c-topp

Nyinköpt Bamboo Fun Pen & Touch amatörtestad

Äntligen en ritplatta!

Själv har jag länge funderat på att köpa ett ritbord eller en ritplatta. Förra veckan slog jag äntligen till och jag kan direkt säga att jag inte ångrar mig. Det finns massor av modeller att välja bland. Jag är ingen expert och jag gjorde ingen större efterforskning innan mitt köp. Det enda jag var inställd på var att den skulle kosta under tusenlappen. Mitt val blev till slut en Wacom Bamboo Fun Pen & Touch S eftersom jag har bra erfarenheter från Wacom sedan tidigare.
’S’ innebär helt enkelt small. För mig känns den dock inte speciellt liten. Ytan är alldeles lagom eftersom jag helst har plattan framför min laptop.

Jag är ingen expert

Vad gäller ritplattor är jag väldigt långt från en expert. Jag kan inget om vilken upplösning, nivåer av tryckkänslighet osv som den behöver ha. Det jag vet är att plattan redan nu blivit en tidsbesparare för mig på många sätt. Nedan följer några av de erfarenheter och intryck jag har.

Som musplatta med multitouch

Alla som äger en Macbook eller för den delen en iPhone eller en Android vet redan det här: Multitouch äger. Om Windows 7 är en stor orsak mjukvarumässigt till att jag fortfarande inte köpt en Macbook så är min nya Bamboo motsvarande hårdvarumässigt. Med ett finger fungerar plattan som vilken musplatta som helst. När du använder två fingrar öppnar sig helt nya möjligheter. Dra med två fingrar upp, ner eller i sidled och ditt fönster scrollar eller panorerar. För ihop två fingrar och du zoomar in. Rotera med två fingrar och ditt valda objekt roterar.

I den officiella trailern ser du lite hur multitouch fungerar:

Som musplatta fungerar Bamboo Fun bra. Ibland när man arbetar med pennan och råkar stöta i ett finger eller en del av handen blir det lite tokigt. Som tur är går det att med ett klick på en knapp på plattan stänga av/sätta på hela musplatte-funktionen.

Ska man vara helt ärlig är den inte lika bra som de musplattor som sitter på en ny Macbook. Men den är vansinnigt mycket bättre än alla jag provat på som suttit på en PC.

Som ritplatta med penna

Först kanske jag måste göra dig besviken. Du kommer inte rita bättre bara för att du skaffar en ritplatta. Kan du inte rita på ett papper så kommer du inte helt plötsligt kunna rita på en ritplatta som ett proffs. Däremot är det mycket enklare att hantera befintliga bilder med en platta jämfört med mus. Även om du inte har någon som helst talang för att rita.

Har du däremot lite talang för att rita kommer det underlätta något helt enormt jämfört med att rita på papper. Du drar dina streck på datorn och blir något fel är det enkelt att snabbt ångra sig eller att använda pennans sudd.

Eftersom jag själv inte har talang för det här med att rita vare sig med ritplatta eller penna får det bli ett exempel från youtube:

Just det, pennan, den har en spets som man ritar med. På toppen finns en plupp som du suddar med. I närheten av pennfattningen sitter två knappar som är konfigurerbara. Självklart är pennan helt trådlös.

Själva plattan ansluts till datorn med en rejält tilltagen USB-kabel. Ett stort plus för det förövrigt. På plattan finns en yta att rita på. Detta kallas den aktiva ytan och den är på ungefär 15×9 cm.

När du använder pennan kommer du förmodligen tycka det är lite ovant i början. Den fungerar nämligen inte som en mus där du rullar en bit. Tar omtag och rullar en bit igen. Istället fungerar det ungefär så här: För varje pixel på din skärm finns en pixel på ritplattan. Det betyder att om du sätter ner pennan mitt på plattan så hamnar markören mitt på skärmen. Sätter du ner den längst upp till vänster då hamnar den där. Ja du förstår nog hur jag menar.

När jag väl vant mig det här sättet (vilket nog tog runt en timme) märkte jag att det går otroligt mycket fortare att flytta runt markören på skärmen. Den hamnar liksom ungefär där man tänkt sig hela tiden. Inget mera rulla runt halva musmattan för att hitta rätt. Samma sak gäller om man markerar text. Det går oerhört fort att göra det helt enkelt.

