c-topp

iPhone vs Android – Den stora telefonköparfrågan?

Vilken smartphone passar dig?

I Sverige är det i dagsläget inget snack om saken: Ska man köpa en modern smartphone kommer du ställas inför ett första huvudval. iPhone eller Android. I det här inlägget kommer jag så objektivt jag bara kan tipsa om olika artiklar i ämnet blandat med mina egna kommentarer.

Är du osäker på om du ska köpa en iPhone 4 eller en telefon med Android kan du kolla respektive rubrik. Vilka rubriker är viktigast för dig? Vilka spelar mindre roll? Förhoppningsvis har du efter att ha läst det här inlägget lite lättare att bestämma dig.

Jag hade tidigare ett dilemma när jag skulle överge windows mobile och valde mellan en iPhone 3gs och en HTC Hero. Ett halvår senare stod jag inför samma dilemma igen: Välja en HTC Desire eller vänta några månader och köpa en iPhone 4. Det blev en Desire, en telefon jag verkligen trivs med.

Att jag skriver om fler exempel för Android än för iPhone är helt enkelt beroende på att jag kan mer om Android. Har du som ägare av en iPhone 4 några bra exempel att komma med som visar iPhonens fördelar är det bara att skriva ner dem i kommentarerna längst ner.

Här har jag skrivit en liten köpguide till Android med tips på bra telefoner.

Android är bäst, iPhone är bäst

För att göra dig lite lugnare direkt vill jag först och främst berätta att oavsett om du väljer iPhone eller Android kommer du få en bra telefon som klarar allt du behöver och lite till.

Du kommer också i ditt sökande att finna tre kategorier av människor:

 • Apple fanboys som höjer iPhone över skyarna. Det finns inga fel på iPhone och skulle någon brist komma fram finns det en avsikt med och en naturlig förklaring på orsaken. Även om vi andra inser att det inte riktigt är så.
 • Google fanboys som föga förvånande gör samma sak som gruppen ovan. Fast för sin kära Android istället.
 • Teknikälskare som tycker det är förträffligt med konkurrens. Ena dagen gillar de nya HTC Desire för att den innehåller banbrytande teknik som svingar Android framåt rejält. Nästa dag är det iPhone 4 som gäller för den har höjt gränsen för vad som är möjligt med en telefon.

Jag gillar alla tre kategorier och läser gärna vad de har att berätta. Det viktiga är att vara medveten om vilken grupp författaren tillhör. Personligen tillhör jag nog en blandning av teknikälskarkategorin med en släng av google fanboysjuka.

Om du gillar twitter finns en person där som objektivt tipsar om nyheter för bla. iPhone och Android. Följ gärna @swartling för att inte missa något.

Om hårdvara

Varje år ungefär mitt i sommaren släpps en ny iPhone med ny hårdvara. Köper du telefonen då vet du att hårdvarukonfigurationen kommer vara densamma fram till nästa sommar. Det kan kännas skönt att veta för dig som vill ha det senaste utan att behöva vara påläst om kommande modeller.

Med Android är det annorlunda. Här kommer ny hårdvara flera gånger per år. Allt från kamera till processor ändras radikalt. Köper du en top-notch Android ena veckan kan en ännu coolare modell släppas veckan efter.

Det finns givetvis för- och nackdelar med både iPhone och Android här. Om du köper ett wienerbröd så får du exakt ett wienerbröd. Receptet ändras inte på ett helt år. Men tänk dig om du efter några månader börjar tröttna. Du kanske är sugen på wienerbröd med lite ringlad choklad och några pecannötter på. Går du på iPhone får du vänta nästan ett år och käka samma gamla wienerbröd, är det Android som gäller kanske det räcker med några veckor.

För dig som inte alls är insatt i det här med hårdvara och tillverkare gäller följande: Apple gör iPhone. Ingen annan tillverkare får göra en telefon som kan köra iOS som är operativsystemet för iPhone. Vad gäller Android finns en uppsjö av tillverkare där de mest kända är HTC, SonyEricsson, Samsung, LG samt Motorola (som fn. inte säljs i Sverige). Dessa tillverkare konkurrerar inte bara mot iPhone utan även mot varandra. I min värld borde det resultera i riktigt bra telefoner gång på gång. I verkligheten har det nog inte blivit så, ännu.

Vill du läsa mer om hårdvarujämförelser kan jag rekommendera följande:

AppleInsiders iPhone vs Android: Hardware – scrolla ner tills du ser en stor jämförelsetabell. Den ger dig överskådligt en hårdvarujämförelse mellan iPhone 4 och ett antal Androidtelefoner.

PCWorld i Australien har jämfört iPhone 4 mot HTC Desire och jämförelsetabellen över hårdvara kanske är intressant för dig.

Om batteri och batteritid

För det första. Har du sedan tidigare en mer vanlig telefon måste du förbereda dig på ett nerköp oavsett vilken smartphone du väljer. Med ett flitigt användande får du vara glad om telefonen varar från morgon till kväll på en laddning.

Glöm inte att en smart telefon i princip är en dator. Nästan allt du kan göra på en dator kan du göra på en smart telefon. Både iPhone och Android har snabba processorer. Samtliga kommunicerar nästan ständigt med Internet. Allt sånt här tar på batteriet och det rejält.

Rent generellt verkar det som iPhone 4 har bättre batteritid än de flesta Androidmobiler. iPhone 4 ger enligt uppgift 7h taltid via 3g medan de flesta Androidbaserade ger 5h. Standby uppges iPhone 4 landa på 300h och Android runt 200. En ganska stor fördel iPhone här alltså.Det finns dock några punkter som för mig ger Android några egna fördelar:

 • Du använder en USB->mini/micro usb kabel. Såna här kablar är väldigt vanliga på marknaden och finns hemma hos de allra flesta och på de allra flesta arbetsplatser. Alltså är det ofta man kan låna en kabel och ladda även om man glömt sin egen hemma. Har du en iPhone behöver du den speciella kabel Apple använder. Visserligen inte en helt ovanlig kabel även den men USB är garanterat mer vanlig.
 • Batteriet är uttagbart och utbytbart. Du kan faktiskt ha flera batterier i fickan att använda som reserv för din Android. Med iPhone är det här inte möjligt.

Om spel

Jag spelar inte speciellt mycket spel själv men ibland är det bra som en stunds avkoppling. Det generella intrycket jag får när jag läser om ämnet på nätet är att iPhone är bättre om du gillar att spela spel på din telefon. Punkt slut. Spel till Android finns men utvecklingen har fram tills nu nästan uteslutande gjorts först till iPhone och sedan har spelet, om det blivit en hit, portats över till Android.

Precis som med applikationer finns det för närvarande en stor begränsning i Sverige om du väljer Android: Du kan inte köpa några spel. De enda spel du får tag i är antingen demoversioner eller spel som släppts som gratisversioner. Köpespel brukar av flera anledningar hålla högre kvalitet. Förhoppningsvis kommer vi i Sverige snart att kunna köpa spel och apps även till Android. Uppdatering: Numer kan du köpa betalversioner för Android.

Om applikationer

Inte helt sällan skrivs det om att Android kommit ikapp iPhone lite mer på antalet applikationer. Android har 70 000 appar och iPhone 250 000 osv osv. Jag tycker det här är ganska ointressant. Det kommer aldrig inträffa att du testar tusentals appar ändå. De största apparna finns representerade på båda telefonerna och fungerar ganska bra. Facebook, Twitter, Gmail och liknande tycker jag flyter lika fint på en Android som på en iPhone.

Återigen Androids stora nackdel: Du kan inte på ett enkelt sätt köpa applikationer i Sverige ännu. Det här är något jag tycker är riktigt riktigt dåligtÄndring: Äntligen har dagen D kommit. Nu kan du köpa betalapps till Android.

Rent generellt tycker jag också det är enklare och snyggare att hitta appar till iPhone än vad det är till Android. Det märks att Apple varit med på marknaden längre här.

Android har i många länder gratis navigering i form av Google maps med tillägget navigation. Något som saknas till iPhone. I Sverige finns inte navigering för Android än men om du använder en hackad version av Google maps kommer du åt funktionen som dessutom funkar alldeles ypperligt även i vårt land. Tänk bara på att vara försiktig när du navigerar utomlands. All data hämtas i luften och det kan bli en dyr upplevelse.

Om operativsystem

Tidigare hade iOS ingen möjlighet till multitasking, dvs möjligheten att köra flera program samtidigt. Med version 4 finns multitasking och därmed faller Androids tidigare enorma fördel. Båda operativsystemen klarar multitasking och det tycker jag absolut att man ska kunna kräva av en modern smartphone. Vissa menar på att hanteringen för iOS 4 är enklare än för Android och det är mycket möjligt att det är på det sättet.

Den senaste versionen av Android har numrering 2.2 och kallas Froyo. I och med den hände mycket. Min Desire klarade tidigare ungefär 7 MFlops med version 2.1 och numera är den uppe och nallar på runt 30 MFlops. Oavsett om du vet vad MFlops är eller ej är det en otrolig prestandaökning.

Det finns en del finesser jag gillar skarpt med Androids operativsystem som jag inte tror du kan återfinna på iOS. Det kanske mest anmärkningsvärda är att du kan förvandla din telefon till en vandrande accesspunkt. Om du vill kan du låta telefonen vara ett trådlöst modem som datorer och annan hårdvara kan använda för att kommunicera med nätet. Otroligt användbart och en funktion som gör att sk. 3G-modem och mobilt bredband får en ny innebörd. Säg upp din USB-sticka med mobilt bredband och kör det genom telefonen istället. Enklare och åtminstone för mig mycket mycket billigare.

Ytterligare en funktion värd att nämna för Android är att du direkt från browsern på din dator kan klicka på en knapp. Ögonblickligen öppnas samma sida på din telefon. Det fungerar även med markerad text. Ett klick och texten finns på din telefon. Mycket mer användbart än vad det kanske låter som.

Redmond Pie har gjort en jämförelse mellan iOS4, Android Froyo 2.2 och Windows Mobile 7.

Om synkning och tjänster

Android är Googles operativsystem och det märks. Har du ett konto på google, använder du gmail, google kalender och google docs är Android nog det bästa valet. När du startar en Android för första gången blir du tillfrågad om ditt googlekonto. Helt automatiskt synkas därefter rubbet mellan telefon och konto utan att du behöver göra något alls. Det är precis så här enkelt det ska vara att använda en telefon. Aldrig mer behöver du ta backup på dina kontakter osv. Allt finns online som din automatiska backup. Ändrar du någon kontakt i telefonen ändras den också ögonblickligen online.

Vad gäller iPhone är det inte riktigt lika enkelt. Ofta behövs en kabel mellan dator och iPhone för att göra synkningar. Åtminstone gäller det om du kör din iPhone out of the box.

Om community

Både iPhone och Android har stora communities som utbyter tips och ideer. Vill du kan du dessutom Jailbreaka din iPhone eller Roota din Android. Båda benämningarna gör samma sak: Låser upp telefonens operativsystem så att du kan installera funktioner och mjukvara som inte finns officiellt.

Min känsla är att Androids community är lite mer öppet och vänligt. Eftersom jag har en släng av Google Fanboy väljer jag dock att bortse från detta och sätter oavgjort här.

Om utseende och design

iPhone är snygg men det finns bara en tillverkare och ett utseende. Android har flera tillverkare som har helt olika fysiska utseenden på sina telefoner och även på ikoner, känsla och navigation i operativsystemet.

Slutsats

För mig är den totala vinnaren en telefon med Android. Jag vill dock reservera mig och säga att jag förmodligen skulle vara väldigt nöjd även med en iPhone. Det som framförallt gör att jag väljer Android är den ökad valfrihet jag får. En annan sak är också att Android fortfarande är i barnstadiet. Jag tycker det är roligt och intressant att följa den enorma utveckling Android sista året stått för.

Jag gillar när det kommer nya uppdateringar som ökar prestandan, antalet funktioner och det visuella utseendet. Det är helt enkelt spännande att vara med från början. iPhone tycker jag känns ganska tråkig numera. Den var banbrytande för några år sedan men det är inte speciellt mycket som ändrats sedan dess egentligen.

Mitt sista argument är att jag använder googles tjänster väldigt mycket. Dessa tjänster är direkt integrerade i en Android från början, något som passar mig bra.

Mer läsning

Det skrivs mängder av artiklar och tester där iPhone jämförs mot Android. Innan du spenderar flera tusen på din nya telefon kan det verkligen vara värt att kika på några av de här länkarna:

ComputerWorlds iPhone 4 vs Android

Nielsenwires iPhone vs Android (glöm inte läsa kommentarerna)

På Volume Articles kan du läsa om iPhone vs Android 2.2 Froyo

Examiner testar kameran på iPhone4 och ett antal Androidtelefoner.

DI skriver att Google knappar in på Apple på marknaden för smarta telefoner.

Tkj skriver om att Android är betydligt mer populärt än iPhone i Sverige just nu.

Scobleizer som har svängt från iPhone till Android och tillbaka till iPhone skriver också ett intressant inlägg i ämnet.

Missa inte min lilla köpguide till Android med tips på bra telefoner.

Läsarnas tillägg

Hans skriver:
iPhone i Sverige är operatörslåst. Androidtelefoner är det inte. Med en olåst telefon kan man stoppa i vilket simkort som helst. Detta innebär att du inte är bunden till ett visst abonnemang. Det innebär också att om du är utomlands kan du köpa landets egna kontantkort och surfa med lokala taxor.

Vad tycker du?

Har du redan ställts inför valet iPhone eller Android? Vilken telefon valde du och varför? Dina argument kanske kan hjälpa några av läsarna som just nu sitter med det här delikata problemet. Dela gärna med dig i kommentarerna längst ner.

Bloggar.se om: , , , , , , , , intressant?

You need a little bit of essay writing help, and there is no shame in that so have a peek at this web-site – you need a good and trustworthy writing service to help you with your academic papers, so that you can focus on much more important matters – and this is where we come in.

Inkommande söktermer:

 • iphone vs android
 • iphone eller android
 • android vs iphone
 • android eller iphone
 • iphone eller smartphone
 • fördelar med iphone
 • nackdelar med iphone
 • varför välja iphone
 • smartphone eller iphone
 • vilken smartphone passar dig

, , , , ,

49 Responses to iPhone vs Android – Den stora telefonköparfrågan?

 1. Hans 2010/08/08 at 8:22 #

  Bra och objektiv artikel, en sak som inte nämndes var (tror jag) detta med operatörs-låsningen i Sverige för iPhone, väljer man en Android så kan man stoppa i vilket simkort som helst. Om man är utomlands så köper man ett kontantkort och kan använda nätet utan att bli ruinerad.

 2. Filip 2010/08/08 at 8:42 #

  Bra inlägg! Jag använder själv Android (Nexus One), hade tidigare en iPhone. Personligen tycker jag nackdelen med Android är programutbudet. Det finns så oerhört mycket mer bra och intressanta program till iPhone. Som tur är kommer det mer och mer vettiga applikationer till Android men än så länge vinner iPhone rejält på den fronten.

 3. Gambleputti 2010/08/08 at 8:57 #

  Bra och intressant artikel. Det är svårt att hitta objektiva ”android vs iPhone” artiklar. De flesta man hittar brukar oftast inte vara objektiva utan ha som mål att skriva upp sin egen favorit. Så även vissa s.k experter på tidningar visar lätt upp sin fanboysida.

 4. Hans 2010/08/08 at 10:22 #

  Bra och objektiv artikel, en sak som inte nämndes var (tror jag) detta med operatörs-låsningen i Sverige för iPhone, väljer man en Android så kan man stoppa i vilket simkort som helst. Om man är utomlands så köper man ett kontantkort och kan använda nätet utan att bli ruinerad.

 5. Filip 2010/08/08 at 10:42 #

  Bra inlägg! Jag använder själv Android (Nexus One), hade tidigare en iPhone. Personligen tycker jag nackdelen med Android är programutbudet. Det finns så oerhört mycket mer bra och intressanta program till iPhone. Som tur är kommer det mer och mer vettiga applikationer till Android men än så länge vinner iPhone rejält på den fronten.

 6. Gambleputti 2010/08/08 at 10:57 #

  Bra och intressant artikel. Det är svårt att hitta objektiva ”android vs iPhone” artiklar. De flesta man hittar brukar oftast inte vara objektiva utan ha som mål att skriva upp sin egen favorit. Så även vissa s.k experter på tidningar visar lätt upp sin fanboysida.

 7. Moonzanna 2010/08/08 at 11:05 #

  Jag står i valet och kvalet om jag ska köpa en iphone eller en htc legend, vilken skulle du ha valt ?

  http://moonzanna.se

 8. Thomas 2010/08/08 at 11:43 #

  Jag har både iphone 4 och htc Desire med froyo. Jag änvänder nästan bara iphone.

  allt är mycket krångligare på htcn

 9. Thomas 2010/08/08 at 13:43 #

  Jag har både iphone 4 och htc Desire med froyo. Jag änvänder nästan bara iphone.

  allt är mycket krångligare på htcn

 10. Arwengrim 2010/08/08 at 21:45 #

  Jag skulle gärna vilja ha råd med även en iPhone 4. Blir givetvis lättare att jämföra rättvist om man har båda i sin egen hand.

 11. Arwengrim 2010/08/08 at 21:47 #

  Det är svårt att ta ställning i det här fallet. Om valet står mellan en iPhone 4 och en Legend hade jag nog valt en iPhone 4 tror jag. Även om Legend har ett robust och gediget skal i metall så har den helt klart sämre prestanda än en iPhone 4. Om valet står mellan en 3GS och en Legend hade jag valt en Legend.
  Försök få testa båda i din butik och leta lite efter videoklipp på youtube som visar respektive telefon så kanske du blir klokare.

 12. Arwengrim 2010/08/08 at 21:48 #

  Ja det är väldigt svårt att försöka hålla sig objektiv. Man vill ju liksom gilla det man har i sin hand i regel. Även om man vet att det kanske finns något bättre.

 13. Arwengrim 2010/08/08 at 21:49 #

  Mycket bra tillägg där. Ska lyfta in det i själva inlägget. Det kan nog vara avgörande för vissa helt klart.

 14. Arwengrim 2010/08/08 at 21:51 #

  Vad fick dig att byta från iPhone till Android, Filip? Du har ju ändå uppfattningen att iPhone fortfarande har de bättre applikationerna. Något jag är benägen att hålla med om fram till den dag betalapps kommer till Sverige.

 15. Scary Mary 2010/08/08 at 21:58 #

  Detta är en av de större nackdelarna med iPhone-försäljningen i Sverige. Det går visserligen att invänta upplåsning men det är inte alltid det optimala. Jag köpte min utomlands just för att kunna använda vilka simkort jag vill. Kommer nog aldrig mer köpa en operatörslåst telefon.

 16. Arwengrim 2010/08/08 at 23:45 #

  Jag skulle gärna vilja ha råd med även en iPhone 4. Blir givetvis lättare att jämföra rättvist om man har båda i sin egen hand.

 17. Arwengrim 2010/08/08 at 23:47 #

  Det är svårt att ta ställning i det här fallet. Om valet står mellan en iPhone 4 och en Legend hade jag nog valt en iPhone 4 tror jag. Även om Legend har ett robust och gediget skal i metall så har den helt klart sämre prestanda än en iPhone 4. Om valet står mellan en 3GS och en Legend hade jag valt en Legend.
  Försök få testa båda i din butik och leta lite efter videoklipp på youtube som visar respektive telefon så kanske du blir klokare.

 18. Arwengrim 2010/08/08 at 23:48 #

  Ja det är väldigt svårt att försöka hålla sig objektiv. Man vill ju liksom gilla det man har i sin hand i regel. Även om man vet att det kanske finns något bättre.

 19. Arwengrim 2010/08/08 at 23:49 #

  Mycket bra tillägg där. Ska lyfta in det i själva inlägget. Det kan nog vara avgörande för vissa helt klart.

 20. Arwengrim 2010/08/08 at 23:51 #

  Vad fick dig att byta från iPhone till Android, Filip? Du har ju ändå uppfattningen att iPhone fortfarande har de bättre applikationerna. Något jag är benägen att hålla med om fram till den dag betalapps kommer till Sverige.

 21. Scary Mary 2010/08/08 at 23:58 #

  Detta är en av de större nackdelarna med iPhone-försäljningen i Sverige. Det går visserligen att invänta upplåsning men det är inte alltid det optimala. Jag köpte min utomlands just för att kunna använda vilka simkort jag vill. Kommer nog aldrig mer köpa en operatörslåst telefon.

 22. Joakim Bengtson 2010/08/09 at 7:09 #

  Mycket intressant artikel! Jag tycker att du var bra mycket mer objektiv än de flesta andra liknande artiklar…
  Jag har själv en htc desire och är mer än nöjd! Det enda jag skulle vilja ha från iphone 4 är skärmen, annars känner jag att den är lite för låst och har begränsade valmöjligheter än vad android erbjuder.

 23. Joakim Bengtson 2010/08/09 at 9:09 #

  Mycket intressant artikel! Jag tycker att du var bra mycket mer objektiv än de flesta andra liknande artiklar…
  Jag har själv en htc desire och är mer än nöjd! Det enda jag skulle vilja ha från iphone 4 är skärmen, annars känner jag att den är lite för låst och har begränsade valmöjligheter än vad android erbjuder.

 24. Thomas 2010/08/09 at 9:49 #

  Så fort jag suttit vid min desire en stund vill jag snabbt tillbaka till iphone.

 25. Emma 2010/09/02 at 17:44 #

  Du skriver mycket bra… själv har jag en Nexus One och är super nöjd. Gillar G-mailen som bara är bäst. Det enda som kan störa mig är att vissa appar alltid kommer först till iphone, men det har ju inget med mobilen att göra. Det jag gillar med androiden är att den inte är ”låst” till Apple… jag gillar friheten och att min faktiskt är lika bra =)

  • Arwengrim 2010/09/03 at 6:23 #

   Tack för de fina orden :)
   Nexus One är en grym telefon. Hoppas Google släpper en Nexus Two framöver.

 26. Stefan Johansson 2010/11/04 at 10:37 #

  Jag ser mig nog själv som en Teknikälskare.
  Tidigare har jag haft smartphones med både Symbian och Windows. Köpte mig sedan en iPhone 3G som jag var väldigt nöjd med. När sedan HTC lanserade sin Legend blev jag såld, främst på designen, men även nyfikenheten på Android var stor. Sagt och gjort, äldsta grabben fick ärva iPhonen och en HTC Legend inhandlades. Jag imponerades av designen och byggkvaliteten på Legenden och Android var en riktigt trevlig bekantskap. Efter ca. tre månader så började jag sakna min iPhone, kunde inte sätta fingret på vad direkt, men något var det.

  När sedan iPhone 4 lanserades så kunde jag inte stå emot längre utan det inhandlades ett stycke iPhone 4. Bindningstiden på abonnemanget hos Telia hade gått ut, så det blev ingen stor utgift, men månadskostnaden blev något högre. Nu hör det till saken att där jag bor fungerar i princip bara Telia, så att fundera på någon annan operatör gör jag inte. Nu har jag haft min iPhone 4 sedan den lanserades och jag är fortfarande nöjd med den. Det var min lilla historia! :-)

 27. Johan 2010/11/04 at 9:59 #

  Mycket bra skrivet. Hjälpte mig till stor del i mitt val. Det jag undrar som du inte skrev något om är mottagningen. Stämmer det att Iphone4 har problem där jämfört med android?

