c-topp

Dela länkar, video & bilder på Facebook

Du som redan är flitig användare av Facebook har säkert sett eller kanske använt funktionen att dela tidigare. Idag har FB uppdaterat funktionen en del och gjort den bättre, som användare märker man inte mycket av det egentligen. Många av mina vänner använder inte de roliga funktioner som finns på Facebook. Orsaken kan vara att de tror det är krångligt och därför tänkte jag visa hur enkelt det faktiskt är att dela med sig av länkar och roliga filmklipp.

Även om du delat länkar tidigare kanske du inte visste att det finns en lättanvänd bookmarklet? Kolla i slutet av inlägget där jag visar hur du kan börja använda detta.

Vad innebär det att dela?

Hittar du en rolig sida eller artikel på nätet kanske du vill tipsa dina vänner på Facebook om den. Det är enkelt att dela och Facebook hittar bilder samt videoklipp från artikeln där du kan välja vad du vill använda. Antingen kan du dela det här så att det hamnar på din wall eller så kan du skicka det till utvalda personer. Ett smidigt sätt att tipsa andra helt enkelt. Det finns två enkla sätt att dela på:

Dela direkt från Facebook

dela_facebook_inbyggd

Klicka på den lilla papperslappen med en liten nål på.

dela_facebook_inbyggd2

Klistra eller skriv in adressen du vill dela och klicka Bifoga.

dela_facebook_inbyggd3

Facebook letar automatiskt upp bilder och videoklipp dessutom kopieras lite text och rubriken från artikeln eller sidan du delar in. Bläddra och välj det du vill ska synas. I det normala statusfältet kan du skriva en egen kommentar om det du tänkt dela. När du är nöjd klickar du bara ”Dela”.

I vår svenska version av Facebook går det inte att välja ”Skicka som meddelande istället” men jag gissar på att det inte dröjer innan du kan välja att skicka till vissa personer istället. Med bookmarkleten går det här redan idag.

Dela med bookmarklet

Att dela med en bookmarklet är det enklaste sättet. Då behöver du inte ens klistra in någon adress. Du klickar bara på bookmarkleten från den sida/artikel du läser. Hämta bookmarkleten för Facebook. Enklast är det att dra den till ditt bokmärkesfält, sidan du kommer till visar hur du gör det här med din browser.

facebook_bookmarklet

Nu är det bara att surfa runt på nätet. Hittar du något intressant klickar du på ”Dela med dig på Facebook”. Ett litet fönster kommer upp som fungerar på samma sätt som när du delar direkt på Facebook. Du kan välja miniatyr precis som tidigare och du kan skriva en egen kommentar. Obs! Facebook har lyckats klämma in den missvisande texten ”Vad gör du just nu?”. Jag tror tanken egentligen är att du kan skriva en kommentar om det du delar. Vill du dela till alla klickar du bara ”Dela”. Vill du hellre dela till vissa personer klickar du ”Skicka meddelande”:

facebook_bookmarklet2

I fältet ”Till” kan du ange vilka som ska ha meddelandet. Skriv de första bokstäverna och Facebook hjälper dig med förslag. Fältet ”Ämne” behöver du inte ändra om du inte vill. I sista fältet, ”Meddelande”, kan du skriva något om du vill. Klicka ”Skicka” när du är nöjd.

Ps. Bli gärna ett fan på min facebook-sida där jag lägger upp blandade tips och trix för nätet.

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

Intressant?

Inkommande söktermer:

 • hur delar man på facebook
 • dela på facebook
 • hur delar man på facebook iphone
 • hur delar man på facebook med iphone
 • dela facebook iphone
 • dela bild på facebook
 • dela länk på facebook
 • hur delar man en länk på facebook
 • dela foto på facebook
 • hur delar man en bild på facebook

, , ,

3 Responses to Dela länkar, video & bilder på Facebook

 1. Nora 2011/11/05 at 15:27 #

  Hej!
  Jag brukar faktiskt länka till min blogg på facebook . Men varför kommer inte bilder som finns på sidan jag länkar till upp som miniatyrer utan en helt annan? Hoppas på ett svar! :)

  Mvh
  Nora

  • Patrik Arwengrim 2011/11/07 at 20:00 #

   Hej Nora,
   Oftast blir det tokigt om man länkar till hela bloggen. Testa att länka till ett enskilt inlägg istället så brukar Facebook ha lättare att hitta rätt bilder. Dessutom blir det mer intressant för dina vänner på Facebook att läsa ett specifikt inlägg du tipsar om jämfört med att de ska hitta det själva.

 2. Ola Aldebrink 2012/04/09 at 9:51 #

  Om jag delar en länk som en vän lagt ut, får då våra gemensamma vänner samma länk två gånger? En från min vän och sedan en från mig en gång till?

Kommentera