c-topp

Styr flera datorer och skärmar med en mus och ett tangentbord

Jag kommer ihåg för många år sedan när företaget jag jobbade på köpte in switchar så man kunde använda en mus och ett tangentbord för att styra flera olika datorer. Då var det riktigt smidigt även om varje dator behövde sladdar kopplade till sig.  Dessutom behövde man vrida på en knapp för att bestämma vilken dator man skulle styra.

Nu kan du styra flera datorer över nätverket

Som tur är går tekniken framåt. Det finns numera mjukvara som hjälper dig med samma funktion. Den stora skillnaden är att det inte behövs några kablar, allt sker via nätverket.

Den här mjukvaran handlar alltså inte om att fjärrstyra andra datorer som tex vnc eller teamviewer gör. Den hjälper dig istället att använda samma mus och tangentbord till fler skärmar (och datorer).

Har du tex en PC och en Mac med tillhörande skärmar på ditt skrivbord behöver du bara en mus och ett tangentbord för att styra båda. Drar du muspekaren över kanten på skärmen hoppar den automatiskt över till den andra datorn och dess skärm. Det fungerar även att kopiera text mellan de båda datorerna.

Synergy är öppen källkod och helt gratis. Det fungerar med Windows, Mac och Linux samt en kombination mellan dom alla. Projektet har varit igång många år och lyckligtvis har några väckt liv i det igen. Många buggar är rättade och numera fungerar det utmärkt med exempelvis Windows 7.

Hämta Synergy och styr alla dina datorer med en mus och ett tangentbord.

Här hittar du en video som visar hur du installerar och konfigurerar Synergy till både Mac och PC.

Inkommande söktermer:

 • ett tangentbord till två datorer
 • två datorer en skärm
 • två datorer ett tangentbord

, , ,

3 Responses to Styr flera datorer och skärmar med en mus och ett tangentbord

 1. Stefan Johansson 2011/03/27 at 22:31 #

  Måste kolla in Synergy när jag får tid! Fungerar det även om man har en dator som inte har någon skärm?
  Idag använder jag RDC (Remote Desktop Controll) för att styra min Windowsserver med min MBP och jag har ingen skärm kopplad till servern.

 2. Rasse 2011/08/31 at 14:54 #

  Är detta virusfritt och sant som beskrivningen säger? Måste kolla in Synergy när jag får tid! Fungerar det även om man har en dator som inte har någon skärm?
  Idag använder jag RDC (Remote Desktop Controll) för att styra min Windowsserver med min MBP och jag har ingen skärm kopplad till servern.

  • Patrik Arwengrim 2011/08/31 at 16:53 #

   Virusfritt… Det hoppas jag att det är. Men det finns det aldrig några garantier för. Inte ens om du köper en skiva med spel/program i butik.
   Det fungerar enligt beskrivning, följ länken för att läsa mer utförliga specifikationer. Hoppas det passar det vill göra!

Kommentera