c-topp

Hur många webbplatser delar du server med?

Om du har en egen webbplats är det stora chanser att den finns på ett webbhotell. Kanske vet du då att din webbplats delar server med många, många andra. Exakt hur många är lite av en hemlighet för webbhotellen men det går att få en bra fingervisning ändå.

Vilken IP-adress har din webbplats?

Det här kan du antingen göra lokalt på din dator eller direkt på nätet. Vill du veta ip-adressen för din webbplats online kan du exempelvis besöka hcidata och mata in din domän där.

Om du har Windows 7 kan du göra så här:

Starta dosprompten i windows 7

Klicka på Windows-knappen och i textfältet som är ovanför knappen skriver du ’cmd’ och trycker enter.

Pinga en adress från cmd i windows

Skriv: ping adress.se där du självklart byter ut exemplet mot din egen domän. Kopiera eller skriv ner den ip-adress som kommer upp. På bilden ser du den inringad om du inte riktigt vet vart du ska leta.

Sökning av de domäner du delar server med

Det är inte mycket jag tycker Bing är bättre på än Google men i det här fallet leder de med hästlängder. Du kan nämligen med Bing göra en sökning på en viss ip-adress och som resultat får du en lista på alla de webbplatser/domäner som ligger där.

Bing kan söka på en ip och presentera vilka som ligger där

Gå till bing och skriv in sökningen enligt följande: ip:din.ip.adress enligt bilden ovan. Använd inga mellanslag.

Ett sökresultat på bing ger hur många du delar server med

Sökresultatet talar sitt tydliga språk. Jag delar server med 6420 andra. Nu är det här en sanning med modifikation, flera av domänerna kanske är inaktiva och knappt har något innehåll. Många har förmodligen ingen trafik alls i princip.

Inte bara antalet webbplatser som är av betydelse

På den server din webbplats ligger är det många faktorer som spelar in. Ett webbhotell kanske bara har 100 webbplatser på en server men i gengäld är det riktigt dålig hårdvara. Det går alltså inte att avgöra vilket webbhotell som är bra bara genom att titta på hur många som delar server.

En kul grej för att upptäcka ”Imperium”

Förmodligen har de flesta inte så stor nytta av det här. Däremot är det ganska roligt att söka på stora kända webbplatser och se vilka som har direkt anknytning. Testa exempelvis att slå upp Aftonbladets ip och gör en sökning där.

Bloggar.se om: , , , , , , intressant?

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera