c-topp

Redigera dina bilder online med Picnik

picnikDet börjar bli väldigt vanligt med mjukvara som körs på nätet. Jag tycker ofta det fungerar över förväntan bra. Nu har jag äntligen fått tummen ur och testat Picnic, ett verktyg online för att redigera bilder.

Kosta gratis eller kosta kulor?

Det finns två typer av konton, ett som är helt gratis och ett premium som kostar pengar. Jag har bara testat gratisvarianten men tro mig, det är inte helt sällan man klickar på en effekt som endast premiumkunder får använda och givetvis blir man varje gång upplyst om alla fördelar med att uppgradera.

Vad gäller gratisversionen behöver du faktiskt inte ens registrera dig för att börja editera bilder. Det är bara att på studs köra igång. Du kan ladda upp en bild från din hårddisk, från en direktlänk på nätet eller via något av de fotoalbum som stöds (Flickr, Picasa Web Album, Facebook, Photobucket, Webshots).

Om du bemödar dig med en registrering kan du ladda upp fem bilder åt gången. Premiumvarianten ger dig 100. Som anonym är det en bild som gäller.

Extremt enkelt att ladda in bilder för redigering

Jag testade att hämta in en bild från mitt Picasakonto. Ett browserfönster kommer upp där google frågar om jag verkligen gett något program tillstånd att komma åt mitt Picasa. Ett klick på ja och bilden laddas in i Picnik extremt snabbt. Mycket imponerande faktiskt.

Här stöter jag också på den första begränsningen med gratisvarianten. Det är bara möjligt att ha en källa aktiverad åt gången. Vill du växla till Flickr eller kanske din lokala hårddisk, ja då får du vackert finna dig i att bilden du redigerar från Picasa måste stängas ned först. Dock blir du givetvis uppmanad att spara eventuella ändringar. Med premiumversionen ska du tydligen kunna använda alla källor samtidigt om du så önskar.

Enkel och lätthanterlig redigering

picnik-redigering2

Det går att fixa en bild helt automatiskt. Ett klick justerar färger, skärpa, exponering och röda ögon. Fungerar alldeles utmärkt även i gratisversionen.

picnik-redigering3

Effekter finns det gott om. På bilden ovan testar jag en klassisk sepia-effekt. Här kommer vi till det jag tycker är den stora nackdelen med Picnik: Premiumeffekterna finns med och du kan glatt använda dem. Endast en liten grå text säger att en viss effekt är premium.

Varje gång jag klickar på en effekt som inte ingår i gratisversionen tvingas jag stå ut med att på lite olika sätt bli erbjuden att uppgradera. Det blir lite jobbigt till slut vill jag påstå. Jag tänker nämligen inte betala ett öre för att använda tjänsten, eftersom jag har flera lokala mjukvaror både gratis och betalvarianter som jag redan använder flitigt. Reklam hade varit ok (det finns reklam men det är faktiskt ganska sparsamt), det hade även varit ok med möjligheten att dölja betalfunktionerna men icke sa nicke.

I vilket fall finns det som sagt var rejält många effekter, även för gratisversionen. Det handlar om allt från filter, stickers att klistra på, text med massor av fonter till ramar som kan infogas och även möjligheten att måla tänder vitare.

Kolla gärna in videorecensionen av Picnik (på engelska):

httpv://www.youtube.com/watch?v=2NfQra4XZBI

Spara och dela

Det finns sjukt många sätt att spara bilden och även dela den om du vill det. Att spara och dela är även detta mycket enkelt. Du slipper många steg på vägen som du normalt sett måste ta om du exempelvis använder Photoshop. Du kan spara och dela bilder på följande sätt:

 • Till den lokala hårddisken
 • Till Picasa, Flickr, Photobucket och Webshots
 • Du kan skicka en bild som e-post
 • Du kan skriva ut bilden
 • Du kan dela den med andra via Twitter
 • Du kan lägga upp den på ditt Facebook- eller MySpace-konto
 • Samt ytterligare några möjligheter

För vissa av tjänsterna måste du vara premiummedlem men för de vanligaste verkar det gå bra med ett gratiskonto. Jag skriver ”verkar” eftersom det buggade på ganska friskt när jag testade, om jag exempelvis försökte växla från att dela bild via Twitter till att spara på den lokala hårddisken envisades Picnik med att få mig att godkänna ett försök till koppling med MySpace. Det kanske beror på att jag kör med Google Chrome, jag får låta det vara osagt.

Är Picnik något att ha?

Har du redan mjukvara som du är van att jobba med och som du behärskar är jag faktiskt tveksam över att använda Picnik, även till gratisversionen. Har du ingen mjukvara eller vill ha tillgång till mjukvara som är löjligt enkel att använda, ja då är Picnik ett bra val. Gränssnittet och designen är tipp-topp. Det ser bra ut och det är enkelt att hitta och använda alla funktioner.

Det absolut smidigaste är som sagt enkelheten och hur lätt det är att dela med sig av sina bilder till vänner och bekanta. Den möjligheten kan nog mycket väl vara intressant för många användare.

Att betala en årsavgift på $25 per år för premiumversionen tycker jag nog är lite väl saftigt. Efter några år hade du lika gärna kunnat köpa någon mjukvara som du betalar för en enda gång och som du kör direkt från din dator för de pengarna.

Med premiumversionen följer extra funktioner för redigering samt möjlighet att ångra varenda ändring i alla bilder du någonsin redigerat i Picnik. Det är faktiskt en ganska bra finess om du ofta klantar till det!

Bloggar.se om: , , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • picknik se
 • redigera bilder online gratis
 • picnik redigera bilder
 • fixa bilder gratis
 • picknick redigera bilder
 • picnic redigera bilder
 • picnic fotoredigering
 • fixa bilder online
 • redigera bilder gratis picnic
 • redigera bilder online picnic

, , , , ,

4 Responses to Redigera dina bilder online med Picnik

 1. marja 2012/02/14 at 19:01 #

  Hej var får jag tag i ett redigerings program som picknik på svenska

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gratis Bildbehandling Online @ Gratisprogram – hundratals tips! - 2009/06/25

  […] Arwengrim – Redigera dina bilderonline med Picnik […]

 2. Lästips om gratis Bildbehandling | Gratisprogram - hundratals tips! - 2009/07/26

  […] Arwengrim – Redigera dina bilderonline med Picnik […]

 3. Gratis Bildbehandling | Gratisprogram - Hundratals tips! - 2010/07/28

  […] Arwengrim – Redigera dina bilderonline med Picnik […]

Kommentera