c-topp

9 steg efter att Windows 7 installerats

windows_7

Jag är positivt överraskad hur bra Windows 7 faktiskt är. Det är snyggt, ganska snabbt och riktigt funktionellt. Standardinstallationen av Windows 7 är desvärre inte helt optimerad. Vill du få ut mer prestanda, säkerhet och batterilängd behöver du göra några tweaks.

Techradar har skrivit en utmärkt artikel om 10 steg att ta efter att Windows 7 är installerat. Läs den gärna och använd de tips du själv gillar. Mitt första steg var precis som i artikeln, att skaffa ett (Tips 1antivirus för Windows 7. Att använda någon form av antivirus tycker jag verkligen är en nödvändighet. Tror du att du aldrig kommer få virus så tror du fel. Jag gjorde också det en gång i tiden ända tills jag insåg att datorn var sjukt infekterad med diverse sjukdomar. Personligen gillar jag gratisversionen av Avast. Vill du läsa om fler alternativ rekommenderar jag artikeln the How-To Geek har skrivit.

Andra tips handlar om att (Tips 2) Tweaka taskbaren samt att (Tips 3) anpassa utforskaren. Jag har inte lagt ner speciellt mycket kraft på det ännu förutom att jag ställt in att visa filändelser samt att inte gömma skyddade filer för operativsystemet. Något jag även kör med i Vista och XP så det är inte en nyhet för Windows 7 direkt. Att (Tips 4) ta fram gömda wallpapers är inte heller något jag lagt ner kraft på. Jag behöver inte det i dagsläget helt enkelt :)

(Tips 5) Snabba upp Windows 7 är däremot något jag lagt ner lite energi på. När jag sitter och bloggar behöver jag inte speciellt mycket kraft i min Laptop, det behöver jag däremot när jag spelar spel. Då vill jag ha all kräm som går att få. Om du går in i kontrollpanelen -> Hardware and Sound -> Power Options -> Create a Power Plan så kan du skapa olika energiplaner beroende på vad du tänker göra.

Default är nämligen Windows 7 inställt på ett balanserat läge. Inte bra om du vill få ut varenda MHz och om du vill förbruka så mycket energi det bara är möjligt!

Har du också en laptop eller en netbook är du förmodligen mycket intresserad av att spara batteriet. (Tips 6) är därför mycket användbart: Stäng ner alla applikationer du har igång (antivirus och liknande kan vara igång fortfarande). Klicka ’Start’ skriv sedan CMD och högerklicka länken till cmd.exe. Välj kör som administrator.

Skriv sedan powercfg -energy och tryck Enter. Windows 7 kommer nu analysera din dator i en minut och sedan ge dig en rapport du kan använda för att spara på batteriet.

Tycker du om att kunna söka på alla möjliga sätt är nog (Tips 8) väldigt användbart för dig. Själv orkar jag inte lägga ner tid på det nu känner jag.

Nästa tips har jag inte hunnit med själv än men det är definitivt något jag tänker göra snarast. (Tips 9) lär dig nämligen hur du installerar Windows XP mode. Xp mode är egentligen en virtuell version av Windows XP som låter dig köra dina gamla program. Troligen mycket användbart i framtiden! Det blir nämligen lite väl mycket pengar att punga ut med om man ska köpa Windows 7 samt en massa licenser som redan är betalda för XP men som inte fungerar rakt av i Windows 7.

Gör slutligen en reparations-skiva: (Tips 9) Gå till kontrollpanelen. System and Security -> Backup and Restore -> Create a system repair disc.

, , , , ,

2 Responses to 9 steg efter att Windows 7 installerats

  1. adam666 2009/10/07 at 21:09 #

    hur gjorde du så att windows 7 fick den layouten? det svarta menar jag

  2. Patrik Arwengrim 2009/10/08 at 8:45 #

    Det är en lånad bild från Flickr så jag kan tyvärr inte svara på det.

Kommentera