  • Arwengrim 2010/11/04 at 10:09 #

   Ryktet säger att iphone4 har problem. De gånger jag testat en har jag inte kunnat upptäcka det. Det bästa vore om någon med en iPhone4 kan dela med sig av sin erfarenhet. Ni med iPhone4, har den problem med mottagning, nedkopplade samtal och annat kommunikationsrelaterat?

   • Koi 2010/11/04 at 10:13 #

    Har haft min i någon månad nu, har inte några problem alls. Mottagningsproblemen verkar uppstå i andra länder där signalstyrkan är sämre. Eller vad det nu berodde på. Men ett tips – välj den varianten med störst lagringsutrymme. Nu när jag kan filma blir det snabbt fullt.

 28. Johan 2010/11/04 at 10:25 #

  Tackar för snabbt svar. Då passar jag på att ta en fråga till. Är nya Desire HD värd att lägga de extra pengarna på eller är ”gamla” Desire lika bra.

  • Arwengrim 2010/11/04 at 10:50 #

   Nya Desire HD har ett par saker som gör den väldigt intressant: Ganska mycket större skärm utan att själva telefonen växer extremt mycket. Dessutom ska den vara mindre känslig för soljus än vad min vanliga Desire är (har Oled, Desire HD har Slcd om jag inte minns fel).
   En annan sak är att Desire HD har en nyare modell av Snapdragon processorn som enligt uppgift ska förbrukar runt 30% mindre energi. Därför blir också batteritiden bättre på Desire HD. Det är nämligen något jag tycker är viktigt och vanliga Desire håller inte riktigt så länge som jag önskar.
   Jag är väldigt nöjd med min Desire men hade jag stått inför valet idag hade jag nog personligen valt en Desire HD.

 29. Henrik 2010/11/10 at 19:12 #

  Stålande genomgång som bekräftade mina funderingar och hjälpte mig att välja den Desire jag har sedan en månad tillbaka. Jag är mycket nöjd med allt, även om jag givetvis önskat bättre batteritid. Har lagt ner en hel del tid med att utforska telefonen, funktioner och appar – en stor del av det roliga med en ny pryl, kanske inte minst för den som väljer Android. Något jag inte upptäckt är ”Ytterligare en funktion värd att nämna för Android är att du direkt från browsern på din dator kan klicka på en knapp. Ögonblickligen öppnas samma sida på din telefon. Det fungerar även med markerad text. Ett klick och texten finns på din telefon”. Låter fint – men hur gör jag det?

 30. Michael 2011/05/08 at 18:15 #

  För min del kvittar det, använder just nu iphone4 som jag fått på jobb, men en skillnad jag konkret har uppfattat är kvalitetskänslan mellan iphone vs ALLA ANDRA. iPhone 4 känns väldigt stilren ut och är snygg. Den dynamiken saknar många leverantörer av android. Satsa några miljoner på design och utformande så skulle apple nog få det varmt om öronen.

  Men visst är det underbart att det är så konkurrens utsatt så att vi konsumenter får såna här valmöjligheter, innan hade via Nokia som kom ut med en ny modell var 6:te månad…

 31. Peter 2011/05/24 at 10:48 #

  Artikeln länkar till gamla artiklar som inte riktigt hänger med längre. Jag har en LG P990 och den blåser iPhone 4 ur vattnet gällande hårdvara. Upplösning på skärm, dual core processor etc.

  Telefonen heter LG Optimus 2X (LG P990) och är en mycket kompetent telefon.

 32. iPhone_before. 2011/08/19 at 23:20 #

  Jag har alltid älskat iPhone.
  Men efter att ha provat polarens Galaxy S2 inser jag fakta.

  Jag betalar sjukt mycket pengar för iPhone som är en halvdan produkt med Android.

  Jag skulle vilja säga att äpplet på baksidan kostar 150%.

  Nu hade jag inte råd med en S2 eftersom jag köpt en iPhone tidigare. men det vart en Galaxy S…..WoW vilken telefon…

  apple VAKNA NU, ni blir ifrån sprungna.

