c-topp

Dela på nätet: Viktigt, roligt och belönande

Dela är viktigt och roligt!

pajHar du börjat dela med andra på nätet? Inte? Då är det god tid att börja och jag ska berätta varför, hur och vad du själv tjänar på det.

Visst har du någon gång läst en intressant artikel, sett en rolig bild eller ett häftigt videoklipp på nätet? Det skulle förvåna mig om du inte har det. Handen på hjärtat: Har du också skickat den här informationen vidare till dina vänner?

Människorna bakom allt det här har lagt ner mycket tid för att du och andra, helt gratis, ska få lite glädje i tillvaron eller kanske en smula utbildning. Ett enkelt, snabbt och gratis sätt att visa din uppskattning är att låta andra få möjlighet att se det du gillade. På köpet får du själv lite uppmärksamhet bland dina vänner och det är väl aldrig fel?

Människor har alltid delat

Hade inte vi människor haft en drivkraft att dela med andra är risken stor att vi fortfarande bott i grottor. Det är nämligen så att det mesta vi lär oss här i livet kommer från eller bygger på information från andra.

albert_einsteinTänk om de första stenåldersmänniskorna som kom på hur man gjorde ett jaktvapen av flinta hade behållt den informationen för sig själv. Vad hade hänt om sjöfararen som kom på att man kunde navigera med hjälp av stjärnorna struntat i att berätta för andra? Hur hade kunskapen om universum idag varit om Einstein bränt sina anteckningar? Tänk om AT&T aldrig berättat om den första transistorn och bara lagt ner projektet? Ja, du förstår säkert poängen: Dela är viktigt.

På mitt första sommarjobb gick en äldre herre runt och satte upp fotostatkopior med roliga bilder eller texter lite då och då. Han var en av de mest uppskattade människorna på hela arbetsplatsen och hans delningar var garanterat en bidragande orsak.

Varför du ska dela

Jag tycker du ska dela information du ser och tycker om på internet för att:

  • …visa din uppskattning över vad någon annan gett dig helt gratis.
  • …sprida informationen vidare och låta andra ta del av den.
  • …du själv blir uppmärksammad på nätet.

hjarta

Visa uppskattning

Att förmedla någon annans jobb vidare på internet är ett vanligt sätt att visa uppskattning. Kanske har någon lagt timmar eller dagar på att framställa något som du läser, begrundar eller gläds åt. Då är det väl inte för mycket begärt att du använder 30 sekunder av ditt liv och förmedlar det här vidare som tack?

Själv blir jag glad varje gång jag ser någon annan skicka ut information om något jag skrivit. Det är min drivkraft för att skriva ännu mer.

dela

Sprida informationen

Alltså, det är nog extremt osannolikt att du kommer hitta relativitetsteori nummer 2 på nätet och bli bland de första att sprida den vidare. Däremot kommer du garanterat hjälpa andra när du delar. En nedstämd person blir troligen lite gladare över en rolig bild. En frustrerad bloggare som  rycker sitt hår i bestörtning över att han eller hon inte får till en ny header blir säkerligen tacksam när en länk från dig leder direkt till lösningen på problemet. Själv har jag många gånger fått information just pga. andra personers vilja att dela.

beloningDin belöning

Det här är det bästa av allt med att dela på nätet, du tjänar på det själv! ”Hur då?”, kanske du undrar. Svaret är enkelt: Du får uppmärksamhet helt gratis. Uppmärksamhet och uppskattning mår man bra av, de flesta vill må bra. Oavsett om du skriver ut en rolig bild som du sätter på jobbets anslagstavla eller om du lägger upp länken på din wall i Facebook kommer du synas. ”Syns man finns man”, har du säkert hört förut. Använder du Twitter när du delar kommer du med tiden få nya ansikten som följer dig för att du är intressant.

Har du en egen blogg eller någon annan sida kan du dessutom få ett rejält tillskott med besökare. Eftersom du delar syns du. Lägger du ner dig lite i ditt delande syns du rejält. Hittar du en intressant artikel av någon annan bloggare, skriv om det och länka till källan. Jag kan garantera att andra blir intresserade av dig och vad du har att erbjuda när de ser saker du delat på nätet.

Hur du delar

De allra flesta websiter och bloggar har idag funktioner för att du enkelt ska kunna dela direkt på plats. I slutet av artiklar och inlägg brukar det i regel finnas knappar eller texter som uppmanar till att dela. Klickar du på någon av dem kan du snabbt förmedla sitens information till andra. Titel och länk fylls ofta i automatiskt. Jag skrev tidigare att det tar 30 sekunder av ditt liv. Det är nog en överdrift, det kostar dig ungefär två musklick för att dela och sen har du gjort ditt jobb.

Absolut vanligast är nog att dela via Facebook, Twitter, vanlig e-post eller den svenska tjänsten Pusha. Har du något annat bra sätt att dela? Använder du Facebook finns flera utmärkta sätt att dela förutom att använda en sidas inbyggda funktioner. Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur du delar länkar, video och bilder på Facebook.

Ditt nya internetliv börjar nu

Nu är det bara att på allvar börja dela det du gillar. Få även dina vänner att börja dela. Det finns ingen som förlorar att vi delar med varandra. Har du läst det här inlägget och tycker det var vettigt, scrolla ner en bit och hjälp mig sprida ordet vidare via min bloggs delningsfunktioner!

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

intressant?

, , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. Tweets that mention Dela är coolt och viktigt! — arwengrim -- Topsy.com - 2009/09/28

    […] This post was mentioned on Twitter by Patrik Arwengrim. Patrik Arwengrim said: Dela på nätet = Viktigt! http://bit.ly/k2EuN RT:a gärna #svpt […]

Kommentera