c-topp

Posterous: E-post är coolt igen!

Email är egentligen ganska tråkigt numera. Alla vet vad det är och det finns inte något speciellt upphetsande med det alls. Posterous ändrar radikalt på detta. Då framtiden numera är osäker för FriendFeed har jag undersökt den här mycket intressanta tjänsten. Fastna nu inte på första underrubriken. Tycker du den är tråkig, hoppa vidare till nästa för det är där det coola börjar!

posterous_sida

Blogghotell

I sin enklaste tappning är Posterous ett blogghotell, precis som blogspot, metro eller vad nu vill. Du kan göra inlägg, andra kan kommentera dem. Du kan inte ens ändra utseendet på din ’blogg’. Hade Posterous enbart haft den här funktionaliteten hade jag givetvis inte ens skrivit om det. Nej usch, vi hoppar raskt vidare till de coola funktionerna:

Ett mail och du är medlem

Det här måste vara det häftigaste sättet jag någonsin sett vad gäller att signa upp för en ny tjänst. Skicka ett mail till post@posterous.com rubriken blir ditt första inlägg och texten innehållet i detsamma. Tillbaka kommer ett mail med instruktioner hur du kan fortsätta efter detta.

Mail + Posterous = Kärlek

Vad du än vill göra med ditt Posterous kan du göra det via e-post (det finns andra metoder också). Du skickar alltid mail till samma adress @posterous.com. Beroende på vad du skriver innan @ händer olika saker. Du kan tex. ordna så att när du skickar något till Posterous så skickas det automatiskt vidare till de sociala nätverk du använder genom sk. ’autopost’. Genom att använda olika kombinationer innan @ kan du styra det här exakt.

posterous_dela

Exempel:

Du har filmat ett klipp från senaste festen och även tagit några bilder med din mobil. Raskt slänger du ihop ett mail med kanske 10 bilder och ett videoklipp. Eftersom du gillar det här med sociala nätverk är du med i flera. Om du mailar post@posterous.com skickas ditt innehåll vidare till alla sociala nätverk. Den här gången vill du bara att det ska komma till twitter och facebook. Maila twitter+facebook@posterous.com och saken är klar. En tweet går ut på twitter och dina bilder och filmklippet läggs upp på facebook.

Vad du kan göra med Posterous

posterous_spelare

  • Skapa en blogg som automatiskt lägger upp bilder, filmklipp, musik, dokument och filer på ett riktigt snyggt sätt i dina inlägg.
  • Blogga direkt från mobilen, skicka e-post med det du vill lägga upp. Enkelt och smidigt.
  • Automatiskt vidarebefordra allt ditt innehåll till ett, flera eller alla sociala nätverk du använder. Givetvis kan det även skickas på samma sätt till dina bloggar och annat.
  • Använda ett helt eget domännamn för själva navet, din Posterousblogg.
  • Skapa en skyddad värld för din familj och dina vänner eller kanske ditt företag. Du själv bestämmer vilka som kan bidra med innehåll och inte genom att lägga till andra personers e-post. De du lägger till kan sedan maila på precis samma sätt till samma adress som du själv gör.
  • Kommentera andras och egna inlägg direkt från e-post.

Vad kan du skicka?

Ett enkelt svar är egentligen: Allt som är digitalt! Finns det inte stöd går det även att maila gänget bakom Posterous. Jag har själv varit i kontakt med dem angående ett par funderingar kring några tjänster jag vill se och de är extremt tillmötesgående.

Vill du veta mer specifikt är det följande filtyper som stöds: .doc .ppt .pdf .jpg .gif .png .mp3 .avi och .mpg. Beroende på vilken typ av fil som skickas tas de omhand på olika sätt.

posterous_filtyper

Skickar du en mp3a bäddas den automatiskt in i en liten mp3-spelare. Skickar du en bild visas bilden i inlägget, flera bilder  blir ett litet inbäddat album med automatiska tumnaglar. Video bäddas in osv osv. Hela upplägget är väldigt genomtänkt och fungerar vansinnigt bra.

Hur jag använder Posterous

De här tjänsterna använder jag mest frekvent: twitter (2 olika konton), facebook, youtube, delicious, ett par bloggar, picasa, friendfeed och lite annat smått och gott.

På nätet har jag tre sätt jag kommunicerar. Ett på svenska där den här bloggen, ett twitterkonto och youtube ingår. Ett på engelska där en annan blogg, ett annat twitterkonto, samma youtube, friendfeed och delicous ingår. Det sista sättet är av mer privat karaktär och där använder jag främst facebook samt picasa.

Genom att skapa några ”kontakter” i min google adressbok kan jag snabbt nå det jag vill. Mitt engelska alterego ser exempelvis ut såhär: #lifeloft+#arwengrim+youtube+friendfeed+delicious@posterous.com. Finns det ingen video med i det jag skickar, då hamnar givetvis inget heller på youtube osv. Exakt hur det här fungerar tänker jag göra ett nytt inlägg om senare.

Vill du veta mer?

Posterous startsida

Posterous FAQ (missa inte flikarna)

Bloggar.se om: , , , , , , , intressant?

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera