c-topp

FriendFeed – Att dela på nätet kan inte bli enklare!

FriendFeed är en sån där website man inte har en aning om vad den är bra för till en början. Du kan skicka Tweets och ta emot information, inte speciellt upphetsande eller hur? De flesta som är anställda på FF har ett förflutet på Google och det vittnar även sitens utseende och enkelhet om. Jag är så otroligt glad att jag trots allt faktiskt började utforska vad man kan använda FF till.

friendfeed

FriendFeed – min största källa för information

Från att ha varit ännu en twitter-site för mig har den växt till att bli den första site jag surfar in till, varje gång. Det går att göra så otroligt mycket med FriendFeed att jag faktiskt kommer göra flera olika inlägg om det. Det här blir det första inlägget. Som rent generellt beskriver FriendFeed i sin helhet. Detaljer för olika delar av FF kommer med senare inlägg.

En otroligt bra funktion är att det går att söka information i realtid, om du vill från alla som använder FF.

Hur fungerar FriendFeed?

FriendFeed hjälper dig samla information från en mängd källor. Det kan röra sig om allt från ditt Twitter-konto till ditt Facebook-konto till att du mailar din unika FF-adress som då publicerar ditt material. Du kan även automatiskt vidarebefordra all din info till Twitter om du vill. FF sammanställer sedan all information i ett snyggt flöde som du kan ha publikt eller skyddat där enbart de du bjuder in kan få tillgång till informationen.

FriendFeed kan alltså i korta drag:

  1. Samla information från exempelvis alla dina sociala nätverk.
  2. Skicka vidare informationen till Twitter.
  3. Ge dig möjlighet att hitta otroligt stora mängder information i realtid.

Automatik är nyckeln

Jag använder själv ganska frekvent Twitter, Facebook, Youtube, Picasa, Google Reader och Delicious. Det kan vara lite bökigt för mina vänner att på varje ställe leta upp mig och följa mig, speciellt om de inte riktigt köpt iden med alla olika sociala nätverk (de flesta av mina vänner är medlemmar på Facebook, no more no less). Ah just det! Jag bloggar också, FF kan plocka info även den vägen.

friendfeed_screenOm jag gör ett nytt blogginlägg hamnar det automatiskt, i realtid via Google Reader, i mitt FF-flöde. Lägger jag upp en ny bild på Picasa hamnar den automatiskt i mitt FF-flöde, gör jag ett nytt bokmärke med Delicious händer samma sak i FF. Hänger du med? FF plockar alltså alla mina aktiviteter på alla sociala nätverk där jag är medlem och lägger hela rasket i en lång snygg lista. Bilder, videos och annat läggs upp som miniatyrer i flödet. Allt är helt automatiskt, jag behöver inte göra något alls för att det ska hamna i flödet. Gott och gratis. Jag har även valt att automatiskt skicka en Tweet varje gång något uppdateras i mitt flöde på FF (förutom vad gäller Facebook som jag använder mer privat).

Utöver mitt huvudflöde har jag även skapat en grupp, ”ArwFlowShow” som i realtid smattrar upp en massa olika ämnen jag själv är intresserad av och som jag tror andra är intresserade av. I skrivande stund har jag 51 prenumeranter och jag har inte gjort någon speciell ansträngning. Det kan jämföras med den här bloggen där jag har runt 30 prenumeranter via RSS och jag skriver för glatta livet varje dag. I ArwFlowShow har jag knappt skrivit en rad någonsin.

Dela med din familj och vänner? Inga problem!

Du kanske inte alls vill låta hela världen få tillgång till dina senaste inlägg, foton eller vad det nu kan röra sig om. FF har smarta lösningar även för detta. Har du ett konto på Facebook och kanske ett fotoalbum på Picasa eller Flickr? Visst vore det fint om tjocka släkten enkelt kunde få tillgång till allt du skriver och fotar utan att ha egna konton på något av ställen?

Skapa en egen privat grupp. Du själv bestämmer vilka som ska få tillgång. Varje gång sonen fotas med nya framsteg och du lägger upp bilder på historien hamnar bilden på FF. Endast tillgänglig för det du bjudit in. Gjort något tokigt du berättar om på Facebook? Låt FF visa det i samma grupp.

Kommentera, dela och gilla

Beroende på inställningarna kan alla som läser ditt flöde kommentera, gillar och dela din information. Jag har hittat flera intressanta personer på det här sättet då de kommenterat något en person jag redan följer skrivit. FF blir som en central hub för alla dina nätverk och det är verkligen otroligt funktionellt.

FriendFeed är gratis och reklamfritt

Fråga mig inte hur de tjänar pengar men tjänsten är helt gratis och det finns inte någon reklam så långt ögat når. Du kan registrera dig direkt på FF om du inte sedan tidigare har konto på Twitter, Facebook eller Google(Gmail). Då kan du nämligen bli automatiskt kopplad och använda respektives login istället.

Se till att fixa FF-konto om du inte redan har det!

Använder du minst en av de runt 60 tjänster FF stöder har du absolut inget att förlora på att testa FF. Om inte annat blir svärmor med usla IT-kunskaper superglad när hon enkelt kan hitta alla bilder du sprider runt på nätets olika platser. Du får gärna följa mig på FF om du vill. Jag lovar att följa dig.

Jag kommer göra fler inlägg om FF med instruktionsvideos och annat. Håll ögonen öppna i framtiden! :)

Bloggar.se om: , , , , , , , , , , , intressant?

intressant?

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera