c-topp

Guide: Synka dina filer med Windows Live

windows_live_synkning Det finns ett väldigt smidigt sätt att synkronisera data mellan två eller flera datorer helt gratis. Det här är utmärkt om du har flera arbetsplatser där du vill ha samma dokument på varje arbetsplatsdator. En annan nyttig situation är om du har en stationär och en laptop, det är riktigt smidigt att veta att man då har exakt samma version av ett visst dokument på båda datorerna. Jag har skrivit en guide om hur du hämtar, installerar och använder Live Sync. Den är skriven så att även nybörjare ska förstå. Ni som är lite mer datorvana får ha överseende med detta.

Själva guiden skrev jag i samband med att jag skrev ett annat inlägg om hur du gratis kan spara filer online med Live Skydrive.

Krav och begränsningar

Ett absolut krav är att alla datorer du vill synka har tillgång till internet. Nästa krav är att för att en synkning ska kunna genomföras, måste datorerna vara påslagna och uppkopplade mot nätet samtidigt.  Du kan max kan synka 20 mappar och i dem får det max finnas 20 000 filer per mapp. Om du vill kan du även synka utvalda mappar elle filer med vänner och familj. Varje dator måste ha klienten för Live Sync installerad.

Hämta och installera Live Sync (gratis)

För att komma igång, besök Live’s sida för synkronisering.

redan_konto_live

Har du ett konto för Live, klickar du ’Logga in’ annars måste du först gratis registrera dig (det är enkelt att registrera sig). Tänk på att om du har Hotmail, Messenger (msn) eller Xbox Live, då har du redan ett Live ID som du loggar in dig med.

hamta_mjukvara_live_synk

Jag har redan ett konto och loggar in mig. Eftersom jag inte har Live Sync installerat på datorn ombeds jag hämta mjukvaran som ska installeras lokalt. Det gör du genom att klicka den blå länken ’Hämta för Windows’. När du klickar blir du tillfrågad vad du vill göra med filen. Spara den på lämplig plats på hårddisken.

varning_live_synk

Det kan hända att du får en varning innan installationen startar. Det är bara att köra vidare!

installation_1

Klicka bara nästa.

installation_2

Bocka i att du godkänner villkoren, sedan nästa.

Nu kan du få ytterligare en varning. Tillåt mjukvaran (installationsprogrammet) att fortsätta.

installation_3

Efter en stund är installationen klar. Klicka slutför.


windows_live_sync_startmenyn

Märkligt nog får du inte något förslag om att starta programmet eller någonting. Du hittar det i din startmeny under ’Windows Live’. Klicka på programmet.

logga_in_windows_live_sync

Första gången du startar mjukvaran måste du ange din inloggningsinformation. Är det din egen dator hemma kan du även bocka i att lösenordet ska kommas ihåg. När du fyllt i din information, klicka ’nästa’.

verifierar_windows_live

Efter en halv evighet (20 sekunder) av verifierande enligt ovan, är installationen äntligen klar enligt nedan.

windows_live_sync_slutford

Klicka ’Slutför’

snabbfaltet

En bubbla ploppar upp nere till höger som visar att installationen är helt slutförd och att du är inloggad till Live Sync. Klicka på de motriktade pilarna.

Starta Live Sync

live_syncelynk

Välj ’Webbplatsen Sync’. Din standardbrowser startar upp och din sida för Live Sync visas.

installningar_live_sync

Du har nu tre delar du kan jobba med. Jag tänker bara täcka vanlig synkning i den här guiden men är du nyfiken kan du gärna klicka runt på de alternativ som finns: Personliga mappar, Delade mappar och Enheter.

Klicka på ’Skapa en personlig mapp’. Välj sedan den dator från vilken du vill skapa en personlig mapp genom att klicka på den.

valj_mapp_for_synkronisering

Den här gången vill jag synkronisera mappen ’Bilder’ (du kan givetvis gå tillbaka hit och välja fler mappar allt eftersom). Klicka på ’Bilder’

valj_mapp_for_synkronisering2

Om du vill, kan du gå in ytterligare i din filstruktur, eller välja att synkronisera hela mappen bilder med undermappar. Jag vill synkronisera allt från bilder och klickar därför ’Synkronisera mapp här’

synkronisera_med_annan_dator

Klicka slutför. En sida med din för synkning inställda mapp visas, eller rättare sagt en ikon för den. Klicka på ikonen (som av någon anledning för mig döptes om från bilder till pictures).

synkning_mellan_datorer

Som du ser på bilden ovan har jag nu en dator inlagd för synkning. Det är inte till så otroligt stor glädje. Logga in på en annan dator nu. Följ alla steg enligt ovan med installation och hela kittet (andra gången går vansinnigt mycket fortare, jag lovar!). Istället för att lägga till den datorns mapp med bilder, väljer du istället att synka med den andra datorn.

Vips har du nu en koppling datorerna emellan. Lägger du till en bild i den ena datorns bildmapp, då hamnar den automatiskt även i den andra datorn.

Smidigt eller hur?

Bloggar.se om: , , , , intressant?

intressant

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera