c-topp

Spela in din desktop/skärm online

Screencasting är den term som oftast används för att beskriva när desktopen eller skrivbordet ska spelas in. Du har säkert sett ett antal screencasts, kanske utan att tänka på det tidigare. En instruktionsfilm som visar hur du installerar ett visst program är ett bra exempel på en screencast.

Häromdagen skrev jag i min veckosammanfattning att jag tänker börja göra små instruktionsfilmer lite då och då. Jag har själv märkt att det oftast är lättare att se en film med en instruktion än en steg-för-steg-guide. För att kunna börja göra mina små filmer har jag undersökt ett antal mjukvaror.

Vad gäller mjukvara finns det mängder att tillgå. Vissa är gratis andra kostar pengar, den gamla vanliga visan med andra ord. Det som är mest avgörande är troligen vilka funktioner du vill ha, givetvis är även prislappen också en avgörande faktor. En mjukvara som jag testat och som jag hittade via Bosseweb kallas Camstudio. Bosse kör bara med tips om gratis (och ofta bra) programvaror så plånboken mår bra dessutom.

Jag testade Camstudio och det funkar, det är enkelt och det ger video som enkelt kan laddas upp på youtube. Vad jag saknade var dock hur muspekaren visades. Det gick visserligen att få muspekaren att markeras med en fylld cirkel men det såg inte så snyggt ut. Vidare tycker jag att kvaliten blev sådär, den dög men det var svårt att läsa text osv.

screen-o-matic1

Din skärm till din videofilm, online!

Efter läggning av sonen satte jag mig för lite slösurfning och stöter genom ren slump på en gratis mjukvara för Screencasting som dessutom är online. Jag har surfat regelbundet på nätet sedan 1992 och än idag får jag såna där happy moments, du vet när man glatt förvånad hittar något på nätet som man vet man kommer använda om och om igen. Tänk att det finns människor som lägger ner sjukt många timmar på att tillverka en bra mjukvara som kan användas på nätet av mig. Det är nästan så man blir tårögd.

Screencast-O-Matic ger dig möjligheten att genom bara några enstaka klick spela in en video i upp till 15 minuter. När du är klar kan du spara till hårddisken eller direkt lägga upp klippet på youtube.

Fult men snyggt!

Screencast-O-Matic ser inte speciellt vackert ut. Gränssnittet påminner vad gäller utseendet om något som tillverkades för 10 år sedan. Resultatet och enkeltheten däremot, här snackar vi skönhet av sällan skådat slag. Att spela in är otroligt enkelt. Du behöver inte ens registrera dig om du inte vill. Den enda nackdelen som jag kan se är att Screencast-O-Matic lägger till en liten vattenstämpel längst ned i din video, kan du leva med det är det här en riktigt smidig lösning.

Här är ett klipp jag spelade in som visar Google Chromes möjligheter att flytta och ändra bland tabbarna:

ScreenJelly – ett alternativ

screenjelly

Tack vare att jag börjat utforska twittervärlden hittade jag en annan tjänst som erbjuder samma sak. ScreenJelly är ett alternativ till Screencast-O-Matic. Att den här tjänsten främst är anpassad för Twitter är helt uppenbart. Redan på förstasidan uppmanas du connecta med ditt Twitterkonto. Det verkar vara ett riktigt bra sätt att snabbt sprida ut ett videoklipp på Twitter. Som de själva skriver, varför inte lägga upp ett klipp på en bugg i något program. Jag har inte hunnit testa den ännu men kommer säkert göra det i framtiden. Har du testat? Funkar det bra?

Bloggar.se om: , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • spela in skärmen gratis

, , , ,

12 Responses to Spela in din desktop/skärm online

 1. BosseWeb 2009/07/10 at 11:12 #

  En till!
  http://www.jingproject.com/

 2. BosseWeb 2009/07/10 at 13:12 #

  En till!
  http://www.jingproject.com/

 3. Arwengrim 2009/07/10 at 11:47 #

  Jing är bra. Det är Techsmith’s gratisalternativ. De har förövrigt även gjort Camtasia Studio som är sjukt bra men tyvärr inte gratis.

 4. Arwengrim 2009/07/10 at 11:47 #

  Jing är bra. Det är Techsmith’s gratisalternativ. De har förövrigt även gjort Camtasia Studio som är sjukt bra men tyvärr inte gratis.

 5. Arwengrim 2009/07/10 at 13:47 #

  Jing är bra. Det är Techsmith’s gratisalternativ. De har förövrigt även gjort Camtasia Studio som är sjukt bra men tyvärr inte gratis.

 6. Lars Karlsson 2009/07/13 at 23:37 #

  Vilket använder du själv Arwen?

 7. Arwengrim 2009/07/13 at 23:39 #

  En testversion av Camtasia som går ut om sisådär 20 dagar :/

 8. Lars Karlsson 2009/07/13 at 23:42 #

  Screenjelly är nog super om man hittar nåt man vill sprida, men det inte går att beskriva riktigt i ord så alla fattar. Inte heller skrmdumpar funkar alltid.

  Då passar det nog bra, det går ju på max 3+1 minut.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Lästips om gratis ScreenCasting | Gratisprogram - hundratals tips! - 2009/07/24

  […] Arwengrim: Spela in din desktop/skärm online […]

 2. Gratis ScreenCasting – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips! - 2010/07/30

  […] Arwengrim: Spela in din desktop/skärm online […]

Kommentera