c-topp

10 bra hacks för WordPress

wp-hacks

WordPress är bra på så otroligt många sätt. Möjligheten att själv förändra tycker jag är både rolig och många gånger väldigt användbart. En standardinstallation erbjuder rejält med möjligheter i sig. Att det sedan går att hämta tusentals gratis teman och plugins gör det ännu bättre. Många gånger är det dock en väldigt specifik ändring man vill göra, lyckligtvis är det sällan första gången någon vill göra just den ändringen. Chansen är stor att flera WP-älskare har redan gjort det före dig och lagt upp hur på nätet.

Smashingmagazine listar 10 riktigt bra ändringar du kan göra med din WordPressinstallation. Vad sägs exempelvis om Tiny URL’s on the fly? Samtliga av dina inlägg får automatiskt en egen tiny url. Kanske vill du läska dina besökare med kommande inlägg/artiklar som du satt för tidsinställd publicering, ändra några rader kod och möjligheten är din.

Väldigt många bloggar använder framgångsrikt olika former av dela-denna-sida-med-dina-vänner-funktioner, undertecknad inkluderad. Jag har valt att använda en egen modifierad variant av Sociable. Vill du inte använda en plugin utan istället ha full kontroll över dina knappar finns en instruktion hur du lägger till en egen automatisk Facebook-knapp med dina inlägg. Vidare kan du lära dig hur du gör en ”Arbete-pågår-sida” de gånger du gör så många ändringar att bloggen inte kan vara öppen.

Har du letat dig trött på plugins som presenterar liknande inlägg? Lägg till en kodsnutt och vips har du det automatiskt i din blogg helt utan att behöva använda något plugin.

Min absoluta favorit som jag garanterat kommer använda på någon blogg framöver är automatiska tumnaglar eller automatic thumbnails för WordPress. Detta briljanta hack plockar automagiskt fram den första bilden i ett inlägg att användas på lämplig plats. Förslagsvis på bloggens första sida om du använder någon typ av magasinliknande tema.

De sista tipsen handlar om hur du ändrar storlek på bilder utan att behöva göra det manuellt, en metod att plocka fram de mest populära inläggen, markera text som sökts i sökfunktionen samt slutligen hur du gör för att stänga av widgets på vissa sidor.

, , ,

No comments yet.

Kommentera