c-topp

Hur mår din site när du inte är där?

Ett ständigt återkommande ämne på Twitter är olika webhotell och att användarnas siter eller bloggar ligger nere. Även om du har en blogg som kanske bara läses av 20 olika människor om dagen vill du självklart att de ska komma åt den när de vill.

Det finns flera olika tjänster som kan hjälpa dig hålla koll på hur din site mår. Ibland kanske du själv är osäker och snabbt här och nu vill kolla om den är nere. Det är dock alltid skönt att veta hur det ser ut dygnet runt och framförallt få meddelande när något är fel.

Pingdom är ett av de bättre alternativen. Här kan du automatiskt få din blogg övervakad dygnet runt. Du sätter själv tidsintervall på hur ofta en koll ska ske (ner till en gång per minut). Det bästa av allt: Om det bara är en site du vill hålla koll på är det helt gratis.

Registrera gratis-konto

Pingdom vill självklart att du helst ska använda ett betalkonto. Därför är inte knappen för gratis konto lika tydlig. Besök Pingdom och leta upp knappen ’Free sign up’ enligt bilden ovan.

Fyll i ditt för- och efternamn samt epost. Invänta bekräftelsemailet. Använd uppgifterna i mailet för att logga in till ditt nya konto.

Ställ in Pingdom för din site

Det första du ombeds göra är att ställa in vilket land du bor i, tidzon, daturmformat samt nummerformat. När du är klar. Klicka ’Save settings’.

Med ditt gratiskonto kan du som sagt lägga till en ny site. I ditt ’Home’ hittar du en knapp ’Add new check (1 left)’ enligt bilden ovan. Klicka på den.

Det finns nu ett antal saker att fylla i. Om du, precis som jag, bara vill kolla att din site är uppe med jämna mellanrum kan du använda samma inställningar som mig:

 • 1. Check
  Resolution: 5 min (alltså hur ofta din site ska kollas)
  Check type: HTTP (ingen ide att krångla till det, jag använder deras standard)
 • 2. Check settings
  URL/IP: Här använder du adressen till din site eller blogg. Tex http://www.arwengrim.se
 • 3. Notification
  (Glöm inte klicka i ditt egna namn)
  Notify via Email
  Send notification when down 1 time
  Notify again every 3 down cycles.

Det här betyder att min site ska övervakas var femte minut. Om siten är nere vid en enda koll får jag ett mail. Om den efter 3e cykeln fortfarande är nere får jag ett mail igen.

Nu kan du först testa dina inställningar genom att längst ner klicka ’Test Check’ och om allt fungerar som du vill väljer du ’Add Check’.

Det var allt. Nu kommer din site övervakas dygnet runt helt gratis. Vill du övervaka fler är det givetvis också möjligt men då får du betala en slant för tjänsten.

Bloggar.se om: , , , , , , , intressant?

, , , , ,

6 Responses to Hur mår din site när du inte är där?

 1. Magnus Thörnblad 2010/09/22 at 14:13 #

  förresten, glömde skriva det i mitt svar, tack för ett bra tips, har tidigare hört talas om pingdom men aldrig gjort slag i saken. nu har jag det :-)

  • Arwengrim 2010/09/22 at 14:17 #

   Ingen orsak :) Har varit samma för mig tills jag gjorde slag i saken och testade den (och passade på att göra ett inlägg)

 2. Jakob 2010/09/22 at 13:29 #

  Vet du om det finns någon liknande tjänst som erbjuder gratis spårning av flera sajter och i längre tid än en månad?

  • Magnus Thörnblad 2010/09/22 at 13:58 #

   du gjorde nog precis som jag, läste för snabbt. det är betal-kontona som har 30 dagars test, gratiskontot är inte tidsbegränsat.

   • Arwengrim 2010/09/22 at 14:01 #

    Precis, gratiskontot är inte tidsbegränsat. Det har däremot den begränsningen att du endast kan övervaka en site.

  • Arwengrim 2010/09/22 at 13:36 #

   Kanske http://mon.itor.us/ kan funka som ett alternativ. Testa och lämna gärna en kommentar här så andra får reda på och kan ha nytta av det i framtiden.

Kommentera