c-topp

Hur ofta ska jag blogga?

posta_inlagg_oftaDet är nog en fråga som många med mig ställs inför. De flesta av oss vill förmodligen ha många besökare samtidigt som vi vill få dessa besökare att återkomma. ProBlogger har skrivit ett intressant inlägg i ämnet. Han menar att det är många faktorer inblandade:

  • Hur mycket tid och energi du som bloggare har. Vissa har kanske bara en kvart medan andra har många timmar per dag de kan lägga på sin blogg. Själv försöker jag hålla mig under två timmar per dag, problemet är bara att det är så roligt att blogga att jag ofta lägger långt mycket mer tid än så (den uppfattningen pendlar givetvis upp och ner),
  • Stil och längd på inläggen. Om du föredrar att göra inlägg som egentligen mest länkar till andra bloggares inlägg i ämnet, ja då hinner du med fler om dagen. Gör du istället djuplodande egna artiklar, kanske en instruktion eller en test av något, då behövs betydligt mycket mer tid. Jag håller mig till någon sorts kombination av detta. Vissa inlägg är under 200 ord och länkar egentligen bara till något intressant jag läst någonstans. Vissa inlägg är helt egna artiklar där jag verkligen lagt ner mycket tid på att försöka förklara något. Min tredje kategori är inlägg som detta. Någon har skrivit om ett ämne som intresserar mig, jag tar upp i princip allt intressant i inlägget rakt av och blandar in mina egna tankar och ideer.
  • Rubriker. Bloggare som skriver om heta och populära ämnen måste posta ofta för att bli tagen som en seriös källa. IT, som jag skriver om, är tämligen populärt. Därför anstränger jag mig ordentligt för att hänga med och servera så mycket jag kan av allt jag själv tycker är intressant.
  • Trafikkälla. Vissa bloggar får majoriteten av sin trafik från sökmotorer medan andra får mest trafik genom lojala läsare som återvänder. Har du fler besökare som kommer direkt till din sida är det mer viktigt att skriva regelbundet än om de kommer via en sökmotor. Lojala besökare vill nämligen helst se något nytt varje gång de besöker din sida. Besökare som kommer via sökmotor förväntar sig att få se något som är relevant för det de sökt på, de är inte alls intresserade av att du uppdaterar ofta om kanske andra ämnen. Den här bloggen är fortfarande ung, därför satsar jag ganska mycket på att få in besökare via google. Att få många besökare via länkar från andra sidor är svårt när bloggen är så ny. Efter drygt 20 dagars existens ser min fördelning ut såhär: 42% kommer via sökmotor. 32% kommer via inlänkar av olika slag. 26% kommer direkt. Detta kommer garanterat ändra sig, åtminstone har det varit så för andra bloggar jag skrivit.
  • Engagerade läsare. Om du har en blogg med ett stort engagemang från läsarna (främst i form av kommentarer) kommer du troligen märka att när du ökar antalet inlägg så minskar antalet kommentarer (kanske inte i antal men i antal per inlägg). Detta beror till stor del på att nya inlägg snabbt försvinner från förstasidan och då hinner inte så många vara med och kommentera helt enkelt. Själv har jag börjat få några kommentarer och det är jag givetvis glad för. Om jag räknar antalet kommentarer per inlägg är det däremot otroligt dystra siffror. Det kommer dock ändra sig med tiden, det är jag säker på!

”Var konsekvent och håll hög kvalitet på dina inlägg”, är ProBloggers främsta råd. Det finns exempel på bloggar som har 20 nya inlägg om dagen och andra som knappt har 20 om året, alla varianter kan fungera. Dina trogna läsare kommer snabbt lära sig ditt inläggsmönster. Ändra inte det mönstret för ofta, eller ännu värre, helt sluta med inlägg under en period.

Själv försöker jag göra enligt följande: Varje morgon 07:50 publiceras ett inlägg som jag lagt ner lite mer tid på (tack för möjligheten till tidsinställning WordPress!). Det här inlägget är egentligen mer av en artikel än ett simpelt inlägg. Minst 500 ord är min riktlinje för detta. Jag har redan märkt att några på morgonkvisten kollar min blogg för att sedan dröja många timmar innan de återvänder igen. Om jag i det här läget ändrar tidpunkt från 07:50 till säg 19:00 ställer jag förmodligen till det för vissa. Jag har brutit mitt mönster och en smula osäkerhet föds hos läsaren. Håller jag på och ändrar mitt mönster ofta riskerar jag att tappa vissa av mina stammisar som kanske istället hittar en annan, mer konsekvent blogg. Utöver mitt 07:50 inlägg försöker jag på eftermiddagen/kvällen få ut ett inlägg till som är lite mer nyhetsbetonat och kanske ligger på max 200 ord.

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera