c-topp

5 verktyg som kan hjälpa dig välja parti

Snart är det val och visst tänker du väl rösta? Har du ingen aning om vilket parti du ska välja finns det några verktyg på webben som kan hjälpa dig. Precis som med allt annat som rör politik gäller det att ta resultaten med en nypa salt. De kan ge dig en fingervisning men ska kanske inte ensamma lägga grunden till ditt val.

Det finns många sk. valkompasser på nätet. Jag har rotat fram vad jag tror är fem av de största. Varje rubrik leder till respektive valkompass. Jag väljer att inte lägga några kommentarer om resultaten. Jag är för oinsatt i politik för att ge det en rättvis bild.

SVD Valkompassen

Snygga animationer gjorda i flash. Sånt gör åtminstone upplevelsen trevligare för mig. Det är 26 frågor du ska ta ställning till. På slutet får du välja de tre frågor som är viktigast för dig.

Plus för att samtliga partier samt utmanarna Piratpartiet, Sverigedemokraterna och F! finns med.

Piratpartiets valkompass

Piratpartiet har tydligen fått ganska massiv kritik för sin kompass och valt att förfina den. 25 frågor ska du ta dig igenom. Varje fråga kan graderas beroende på hur viktig du anser att den är.

Ett minus för att den rent designmässigt är ganska ful. Stort plus för att du hela tiden efter varje fråga kan se hur kompassen svänger för de olika partierna. Precis som hos Svd finns de tre utmanarna med.

Nyhetskanalen partitest

Snygg och snabb. Ett klick och du kommer snabbt till nästa fråga. Även den här använder flash. Precis som Svd. Du behöver inte välja att konstant gå till nästa steg. Här är det 27 frågor som gäller. Om du vill kan du markera upp till tre förslag som är viktigast för dig.

Ett mycket stort minus då de tre utmanarna saknas.

Expressen valkalkylator

Den i särklass fulaste av de jag testat. Och visst är det trevligare när det faktiskt också ser bra ut? 30 frågor ska du klicka dig igenom. Du kan för varje fråga gradera hur viktig den specifika frågan är för dig.

Vilka partier som finns med vet jag tyvärr inte. Expressens valkalkylator fungerar tydligen inte med Safari och Chrome. Riktigt dåligt.

SR och SVT’s valpejl

Snyggt och genomarbetat. Faktiskt dessutom helt utan flash för de som inte gillar det.

Till skillnad från de andra testerna kan du faktiskt här direkt välja vilka ämnesområden och vilka partier som överhuvudtaget är intressant för dig. Det är bra, riktigt bra. Antalet frågor blir då naturligtvis också varierande. Men väljer du alla ämnen landar du på 50st frågor. Du kan markera vilka frågor som är viktigast för dig.

Plus att även utmanarna är med.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

  • välja parti

, , , ,

No comments yet.

Kommentera