c-topp

Dra ur kabeln lär studenterna vad?

dra_ur_kabeln

Bilden kommer från filmen The Cable Guy

Då var det studenternas tur i ordningen att drabbas av den storm som för tillfället blåser land och rike runt. Efter gnäll från diverse amerikansk upplevelseindustri har flera universitet uteslutit vissa elever från datanätet Sunet. Jag tror säkerligen att flera av studenterna faktiskt har laddat hem film MEN: Ingen rättslig prövning har skett, universiteten har direkt utgått från att filmbolagens anklagelser är korrekta. Det är precis den här sortens metoder vi har att förvänta oss i framtiden, verkar det som. Upplevelseindustrin får allt större makt och ingen vet egentligen hur stor makt de har när alla möjliga resultat klubbats igenom i domstolar världen över.

Jag vet inte hur många gånger jag ska behöva skriva det: Ge våra ungdomar utbildning och information om upphovsrätt! Att stänga dem ute och eller ge dem enorma böter är en fruktansvärt trångsynt och kortsiktig lösning på problemet. Jag kan inte för mitt liv förstå hur denna utveckling kan tillåtas fortgå som den gör.

Politiker, rektorer och bredbandsoperatörer: Nu är det dags att slå näven i bordet och inte fegt lyda minsta lilla vink från Hollywood. Ifrågasätt filmbolagens advokater och deras skrämseltaktik. Försök föra en dialog med dem och kom på bra sätt att få våra ungdomar tycka det är ok att betala en slant för en film eller för musik. Lyckas vi med det kommer upplevelseindustrin få betalt av kunder som faktiskt uppskattar deras jobb. Inte som nu: några som betalar av ren rädsla och några som vill hämnas genom att på alla tänkbara sätt försöka klämma åt filmbolagen och artisternas rätt till ersättning.

Med den här utvecklingen kommer det aldrig någonsin leda till något bra, inte för någon part. Jag vet redan människor som nu laddar ner extra mycket film för att som de säger: ”Straffa filmbolagen ännu mer”. Dessa personer får i sin tur domar på sig som leder till att de kommer leva på existensminimum livet ut. Förutom alla inblandade advokater som snart kan likställas som spammare, vem tjänar på det här? Inte individen, inte samhället och jag är tveksam att ens filmbolagen gör det.

, , ,

No comments yet.

Kommentera