c-topp

Din ålder på andra planeter

alder_pa_andra_planeter

Vad är egentligen ålder?

Kanske var du inte intresserad på fysiklektionerna, kanske har du förträngt eller glömt. Om så är fallet kan det vara på plats med lite repetition.

Jorden rör sig ganska mycket. När det gäller din och min ålder är det framförallt två rörelser som är intressanta:

  • Jorden roterar kring sin egen axel. Det är det här som avgör när det är dag och natt. På natten är vår lilla plats på jorden vänd bort från solen. Ett varv runt sin egen axel råkar ta ungefär 24 timmar. Varje timme har delats upp i 60 minuter som i sin tur delats upp i 60 sekunder. Det är jordens rotation runt sin egen axel som är upphovsmakare till vårt sätt att mäta tid.
  • Jorden roterar också runt solen. Ett komplett varv runt tar ungefär 365 dagar. Alltså ett år.

Bara genom att titta på vårt eget solsystem kan man se att tid är något ganska lokalt. Om du skulle träffa en marsian och berätta att du är 30 år skulle det ha en helt annan innebörd for honom eller henne.

Din ålder på andra planeter

Om du är nyfiken på vad din ålder på jorden motsvaras av på andra planeter beräknat på samma sätt som vi beräknar ålder här på jorden finns en webbplats på nätet som snabbt hjälper dig med det här.

alder_andra_planeter

Ange ditt födelsedatum, klicka “Calculate” och snabbt ser du vad din ålder motsvarar på andra planeter.

Besök Exploratorium för att beräkna din ålder på andra planeter. Du hittar även tabeller och fakta över samtliga planeters rotation kring sin egen axel samt hur lång tid ett var runt solen tar. Som exempel behöver Pluto 248 år innan den gått ett varv runt solen. Merkurius behöver bara 88 dagar.

På Merkurius hade jag hunnit bli 153 år vid det här laget och på Pluto 0,15 år.

Inkommande söktermer:

  • planeter

, , , ,

Trackbacks/Pingbacks

  1. I morgon fyller jag år | Godisgris.se - 2011/06/28

    […] tipset om denna sida för ett tag sedan av Arwengrim, men väntade med att skriva om det tills det fanns något att fira för mig. Bloggat, Teknik […]

Kommentera