listan över tillåtna webplatser.

Du kan även gömma ikonen helt. Då fortsätter FlashBlock fungera i bakgrunden och du måste gå till Google Chrome’s inställningar för tillägg om du vill få den tillbaka.

Fler inställningar

Om du väljer ’Options’ enligt bilden ovan kan du göra några inställningar.

Dels kan du här välja om det ska vara aktivt eller ej genom att bocka/avbocka ’enabled’. Du kan också välja att visa ikonen om du råkat gömma den av misstag.

Vad gäller ikonerna som ersätter flashblocket kan du göra några inställningar för det här också. Du kan dels välja om ikonen alltid ska synas eller om den bara ska synas när du för musen över blocket. Vidare går det att ställa in vilken transparens ikonen ska ha samt vart den ska placeras. Övre vänstra hörnet är default och funkar bra för mig.

Slutligen kan du även blockera Microsofts SilverLight som är ungefär som Flash.

Vill du testa fler extensions för Google Chrome som döljer Flash kan du kika på Kill-Flash eller FlashBlock av Ruzanow (samma namn men olika tillägg). Vill du läsa mer om vad jag skrivit om Google Chrome är det bara att följa länken.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

intressant?

, , ,

No comments yet.

Kommentera