c-topp

Undvik att bli lurad på nätet

bli_inte_lurad_pa_natetLurad på nätet verkar bli en allt vanligare företeelse. Metro har listat de 8 vanligaste fällorna på nätet. En av de vanligaste metoderna är att använda tjänster för förkortade URL:er där TinyURL nog är den vanligaste.

Att veta vad som döljs bakom en förkortad URL kan vara svårt men det finns numera ett antal siter som hjälper dig med att ta reda på vad som verkligen finns bakom en sådan adress. DiK har skrivit ett inlägg i ämnet, där får du tips om hur du enkelt kan ta reda på hur den ”äkta” URL:en ser ut. Missa inte kommentarerna till inlägget, där finns tips på fler länkar.

Det vanligaste sättet verkar vara att försöka lura på dig skadlig kod genom att få dig att besöka skumma websidor på olika sätt. Ett bra antivirus är därför ett måste. Har du inget installerat kan jag tipsa om avast antivirus som jag själv tycker är väldigt bra och dessutom är det gratis för privatpersoner.

I övrigt gäller sunt förnuft:

  • Besök inte länkar som har en konstig adress och som du inte känner till.
  • Svara aldrig på e-post där någon ber dig hjälpa till med bankkonton och att du då får 1 miljon som tack för hjälpen. Självklart kommer du aldrig få någon miljon.
  • Ignorera meddelanden per e-post, twitter, facebook eller på en websida som gratulerar dig till att du vunnit xxx kronor. Det kommer inte hända.
  • Köp inte något på nätet där du måste betala i förskott eller lämna ut ditt kortnummer, om du inte är helt säker på företaget och du vet om dess existens och att de är seriösa. Även om du känner till företaget kan du fortfarande bli lurad. Det har hänt att ägarbyte har skett till en mindre seriös ny ägare som blåser dig tack vare gamla ägarens meriter.
  • Självklart lämnar du aldrig ut något lösenord överhuvudtaget. Din bank, internetleverantör, telefonoperatör eller webhotell kommer aldrig någonsin be dig om ditt lösenord. De behöver inte det för att göra sina underhåll. En bedragare däremot, blir väldigt glad när du naivt svarar tillbaka med dina uppgifter.

Inkommande söktermer:

  • lurad på nätet

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera