c-topp

XBMC – mediaspelaren med stort M

aeonskin

Det finns en uppsjö av mediaspelare, både gratis- och betalversioner. Nästan varje dag verkar det komma en ny eller åtminstone en uppdatering till en befintlig. Att välja är svårt. Vad gäller mediaspelare tycker jag i vilket fall att gratis är gott.

XBMC med olagliga anor

2003 skapades XBMC eller XBox Media Center för chippade Xboxar. Även om koden i sig var öppen källkod så behövdes olagliga metoder tas till för att kompilera koden och göra den körbar. Mycket har hänt under åren XBMC utvecklats. Nu finns plattformen även för Windows, Mac och Linux samt en variant som kallas Live. I de här fallen finns inget olagligt alls.

Stort community bakom XBMC

XBMC har utvecklats av över 50 programmerare och 100 personer har jobbat med att översätta till 30 oilka språk. Det finns över 30 000 registrerade medlemmar på det officiella forumet. Det är många ideer och mycket jobb som ligger bakom den spelare som finns idag.

Användarvänligt gränssnitt

granssnitt_xbmc

XBMC skapade från början för en konsoll. De flesta hade 2003 en gammal tjock-tv de körde sin Xbox på. Det i kombination med att användaren bara hade en handkontroll för att styra XBMC gjorde att gränssnittet behövde vara enkelt och tydligt. Arvet från den användarvänligheten finns än idag, även om XBMC numera har gränssnitt för upp till 1080p.

Bara att installera och starta

Till skillnad från många andra mediaspelare krävs inga sk. ”codec-pack”. Alla codecs som behövs finns redan inbyggda i systemet. Jag har inte stött på problem med något format ännu. Precis som med exempelvis VLC. Det finns dock mycket som gör XBMC till en kraftigt bättre mediaspelare än VLC. Läs vidare så förstår du varför.

Nyckelfunktioner

XBMC har i stora drag samma funktioner som andra mediaspelare, du kan spela upp musik, bilder och video. Det finns dock några jag verkligen tycker är värda att lyfta fram:

 • Spela upp media från arkiv som exempelvis .rar och .zip
  Har du film, musik eller bilder som ligger i sk ”arkivfiler” är det bara att spela upp dem on the fly. Du behöver inte packa upp något alls, spelaren packar inte heller upp hela filen innan den börjar spela upp. Faktum är att du märker ingen skillnad på en film uppspelad från ett rar-arkiv mot en vanlig.
 • Bibliotek med mediainformation
  Det är lätt att hitta all media. Det går att göra avancerade sökningar och det går att sortera media efter artist, skådespelare, genre osv.
 • Automatisk hämtning av fodral, bilder på skådespelare mm.
  Den här funktionen gillar jag verkligen. XBMC kan, om du vill, automatiskt hämta bilder från fodral, posters och grafik skapade av andra fans. Funktionen ökar drastiskt snyggheten på hur media presenteras. Se skärmdumpar längre ned i inlägget för mer information.
 • Plugins & Addons
  Det är enkelt och gratis att lägga till stora mängder av plugins. Här hittar du allt från filmguider, Internet TV och radioströmmar till  klienter för e-post, tågtidtabeller!, torrentklienter och spel. Vill du göra en egen plugin är det relativt enkelt att komma igång. Scriptspråket Python är det som används.
 • Möjlighet att byta Tema/skin
  Det finns en hel del skins att hämta hem. Det här rekommenderar jag då Project Mayhem, som är standard, faktiskt är lite tråkigt. Se screenshots längre ner.
 • Kör Live fristående på USB
  Med Live-versionen skapar du ett eget litet operativsystem med inbyggd XBMC på exempelvis ett USB-minne. Kan datorn boota från USB så kan det i regel alltid även köra Live.
 • Spela upp film i HDTV-format
  Utmärkt stöd finns för 720p och 1080p, klarar även det på nätet populära formatet matroska.
 • Smarta funktioner för att anpassa bildformatet
  Att sträcka ut och dra isär en film är extremt enkelt med XBMC. Jag har inte hittat någon annan mediaspelare som är i närheten så bra som XBMC är på detta.
 • Användargränssnitt på Svenska
  Är alltid en trevlig bonus.
 • Klarar undertexter med glans
  Klarar .sub och .srt och alla andra kända format. En trevlig funktion är att det går att justera vart man vill att undertexten skall placeras.

Byt skin direkt!

Det första jag tycker du ska göra är att lägga till och byta skin. I skrivande stund finns det två skins som lockar mig allra mest: Aeon och Mediastream. Det är helt otroligt hur snygga de här skinnen är. Testa något av dem och förstummas. Nedladdningslänkar kommer i slutet av inlägget.

—————————————————————

Skärmdumpar Aeon

aeon1

aeon2

aeon3

aeon4

—————————————————————

Skärmdumpar Mediastream

mediastream1

mediastream2

mediastream3

mediastream4

—————————————————————

Nedladdningslänkar & mer info

Det finns en svensk fansite för XBMC, väl värd ett besök. Här kan du även ladda ner dels XBMC, dels skins och en del annat.

Den officiella hemsidan för XBMC erbjuder nedladdning för Windows, Linux och Mac. Här hittar du även forum, mer info om XBMC och en massa annat.

Den officiella hemsidan för Aeon erbjuder främst nerladdning av skinnet. Det finns utöver detta ett forum, galleri och lite annat.

Vill du hellre ha Mediastream? Här hittar du lite bakgrundsinfo om Mediastream samt nedladdningslänk.

Avrundningen

Använder du ofta media av olika slag och vill testa en vansinnigt bra variant är nog XBMC något för dig. Det är den enda mediaspelare jag använder numera och jag är extremt nöjd. Besök gärna den svenska fansiten, det finns mängder av tips, guider och filer för nedladdning. Det är dom väl värda. Lycka till!

, , , , , , ,

Trackbacks/Pingbacks

 1. Gratis Mediaspelare @ Gratisprogram - 2009/06/01

  […] XBMC – Mediaspelaren med stort M […]

 2. XBMC – mediaspelaren med stort M | Gratisprogram - hundratals tips! - 2009/07/19

  […] Källa: Arwengrim – XBMC – Mediaspelaren med stort M […]

 3. XBMC Android Remote Control | PhoneApp.se - 2010/03/16

  […] XBMC är enligt mitt tycke den mest kompletta mediaspelaren för din dator. Vill du läsa mer om XBMC har jag tidigare skrivit ett inlägg på min blogg arwengrim.se. […]

 4. Gratis Mediaspelare – Tips & Favoriter | Gratisprogram - Hundratals tips! - 2010/07/30

  […] Arwengrim: XBMC – Mediaspelaren med stort M […]

 5. XBMC – mediaspelaren med stort M | Gratisprogram - Hundratals tips! - 2010/08/09

  […] Källa: Arwengrim – XBMC – Mediaspelaren med stort M […]

Kommentera