 33. Max 2011/09/24 at 11:42 #

  Du har glömt den fjärde kategorin användare, den som Apple vänder sig till. De som vill ha en bra telefon som är enkel att använda och fungerar hela tiden.
  Jag stämplas antagligen som en Apple fanboy eftersom jag är otroligt positiv till Apples produkter och har flera av dom. Det beror enbart på att jag är så otroligt nöjd med hur dom fungerar, inget annat.

  • Patrik Arwengrim 2011/10/05 at 14:03 #

   Apple gör riktigt bra produkter. Och det man inte får glömma är att dom är tydliga med att de gör sina produkter till en viss målgrupp, inte hela massan av användare.

 34. Max 2011/09/24 at 11:44 #

  Du kanske skulle uppgradera artikeln med ios5 också. Där slipper man t.ex iTunes helt om man nu inte gillar den. Plus massor med annat nytt, och det helt gratis och enkelt.

 35. Max 2011/09/24 at 11:48 #

  Sen är det också intressant hur androiderna hyllar mångfalden av telefoner som enligt dem är något enbart positivt. Men när det gäller antalet appar som finns då gäller inte samma logik.
  För windows brukar man ta upp hur överlägsen den är om man vill spela, samma förhållande gäller iPhone kontra android, överlägset bättre spelplattform.

  • Patrik Arwengrim 2011/10/05 at 14:05 #

   Google själva har uppmärksammat den här problematiken och jag är ganska övertygad om att de måste (och kommer) göra något åt den. Egentligen dras ju även iPhone med samma dilemma. För varje ny generation blir det svårare att få de tidigare generationerna att kunna köra appar på ett bra sätt. Detta gäller nog i första hand spel.

 36. Lennart Persson 2011/10/05 at 15:02 #

  Hej undrar om du kan hjälpa mig med Dynavix Europa den vill inte känna av adresser eller visa kartan som den visar på sina bilder.Vad ska man med en navigator till om den inte hittar snälla hjälp.

  • Lennart Persson 2011/10/05 at 15:04 #

   Ok

 37. HMR 2011/11/23 at 17:25 #

  Undrar var ryktet om att alla iPhone är operatörslåsta kommer? Eller var det så förut? I alla händelser så har jag precis köpt en iPhone 4S till hustrun. Ej operatörslåst var ett absolut krav eftersom den skall funka även utomlands med kontantkort. Köpte den på apple.se. Samma pris som dom låsta telefonerna kostar hos telebolagen. Klippte ner det gamla SIM-kortet och allt funkade rakt av.

  Nu skall jag beställa en Android till mig själv. iPhone är perfekt till hustrun men inget för en datanörd som jag själv. :)

  • Patrik Arwengrim 2011/11/25 at 10:33 #

   Det var nog mer förr det med låsning gällde. Jag håller förövrigt på med en ny guide eftersom det är dags för ny telefon :)

 38. Christer Eklund 2012/03/14 at 18:24 #

  Du skriver att du inte kan dela ditt internet med iPhone. Det är helt fel. Du kan göra det utan som hellst problem. Men att kopiera text från datorn till iphone på det enkla sättet som du gör med android har jag inte varit med om. Men om du använder Office och iTunes så kan du iaf använda anteckningar i din iphone och synka med Office outlook.

  Men sedan är det där med Widgets och sådant som Android tydligen är bättre på.

  Mer vet jag inte. Använder iPhone 4 och iOS 5.1.

  • Patrik Arwengrim 2012/03/14 at 19:02 #

   Hej Christer och tack för din kommentar. Du svarar dock på ett inlägg som skrevs för väldigt länge sedan. Då gick inte Internet att dela med iPhone.
   Nytt inlägg kommer med hänsyn tagen till vad som gäller idag. Jag har både Android och iPhone nu till skillnad mot sist.
   Båda har sina för- och nackdelar.

Trackbacks/Pingbacks

 1. Android eller Iphone4 – Jag är sugen! | Christers Blogg - 2010/08/12

  […] Jag rekommenderar dig att läsa denna sida om du är intresserad för mer information om dessa leksaker http://www.arwengrim.se/prylar/iphone-vs-android-den-stora-telefonkoparfragan/ […]

Kommentera