c-topp

Lagra filer på nätet med Skydrive

skydriveHanden på hjärtat, tar du säkerhetskopior på dina viktigaste filer? Jag tror vi är många som slarvar med det här och i regel går det ganska bra, åtminstone för en viss tid. När din kära dator en tråkig dag inte längre hittar hårddisken med 10 års semesterbilder, din CV och alla dokument du samlat på dig genom åren, då är det inte direkt partyläge.

När jag skrev det här inlägget insåg jag ganska snabbt att det finns bättre möjligheter om du hellre vill synka filer mellan några av dina datorer, utan att använda nätet för mellanlagring. Därför skrev jag samtidigt en ganska utförligt guide om hur Windows Live Sync, en gratistjänst även det, fungerar.

Oavsett metod finns det nackdelar

Har du otur kan du på ett kort ögonblick förlora alla fotografier du någonsin tagit med digitalkameran. Det finnsflera möjligheter för att undvika det här:

  • Köp en extern hårddisk som du använder för att spara kopior på allt viktigt.
  • Använd någon typ av hemmaserver där diverse backuprutiner snurrar på.
  • Bränn regelbundet ner allt på CD eller DVD.
  • Spara allt viktigt på en serverplats på nätet.

De tre första alternativen är egentligen alla ganska osäkra kort. Skulle du ha den stora oturen att ditt hem brinner upp så brinner dina backuper upp även de. Visserligen kan du förvara skivorna på en annan plats men då är risken stor att du får glapp mellan senaste backup och det du faktiskt har på din hårddisk.

Det sista alternativet är nog det bästa alternativet. Även här finns dock viktiga saker att tänka på: Tar du backup mot nätet lagras dina prylar på något företags servrar. Företag går i konkurs, även om du tom betalt för att få göra dina backuper. Har du otur hinner du inte få tillbaka dina filer innan företagets serverhall är nerplockad. Microsoft erbjuder alla Windows Liveanvändare Windows Skydrive. Att använda Microsofts tjänst för lagring av filer online känns ändå någorlunda tryggt, de borde inte kursa som det ser ut nu åtminstone.

Helt gratis får du ganska mycket

Du kan lagra 25GB helt gratis. Filer måste vara under 50MB st. Du kan ladda upp 5st filer åt gången. Det enda kravet är att du har ett Live ID. Har du inte det är det enkelt att skaffa och även detta är gratis.

Skydrive hittar du här.

Gränssnittet och användadet påminner väldigt mycket om Live Sync. Det är inga svårigheter att använda det och allt står på svenska. Skaffa ett Live ID om du inte redan har det och börja använda tjänsten för dina värdefulla filer!

Privat eller delat, du väljer

Du kan dela vissa filer med andra Live-användare eller ha dem helt privat för dig själv. Valet är ditt.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

  • spara filer på nätet
  • gratis lagring på nätet

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera