c-topp

Fotoblogga med WordPress

fotoblogg_wordpressNågot som definitivt kan få mig att stanna kvar länge på en site är när den är fylld med snygga foton. Det kan vara allt från sjukt roliga bilder till proffsigt tagna makrobilder på blommor. Tyvärr är jag än så länge en ganska usel fotograf, men det är något jag jobbar på. Är du duktig på att fota och vill visa dina bilder för andra? Duktig och duktig förresten, vad definierar om man är det egentligen, jag menar förstås om du har intresse av att foto och gärna vill visa dina bilder för andra.

Ett mycket lämpligt och enkelt alternativ är en fotoblogg. Jag rekommenderar absolut att du gör en egen med WordPress och hyr en plats på ett webhotell. Det kostar dig från 12kr per månad och för den summan får du total kontroll över din fotoblogg. Att installera WordPress och tillägg samt teman för fotobloggning är inte speciellt svårt om du har lite datorvana. IIS har sammanställt en bra guide över hur du installerar WordPress själv.

Plugins för fotobloggar

Det finns många plugins som är speciellt till för din fotoblogg eller som passar bra ihop med en fotoblogg. Nedan finner du några av de mest populära tilläggen. Fler hittar du enkelt på WordPress.org sida för plugins. Här får du en länk med sökning på just ”photoblog”.

Yet Another PhotoBlog

yet-another-photoblog

Är otroligt enkelt att installera och förvandlar din WP-installation till en fullfjädrad fotoblogg. Du kan sedan själv välja om ett inlägg ska publiceras som ett normalt WordPress-inlägg eller som ett PhotoBlog-inlägg. Det går även att blanda de båda. Vill du finns goda möjligheter att anpassa utseendet.

PhotoQ

Som YAP fast med lite fler avancerade funktioner. Du kan exempelvis batchuppladda flera bilder, sätta automatisk timer för publicering och sätta vattenstämplar.

Använder du onlinetjänster som Flickr eller Picasa? Då kan jag rekommendera då kan jag rekommendera WordPress Flickr Manager eller kPicasa Gallery.

Tema för din fotoblogg

photo_blog_tema1

Det finns mängder av teman att välja bland om du tänkt börja fotoblogga. De allra flesta är gratis, några kostar en slant. Nedan har jag listat några länkar som leder dig till ett ganska stort urval av olika teman:

14 WordPress Themes for Photo Blogs

7 WordPress Photoblog Themes

PhotoBlog Themes for WordPress

The (Really) Ultimate Guide to Creating a Photoblog With WordPress

Inspiration och Tips

30 Free Resources for Photoblogging and Image Galleries

50 Wonderful, Inspiring Photoblogs

WordPress Photoblogging Plugins – Create a Gallery with WordPress

10 Tips For Designing Photoblogs

Då är det bara att börja fotoblogga, vi väntar på dig!

Om du slänger ihop en egen fotoblogg, skriv gärna en rad och en länk som en kommentar. Jag och många andra vill gärna se dina foton. Har du redan sedan tidigare en fotoblogg gäller samma sak givetvis!

Inkommande söktermer:

  • fotoblogg wordpress
  • gratis fotoblogg
  • wordpress fotoblogg

, , , , , ,

One Response to Fotoblogga med WordPress

  1. Peter 2011/02/12 at 18:37 #

    bra sida med mkt info:) sevenphoto.se En fotoblogg av Peter Ericksson

Kommentera