c-topp

Lägg WolframAlpha på minnet

wolframalpha

Nu har WolframAlpha fått publik premiär. ”WolframAlpha?”, tänker du. Kort och gott är det en unik sökmotor, med avancerade algoritmer och en gigantisk databas full av vetenskap, vilken ger dig svar på de mest konstiga frågor. Undrar du hur mycket energi det går åt för att värma alla världens hav till kokpunkten? WolframAlpha har svaret! Jag är faktiskt riktigt intresserad av vart det här kommer leda i framtiden.

WolframAlpha är inte och kommer troligen aldrig bli en utmanare till Google som sökmotor. Istället får du tillgång till ett verktyg som kan användas som komplement till sökningar på Google och andra sökmotorer. Wolfram är främst till för att söka vetenskaplig fakta. Till skillnad från Google så startades inte WolframAlpha i ett litet garage. Redan nu finns två superdatorer med och räknar på de mer avancerade sökningarna. Den ena av dem rankas som den 66:e snabbaste i världen. Det låter kanske inte speciellt märkvärdigt men tro mig, det är det.

WolframAlpha beskrivs vara som ett bibliotek för vetenskapsmän i kombination med en grafisk kalkylator och en sökmotor. Du kan få hjälp med enormt avancerade ekvationer, statistik på allt du visste och inte visste fanns. Besöker du Wolfram och skriver något kommer du troligen bli grymt besviken, det är inte en sökmotor i vanlig bemärkelse. Att använda Wolfram kräver träning och tålamod. Du måste lära dig hur du skall ställa en fråga för att få ett svar.

Jag uppmanar dig därför att först besöka Wolframs exempelsida med skärmdumpar. Det finns även en utmärkt screencast/video som visar WolframAlpha in action.

Jag minns när jag pluggade på universitetet när vi på vissa tentor fick ta med allt in i tentasalen som vi 1) kunde bära själv 2) inte var levande (någon hade tydligen vid ett tillfälle bärt med sig en människa in). Tänk om jag då haft en netbook, mobilt bredband och WolframAlpha på mattetentorna…

Ok nu är det hög tid för dig att leka vetenskapsman för en dag. Hur tycker Du det funkar? Har du gjort några intressanta sökningar värda att nämna?

, , , , , ,

No comments yet.

Kommentera