c-topp

Därför kommer jag rösta på Piratpartiet

piratpartietJag har egentligen bestämt sedan länge att rösta på Piratpartiet. Anledningen är absolut inte att jag vill kunna tanka film och spel helt gratis. Jag har både ekonomi, moral och motivation för att faktiskt bidra med mitt strå till stacken. Alla, inklusive Piratpartiet, vet att en musiker, skådespelare, författare och programmerare på något sätt måste få betalt för sitt arbete. I den frågan tror jag inte speciellt många protesterar.

Nytänkande bland upphovsrättsägarna behövs

Skivbolag och filmbolag kämpar för sin överlevnad. Det är nya tider och min egen slutsats är att de helt enkelt inte hängt med i utvecklingen. De här företagen kan, om de gör på rätt sätt, tjäna grova pengar även om det de publicerar finns på Internet. Lite nytänkande och finurlighet kan säkerligen kompensera för utebliven försäljning av fysisk media i form av skivor och dvd:er.

Det borde gå att tjäna pengar på nytänkande

Det borde vara ganska enkelt egentligen. Ett filmbolag ansluter sig till en site eller skapar sin egen. Siten erbjuder det material filmbolaget har på olika sätt. I min värld borde det gå att streama film helt gratis i lite lägre upplösning med reklamavbrott då och då i filmen. De som vill ha lite högre upplösning och/eller slippa reklam får betala en slant för den tjänsten. Skulle det exempelvis finnas en tjänst där jag kan se alla TV-serier i 720p jag vill som idag går på Svensk TV för säg 150kr per månad, ja då skulle jag inte tveka många sekunder på att bli prenumerant.

Liknande lösningar går att göra med vanlig film. Hitta på ett baspaket. För 150kr per månad får du se 5-6 filmer högupplöst. Vill du se fler kan du antingen uppgradera till ett lite dyrare paket eller betala extra för varje film utöver de din prenumeration tillåter. Vi har börjat se fler och fler tjänster som detta, jag hoppas vekligen att utvecklingen fortsätter åt det hållet.

Aftonbladet, Expressen mfl drar in ganska stora summor genom reklam på sina hemsidor. Varför skulle inte filmbolagen eller en gemensam site för flera filmbolag kunna göra det?

Tänk dig ett community likt Facebook fast för filmentusiaster där det finns allt från gratis medlemskap till premium medlemskap. Det blir enkelt att visa riktad reklam för en viss målgrupp beroende på medlemmens profil osv.

Varför Piratpartiet behövs

Ok, nog om mina funderingar kring nytänkande. Det här inlägget ska ju egentligen handla om varför jag tänker rösta på Piratpartiet. Mina funderingar är dock själva grunden för mitt val. Som det ser ut idag är det ungefär lika enkelt att få film- och skivbolag att försöka tänka i nya banor som det är att överleva en närmare bekantskap med vårt Svenska urberg i 200km/h på motorcykel.

Piratpartiet behövs som en motpol till all nuvarande politik där i princip de flesta politiker snällt lyssnar och anammar de stora drakarnas morrande om att de förlorar pengar. Jag fruktar framförallt hur Internet kommer att se ut i framtiden om det får fortsätta. Internet är för mig en plats där människor möts. Människor som aldrig hade stött på varandra i det verkliga livet. Dessa människor har en entusiasm att dela med sig och att hjälpa varandra som jag innan nätet aldrig stött på.

Internets själ kan dö

Det finns sökmotorer som hjälper mig hitta i princip allt jag undrar över. Det finns folk som lägger timmar av sin fritid på att hjälpa mig med ett problem med min WordPressinstallation utan att ta ett enda öre betalt. Blir Internet en sluten och kontrollerad plats så är jag säker på att den härliga öppenheten på nätet kommer att tyna bort. För varje ny lag om övervakning på nätet tror jag att en del av Internets själ dör. Jag kan nästan jämföra det med att för varje gång man tar en snaps, dör några av de stackars hjärnceller man har. Till slut finns bara en grå menlös substans kvar.

Piratpartiets och liknande partiers roll är viktig då de kan bromsa effekterna av den här utvecklingen mot något mer sunt där både företag och privatpersoner blir vinnare. Min förhoppning är att Piratpartiet tillsammans med företag och väljarna kan hitta vägar och lösningar som fungerar för alla.

Piratpartiet är inte bara guld och gröna skogar

Jag önskar att Piratpartiet hade haft ett lite mer moget namn men det är inte min sak att bestämma. Flera av Piratpartiets åsikter är jag helt emot, exempelvis tycker jag inte alls att patent skall avskaffas då jag personligen tror att de är drivande för utvecklingen. Att helt gratis tillhandahålla allt digitalt material tror jag inte heller riktigt på men det går självklart att göra varianter på det precis som jag skrev tidigare i det här inlägget.

Det kanske slutar med att jag rensar ogräs istället

Risken är att vi till slut sitter med Internet som en form av en gigantisk motsvarighet till TV-shop: Det finns massor av kontrollerat material att välja bland men vad du än vill ta del av så kostar det pengar. Borta är alla glada människor som helt utan kostnad hjälper varandra. Sökmotorer liknar mer postorderkataloger än något annat. Den dagen när/om det händer, kommer jag nog börja läsa böcker eller rensa ogräs i trädgården istället.

unt.se om valet. | SvD om Internetfrågorna. | PC För Alla om att Piratpartiet nu  är 3:e största. | Piratpartiet själva | Opassande om att valsedlar göms och kanske slängs | Jinge om PP och missnöjesröstning | bloggar.se om Piratpartiet

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera