c-topp

Nu är det (nästan) fritt fram att fildela

Slutade du fildela med ipred?

Om du inte fildelar och inte har en aning om vad ipred är har du förmodligen ingen glädje av det här inlägget. De flesta som fildelar eller som höll på med det tidigare vet förmodligen vad jag menar: Lagen som gjorde fildelare kriminella. Ipred gjorde det nämligen möjligt för rättighetsinnehavaren att kräva filderlarens personuppgifter från bredbandsleverantören. Ganska snabbt minskade fildelningen. Vilket förhoppningsvis var huvudsyftet från rättighetsinnehavarna.

Paus från Högsta domstolen

HD har undersökt ett fall där en bredbandsleverantör, Ephone, vägrade lämna ut personuppgifter. De finner det så svårt att avgöra att de beslutat sig rådfråga EU-domstolen i målet. En process som normalt tar ett par år men i värsta fall kan ta upp till fem år. Enligt SvD betyder detta att inga mål som gäller fildelning kommer tas upp i domstol i väntan på detta.

Att kalla fildelning riskfri är nog förmodligen att överdriva. Fildelar du via torrentsiter är det nog ändå en relativt behaglig situation för dig nu. Åtminstone fram tills EU-domstolen yttrat sig. Det är bra att att antipiratbyrån bromsas ner eftersom jag tycker de varit överdrivet hetsiga. Nackdelen med det här tror jag är att alternativa och lagliga tjänster får en mer bromsande utveckling. Blir det mer, eller nästan helt riskfritt att fildela, då minskar förstås vårt sug efter bra alternativ också.

Bloggar.se om: , , , , intressant?

, , ,

No comments yet.

Kommentera