c-topp

10 Firefoxtillägg för bloggare

tillagg_firefox_bloggareDet allra bästa med Firefox är den enorma mängd tillägg som finns tillgängliga. Att installera ett tillägg är enkelt, det handlar om några klick. Att hitta rätt tillägg är verkligen inte lätt då det finns så otroligt många att välja bland.

Den här gången tänkte jag tipsa om ett antal tillägg för dig som bloggar. Att blogga tar ibland ganska mycket tid, länkar ska hittas, lämpliga bilder behövs osv. Du som tar ditt bloggande lite mer seriöst har säkert fullt upp med att kolla din statistik i analytics och kanske även att försöka ha koll på hur mycket text du egentligen skrivit i din blogg.

Genom att installera en bunt olika tillägg kan du enkelt spara tid och faktiskt även höja nivån på dina inlägg. Har du aldrig testat Firefox tidigare är det verkligen hög tid att du gör det, idag! Det här inlägget, eller artikeln (jag har inte riktigt lärt mig när det är ett inlägg och när det är en artikel men det kommer nog!) baserar sig på en artikel skriven av Cnet.

Vad som skiljer min och deras är förutom språket att jag valt att strippa bort alla tillägg som har med sociala nätverk att göra. Är du intresserad av att dela artiklar med andra på nätet finns det så sjukt många sätt att göra det på, de flesta bloggar har exempelvis någon form av ”dela-knappar” som är lämpliga att använda. Jag är förövrigt förespråkare av en av de svenska motsvarigheterna till Digg, nämligen Pusha. Vill du göra dina texter mer tillgängliga, använd dig av Pusha.se.

Ok kära bloggälskare, redan i maj ger jag dig en riktig julafton:

Zemanta

zemanta

Det här tillägget är ett måste för alla bloggare. Medan du skriver ditt inlägg letar Zemanta upp innehåll som är av relevans för din text. Du får förslag på bilder, länkar och artiklar. Skriver du exempelvis om HTC Magic, får du bilder på den, du får länkar till andra artiklar och du får textmassor att använda som underlag. Vill du infoga något i ditt eget inlägg av det Zemanta hittar? Ett klick så är saken biff!

Zemanta fungerar med egen WordPress, WordPress.com, Typepad, Blogger och faktiskt även Gmail!

————————————————————————————————–

MyWords

mywords

Som bloggare märker man förr eller senare att det är otroligt vanligt att använda samma meningar i flera inlägg. Vad sägs om en funktion som spar dessa fraser åt dig på ett lättåtkomligt ställe? Med ett klick infogar du enkelt önskad fras.

MyWords är ett utmärkt exempel på att även små tillägg kan vara fantastiska, jag tror de allra flesta bloggare kan spara mycket tid med det här tillägget. Du kan bygga upp en liten databas med alla dina ord och meningar. Exempelvis behöver jag själv alltid kolla stavningen på Immaterielrätt. In med ordet i MyWords istället! Sen skriver jag Im och trycker Alt+W, automatiskt får jag förslag från min databas på ordet och kan enkelt infoga det.

————————————————————————————————–

SearchStatus

searchstatusAtt ha koll på statistik tycker jag är roligt och många gånger nyttigt när det gäller att försöka klura ut hur man ska få fler besökare till sin blogg. Du behöver inte ha Sveriges mest lästa blogg för att använda dig av statistiska verktyg. Kom bara ihåg att statistik är ett komplement, inte din bibel.

Något som det flesta vill titta på är vad de har för PR eller PageRank. Med tillägget SearchStatus kan du direkt se Google’s PageRank, Alexa’s Rank och SEOmoz Linkscape mozRank i din browser. Det finns verktyg för nyckelord eller keywords, länkar och en del annat SEO-relaterat. Du som vill fördjupa dina kunskaper och försöka öka antalet besökare, du har ett mycket bra verktyg i form av SearchStatus.

————————————————————————————————–

WordCount

wordcount

För oss bloggare är det ofta bra att ha koll på antalet ord. En egen tumregel jag försöker köra med är att mina dagliga inlägg alltid ska vara på minst 500 ord, jag har ett undantag om inlägget är en nyhet där källan själv har ett lågt antal ord. Den främsta anledningen till det är att jag tycker det är trevligare att själv få läsa lite mer utförligt om sådant jag tycker är intressant.

Visserligen kan du i WordPress se hur många ord hela inlägget är på men det blir knivigare om du bara vill veta en viss del.

Word Count finner du i statusbaren i firefox. Tillägget visar det totala antalet ord i en markering. Användningen är enkel: Markera en text eller en del av en text. Högerklicka och välj ’Count Words’

————————————————————————————————–

Google Assistant

google_assistant

Google Assistant är en smart funktion som sägs kunna förbättra relevansen på dina träffar med upp till 40%. Varje sökresultat får en liten ikon bredvid sig. Klickar du på den ikonen får du upp en lista med länkar innehållande samma typ av information som i den du klickade på. Ett praktiskt tillägg väl värt att testas av dig.

————————————————————————————————–

ScribeFire

scribefire

ScribeFire är en fullmatad redigerare för din blogg som är integrerad med din browser. Du kan köra dra & släpp från sidor du surfar på. Främst är nog ScribeFire bra för dig som inte är nöjd med den inbyggda editor din blogg har.

————————————————————————————————–

MeasureIt

measure_it

Det här är ett grymt tillägg! Jag har ofta funderingar på om något får plats i ett visst område. Tidigare använde jag printscreen, klistra in rubbet i Photoshop, ta fram mätverktyget för att mäta. Med MeasureIt markerar du önskat område och direkt får du reda på måtten.

————————————————————————————————–

Fire Analytics

fire_analytics

Om du har ett konto för Google Analytics är det här ett suveränt tillägg. Utan att behöva logga in på Analytics kan du snabbttillgång till statistik om din site. Det är inte den kompletta statistiken från Analytics som plockas ut, istället är det en begränsad mängd data. Helt klart nog med data för att snabbt få en överblick. För närvarande kan du se:

 • – Kartöversikt
 • – Operativsystem
 • – Browser
 • – Språk
 • – Trafikkälla
 • – Nyckelord
 • – Bästa innehållet
 • – Nya mot återkommande

————————————————————————————————–

Fireflix

fireflixAnvänder du ofta bilder från Flickr? Då är detta ett förträffligt tillägg för dig. Du får en sidebar där du enkelt kan söka ut den eller de bilder du vill använda i ditt inlägg.

————————————————————————————————–


Apture Editor Plugin

aptureMed Apture Editor kan du hitta, länka och bädda in multimedia i dina inlägg om du bloggar med WordPress, MovableType, Blogger eller Typepad.

————————————————————————————————–

Nu har du en mängd verktyg i din hand. Tillbaka till din egna blogg och börja skriva så fingrarna blöder!

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. 10 Firefoxtillägg för bloggare » The Blog of Blogs - 2010/11/20

  […] "An excellent book!"  — Paul Wilmott Principles of quantitative development http://www.arwengrim.se/bloggtips/10-firefoxtillagg-for-bloggare/ The Unreal Universe A Book on Physics and Philosophy "For thinking laymen." 20 […]

Kommentera