c-topp

3 bra plugins för social bokmärkning till WordPress

De flesta som bloggar vill givetvis nå ut till så många läsare som möjligt. Vi sitter i många timmar och försöker fixa ihop innehåll som ska vara användbart för andra. Den största drivkraften för en bloggare är att det är roligt men det blir extra roligt när nya läsare hittar in.

sociala_bokmarkenSociala bokmärken

Ett sätt för att nå en bredare publik är att få hjälp av befintliga läsare. Om en läsare gillar ett inlägg eller en artikel kan läsaren visa sin uppskattning genom att låta andra få tips om inlägget. Det här är något som ska vara enkelt för läsaren att göra. Helst bara ett eller två klick och inget mer. Förstår du inte alls vad jag skriver om, kolla nedan:

Såhär funkar social bokmärkning

I samband med ett inlägg eller en artikel på en site, det kan vara en blogg eller en vanlig nyhetssite eller vad som helst, finns det ofta några små ikoner. De här ikonerna representerar olika sociala nätverk. Du har säkert hört talas Facebook eller Twitter, kanske har du även konto där. Om du klickar på en av ikonerna händer följande: Artikeln eller inlägget du just läst blir omnämnt i din profil på respektive sociala nätverk. Använder du exempelvis Facebook kommer dina vänner se att du i din Facebookprofil tipsar om inlägget.

Återigen internets fantastiska ge och ta!

Det härliga med internet är att det så ofta handlar om att ge och att ta. När du visar din uppskattning genom att klicka någon av ikonerna för social bokmärkning hjälper du författaren att nå till fler. Samtidigt får du ännu en händelse i din profil på ditt eller dina sociala nätverk vilket gör att andra ser din aktivitet och kanske blir mer intresserade av dig. Win-Win alltså :)

4 Plugins för WordPress som gör social bokmärkning enklare

Du måste inte använda plugins för att fixa till knappar med social bokmärkning. Det är fullt möjligt att manuellt lägga in dem i ditt tema. Det kräver dock en del kunskap och tid därför tycker jag personligen att plugins många gånger är att föredra för tid är något jag har ont om.

Sociable

sociable

Det här pluginet använder jag själv för närvarande. Jag har dessutom gjort några egna ikoner som egentligen är till för WP Greetbox men som även passar till Sociable. Det finns väldigt många sociala nätverk att inkludera. Vilka du vill ha med avgör du genom ett klick under inställningarna. Om du vill förkorta dina url:er är Twitter Friendly Links kompatibelt med Sociable.

Sexy Bookmarks


sexy_bookmarks

Sexy Bookmarks är ett plugin som blivit mer och mer populärt. Det är grymt snyggt med animeringar, när du för musen över en viss tjänst glider knappen upp och visas i sin helhet. Jag är själv lite nyfiken på att börja använda det och funderar på att en regnig dag göra en försvenskad variant. Det finns inte lika många tjänster att välja på som för sociable men de absolut vanligaste (engelska) är med. Fungerar med Twitter Friendly Links.

Share this

share_this

ShareThis är nog ett av de vanligaste sätten för social bokmärkning. Normalt syns bara en liten ikon. För musen över och en rutan kommer fram med alternativ. Du bestämmer själv hur det ska se ut online hos Share This. En stor fördel är att du på det här sättet får plats med väldigt många olika tjänster till skillnad mot exempelvis Sociable där det ser tokigt ut om du har fler knappar än vad som får plats på en rad.

Glöm inte att förkorta url:er

Ett problem med Twitter är att en adress eller url snor många av de max 140 tecken en tweet får innehålla. Den vanligaste lösningen är att använda en förkortningstjänst för url:er. Twitter Friendly Links är ett plugin som skapar korta url:er av alla dina inlägg med din domän som bas. Ett annat bra sätt är att posta alla tweets via friendfeed. Då görs urlerna automatiskt om. Det var länge sedan jag testade ShareThis men jag förutsätter att det finns stöd för korta url:er.

Bloggar.se om: , , , , , , , , intressant?

, , , ,

No comments yet.

Kommentera