Det finns ännu fler fördelar: Beroende på hur hårt du trycker får du olika tjocklek och genomskinlighet på dina streck. Det här är något som är helt omöjligt att på ett smidigt sätt efterapa med en mus. Dessutom är det mycket enklare att föra runt en penna i graciösa mönster än vad det är med en mus. Här ser du ett litet exempel jag gjort för att visa skillnaden:

Båda exemplen är gjorda med samma storlek på brushes och använder samma färger. En viss skillnad eller hur? Det är oerhört mycket lättare att gå fram med en penna än en mus. Dessutom är det mycket roligare och det i sig är ju också ganska viktigt. Notera förövrigt min darrhänthet till vänster när strecken var smala.

Vad jag använder ritplattan till

Uppenbarligen har jag varken tid eller talang till att skapa så fantastiska teckningar som den i youtubeklippet längre upp. Lyckligtvis betyder detta inte att jag klarar mig utan ritplattan. Väldigt ofta vill jag klippa ut eller frilägga ett objekt i en bild. Det tar högst en femtedel av tiden att göra det med pennan jämfört med att göra det med musen.

En annan sak jag gör relativt ofta är skisser på websiter, sk ’mockups’. Det är samma sak här det lilla jag hunnit testa. Tiden att skissa upp något är extremt mycket kortare med pennan jämfört med en mus.

Dessutom är den numera en självklarhet när jag navigerar på webben eftersom det känns mycket mer naturligt att scrolla upp och ner genom att dra två fingrar än vad det gör att rulla mushjulet.

Är du själv sugen på att köpa en ritplatta är det bara att slå till. Jag tror de flesta kommer bli väldigt nöjda. Tänk bara på att ge det lite tid i början för det kommer definitivt kännas ovant.

Två modeller

Det finns två modeller av Bamboo fun pen & touch: S samt M vilket alltså betyder Small och Medium. Förutom den fysiska skillnaden i storlek ( S: 15x9cm M: 34x22cm) följer det med ett program extra till M.

Till båda plattorna får du med Bamboo Dock som är porten till en massa småapplikationer du kan hämta med allt från att göra om ett kort till en tecknad figur till en Facebookapp anpassad för ritplattan. Du får även med ArtRage och Photoshop Elements till båda versionerna. Om du köper M får du dessutom med Corel Painter Essentials.

Du bör köpa en ritplatta om:

 • Du ofta använder ett bildbearbetningsprogram.
 • Du gillar att skissa och på ett enkelt sätt få in skisserna i datorn.
 • Du jobbar med någon form av grafisk produktion.
 • Letar efter ett alternativ till vanlig mus.
 • Snabbt vill nå olika punkter på skärmen.

Köp en ritplatta här (sponsrade länkar)

Bamboo Fun Pen & Touch S eller Bamboo Fun Pen & Touch M på Pixmania

Är du riktigt seriös med ditt skissande kan jag rekommendera Autodesk Sketchbook Pro. Jag körde testversionen och det verkar grymt. Tyvärr väl dyrt för hobbybruk.

Bloggar.se om: , , , , , , , , intressant?

Inkommande söktermer:

 • bamboo ritplatta
 • bamboo fun pen & touch
 • Wacom Bamboo Pen & Touch Small
 • ritplatta bamboo

, , , , ,

One Response to Nyinköpt Bamboo Fun Pen & Touch amatörtestad

 1. Bibbi Bergkvist 2012/04/27 at 13:42 #

  Hej! Kul att läsa om dina upplevelser med ritplattan! Jag är själv ny ägare av en Wacom Bamboo Pen & Touch M. Visst krävs det en hel del träning med pennan. Jag har tränat en del i ritbrädans eget ritprogram och skulle nu vilja markera och kopiera objekt där för att klistra in objektet i mitt Adobe Illustrator. Det är säkert hur enkelt som helst, men jag förstår inte hur jag ska göra. Om jag markerar med lassot, väljer kopiera och går till Illustrator för att klistra in, så händer inget…..frustrerande! Kan du hjälpa mig med tips om hur jag ska bära mig åt?
  Vänligen
  Bibbi bergkvist

Kommentera