c-topp

Windows XP mode

windows-xp-modeDu som läst om, eller kanske redan installerat Windows 7, vet förmodligen vad XP Mode är för något vid det här laget. Jag har tidigare skrivit om XP Mode om du inte vet vad det är. Själv har jag varken haft ork, anledning eller tid att testa det. ItWorld har däremot genomfört ett ganska omfattande test.

Det första de konstaterar är att det krävs ett rejält system för att ens fundera på att köra XP Mode fullt ut. Har du Intel måste din processor klara ’Intel Virtualization Technology’, har du en AMD behöver den klara AMD-V. Det är långt från alla processorer som klarar detta i dagsläget.

Installationen ska vara ganska enkel och ItWorld är förvånade att det fungerade på deras testdator med endast 1GB RAM. Själva XP Mode flyter sedan på smidigt och beter sig precis som vilket program som helst. Intrycket är inte att ett helt OS körs inuti ett annat OS. Att växla mellan Windows 7 och XP fungerar bra. Du kan kopiera en fil inuti XP Mode och enkelt klistra in den i Windows 7. Klippbordet är nämligen gemensamt.

Om du har ett USB-minne kan du köra det inuti XP Mode men du kan inte samtidigt få tillgång till det i Windows 7. Samma sak gäller den omvända situationen. Vad gäller filsystem så får XP Mode sitt egna filsystem helt skilt från Windows 7.

Det viktigaste med XP Mode är dock möjligheten att köra programvara. ItWorld verkar ganska nöjda med hur det fungerar. Installerar du ett program som ska köras i XP hamnar det i Windows 7 startmeny. Varje gång du startar det programmet dras XP Mode igång automatiskt och ser nästan ut som ett Windows 7 program. Det finns dock några begränsningar: Du kan inte använda Aero för XP Mode program, det ges inget stöd för transparenta fönster och när du hovrar musen över ett XP Mode program kommer det inte upp någon tumnagel.

Slutsatsen blir att XP Mode är bra om du har eget företag och är intresserad av att gå över till Windows 7 men inte tycker det är värt att lägga extra pengar på nya programlicenser för firmans alla applikationer. XP Mode kommer däremot inte användas speciellt flitigt av de som är privatpersoner och normala användare med normala kunskaper. Det blir helt enkelt lite för krångligt.

Vill du läsa testet av XP Mode i sin helhet klickar du här.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera