c-topp

6 verktyg för att skapa helt egna sociala nätverk

Sociala nätverk växer så det knakar världen över. Framförallt är Facebook det mest kända nätverket för oss svenskar. Åtminstone någon gång i månaden ploppar ett nytt nätverk upp som säger sig vara bättre än de andra. Flera går under lika fort som de kom, andra växer sakta men säkert och några få blommar upp något helt osannolikt. Twitter, som ändå får anses gå under kategorin sociala nätverk är ett av exemplen. Först skriver jag några rader om vad jag tror är viktigt för att bygga ett eget socialt nätverk därefter två av de mest intressanta lösningarna från det ursprungliga inlägget 6 Promising And Open Source Social Networking Softwares To Create Your Own

Vad gör ett socialt nätverk framgångsrikt?

Det här är en fråga som det tyvärr inte går att svara konkret på. Hade jag haft ett svar hade jag också varit snuskigt rik. Det finns några faktorer som jag tror är direkt avgörande:

  • API:er som ger 3:e partsutvecklare möjligheter att göra egna funktioner. Facebook har sina applications med allt från små frågesporter till riktigt avancerade nästan helt självstående sociala nätverk i det sociala nätverket. Twitter har vansinnigt många 3:e partssiter som ger allt från realtidssökningar, förkortning av url:er till koppling av bilder. Jag vill även jämföra med Half-life, ett av de mest sålda spelen någonsin. När det släpptes fanns det möjligheter för intresserade att modifiera spelet totalt. Counterstrike släpptes i en knagglig modifikation av halflife av några finniga tonåringar. Resten är historia du förmodligen redan känner till.
  • Gör inte en ny Facebook eller Twitter. Nätverken finns redan där, användarna likaså. Om du gör en i det närmaste identisk kopia vad får dig att tro att användare överger sitt gamla nätverk för att gå till något som är likadant? Skapa något nytt och använd din uppfinningsrikedom.
  • Sikta på att skapa ett socialt nätverk som anknyter till något du känner till väl och som du brinner för. Ett nischat nätverk kan också få väldigt många medlemmar. Det finns sociala nätverk för gravida mammor som har fler medlemmar än Sveriges befolkning…

Buddypress

buddypress

För dig som är van WordPress kan nog Buddypress var väldigt intressant eftersom det är ett plugin till WordPress (i dagsläget enbart för WordPress MU men utveckling till vanliga WordPress pågår. Jag har tidigare skrivit ett par inlägg om Buddypress som kan vara av intresse. Vill du skapa en egen Facebook eller Twitter trots mina råd ovan finns det några teman som ser ut som originalen. Skapa ett eget nätverk utan att koda handlar också om Buddypress. Givetvis behöver du koda en hel del om du vill göra egna anpassningar men det går faktiskt starta upp Buddypress utan att skriva en rad kod.

Elgg

elgg

Elgg baseras på PHP och MySql samt använder JSON API. Systemet har många plugins med vilka du bygger det sociala nätverkets funktioner. PHPizabi Anahita Social Engine Community Engine Lovd By Less Läs mer om verktygen för sociala nätverk. Lycka till med ditt egna sociala nätverk. Skulle du skapa ett som lyckas, kom ihåg vart du först läste om det! 😉

Läs gärna en riktigt bra artikel om hur Friendster och Socializr misslyckades fatalt trots en otrolig ekonomisk uppbackning. Vill du läsa mer om verktyg för att skapa sociala nätverk skrev Tkj igår ett inlägg som tar upp samma mjukvaror som mig. Han länkar även till Ning för dig som inte är direkt sugen på att lägga ner allt för mycket tid.

Bloggar.se om: , , , , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

  • skapa sociala nätverk
  • skapa socialt nätverk

, , , ,

No comments yet.

Kommentera