c-topp

Vill du veta vilken font en viss logga använder?

Att matcha en font är ganska lätt

Jag fick ett mail under julledigheten där personen undrade vilken font jag använder till min logga. Undrar du själv är svaret kort och gott Arial Black med en bunt effekter pålagda.

Om du stöter på en font och gärna vill veta vad den heter finns det en bra tjänst online som hjälper dig identifiera fonten. Allt du behöver är en bild eller en direktlänk till en bild. Det enklaste är i regel att ta en skärmdump på området med text som du vill identifiera fonten på. Ett bra verktyg för enkla skärmdumpar är piclair som jag tidigare skrivit ett inlägg om.

Såhär gör du

Börja med att besöka WhatTheFont.

Om du använt piclair kan du direkt klistra in adressen (som automatiskt sparats som urklipp) eller så laddar du upp en fil från din dator.

I nästa steg gäller det att tala om för WhatTheFont vilken bokstav som är markerad. I exemplet ovan syns några bokstäver som upptäckts. I några fall är det en enda bokstav och i några är det flera som markerats. Ditt jobb blir nu att skriva in rätt bokstav i varje fält där det endast är en bokstav markerad.

Det är viktigt att fylla i så många som möjligt samt ändra de som identifierats felaktigt. Ta helt bort tecken som inte har rätt vit markering på bilden.

För mig var ’i’ markerad dels som ett streck och dels som en punkt. Genom att dra och släppa punkten på strecketkombineras bilderna till ett komplett ’i’ som du ser till höger på bilden ovan.

I exemplet har jag identifierat 4st tecken och resultatet blir:

Enkelt eller hur? Riktigt så här lätt är det förmodligen inte vid alla försök men det är ändå en riktigt bra hjälp. Myfonts.com som tillhandahåller tjänsten har dessutom flera andra bra verktyg om du letar fonter. Behöver du hämta fonter för att använda dem själv verkar det som de tar betalt för det mesta.

Mer om fonter

Jag har tidigare skrivit ett inlägg om hur du online kan göra helt egna fonter. Letar du fonter som går i serietidningens tecken har jag skrivit även om det. Där hittar du också information om hur du installerar en ny font. Självklart kan du också använda google för att leta efter fonter som passar ditt behov.

Bloggar.se om: , , , , , , intressant?

intressant?

Inkommande söktermer:

  • vilken font
  • kolla typsnitt
  • identifiera typsnitt
  • vilket typsnitt
  • vilken font är det
  • facebook typsnitt

, , ,

No comments yet.

Kommentera