c-topp

Kan Samsung Chromebook ersätta en vanlig dator?

Samsung Chromebook

Igår började min Ultrabook bete sig väldigt underligt. Tror det hänt något med tangentbordet. Och det var lite det här jag sett fram emot eftersom jag var innerligt trött på den för att uttrycka mig milt. Behovet av en ny dator blev snabbt och akut. Jag har länge gått och funderat på att nästa dator ska bli en Macbook Pro Retina eller möjligen en Macbook Air. För tillfället är jag lite mätt på Windows 8 och har ganska svårt att gilla det.

Visst Motstånd mot Apple och Windows

Genom åren har jag desvärre byggt upp någon form av motstånd mot framförallt Apples iOS-produkter som jag tycker är alldeles för hårt styrda av Apple. Men det är en annan historia. Deras datorer är lyckligtvis inte styrda på samma sätt och därför har de varit en het kandidat. Men någonstans inne i skallen ligger ändå ett visst motstånd mot Apple. Samtidigt som jag alltså byggt upp ett visst motstånd mot Windows 8. Linux är för meckigt för mig numera, jag orkar helt enkelt inte fippla och grejja. Jag vill bara använda min dator som ett redskap för att kunna utföra det jag behöver snabbt och smidigt.

Chromebook en kandidat för mig?

Chromebook Pixel är en dator jag varit intresserad av länge. Den använder Chrome OS som är ett operativsystem utvecklat av Google. För att avdramatisera hela konceptet kan man säga att det är en dator med en inbyggd webbläsare och inte speciellt mycket mer. Ändå har jag många gånger läst om människor som bytt ut sina datorer mot en Chromebook utan att direkt sakna någonting. Nu är det mig veterligen inte helt enkelt att köpa en Pixel i Sverige och jag hade nästan garanterat inte kunnat få tag på en igår. Istället föll valet på en Samsung Chromebook. En riktigt billig historia som kostade mig strax under 3000kr. Här har jag skrivit lite om vad en Chromebook är för något.

Kan en så billig dator ersätta en traditionell dator? Kan jag göra allt jag behöver från i princip en webbläsare? Det här tänker jag ta reda på under de kommande 30 dagarna. På vägen kommer jag säkert stöta på problem och jag kommer garanterat hitta många användbara tips. Sånt här tänker jag dela med mig av till er andra under resans gång. Följ gärna min nya kategori Chromebook för att enkelt hålla koll på nya inlägg.

Samsung Chromebook under 30 dagar

Med start nu (detta inlägg är skrivet med min Samsung Chromebook) kommer jag under 30 dagar uteslutande använda min Chromebook till allt jag gör hemma. På mitt ordinarie jobb är det dessvärre inte möjligt eftersom vi använder så mycket specialiserad mjukvara. Däremot har jag ett litet eget företag vid sidan av och här finns det stora möjligheter att enbart använda chromebooken. Saker jag behöver kunna göra med en dator är exempelvis:

 • Blogga.
 • Bearbeta fotografier.
 • Surfa.
 • Betala räkningar.
 • Skriva dokument.
 • Skapa presentationer.
 • Se på videoklipp.
 • Ta skärmdumpar och bearbeta dom.
 • Analysera och illustrera förslag till ändringar på webbplatser.
 • Leverera olika typer av innehåll till kunder (främst text, bilder och illustrationer).
 • Sköta kontakter med diverse utvecklare och designers.
 • Göra enkla ändringar i exempelvis php- och css.
 • Gå igenom struktur på webbplatser och skapa rapporter kring det.

Som du ser är det uppgifter som bör kunna lösas med appar från en webbläsare. Det återstår att se hur väl det faller ut med min Samsung Chromebook. Har du en Chromebook, vilka problem har du stött på? Funderar du på att köpa en och vad tänker du använda den till? Läs mitt inlägg om vad en Google Chromebook är om du vill veta mer.

,

No comments yet.

Kommentera