c-topp

Vad är Google Chromebook?

Samsung Chromebook - Google

Vad är en Chromebook?

Google Chromebook är en dator som använder operativsystemet Chrome OS. Om du någon gång använt en webbläsaren Google Chrome kommer du känna igen dig snabbt. För att göra en så enkel beskrivning som möjligt får du, om du köper en chromebook, en dator med en webbläsare där du egentligen inte installerar ett enda program på datorn. Men sluta inte läsa här för det finns faktiskt mängder av bra funktioner som gör att de allra flesta faktiskt kan klara sig med bara en chromebook och ingen annan dator alls. Och det enda du betalar för är själva datorn. I princip all mjukvara är gratis.

En chromebook startar på några få sekunder och har ett batteri som räcker i flera timmar. Många som har en Chromebook upplever också att det på något nästan magiskt sätt är enklare att fokusera på det man ska göra. Det finns helt enkelt inte en massa krimskrams som stör runt omkring med notifieringar, frågor, uppdateringar osv.

Sedan en tid tillbaka finns det Chromebooks att köpa i Sverige och vi kommer med stor säkerhet få se allt fler modeller framöver.

Kostnadsfria och störningsfria uppdateringar

Utvecklingen av Chrome OS som är det operativystem en Chromebook använder går i rasande fart. Alla uppdateringar är gratis. Som exempel på en uppdatering som inte är kostnadsfri var när Windows 8 kom ut och du fick betala trots att din dator hade Windows 7. Samma sak gäller för dig som har Mac. Med en Chromebook kommer du aldrig behöva betala för ens stora uppdateringar.

En annan smidig sak med uppdateringar för Chrome OS är att de sker i bakgrunden. Inga störande rutor kommer fram som i det närmaste tvingar dig att uppdatera. Uppdateringarna bar sker utan att du behöver göra något alls. Bekymmersfritt och smidigt som det ska vara.

Vilka program kan man köra med Chromebook?

Chromebook appar

Glöm allt du tidigare lärt dig om din Mac eller dator med Windows. Här hämtar man inte hem och installerar något i egentlig bemärkelse. Alla program kallas appar och körs från Internet. Det fina med det här är att du aldrig någonsin behöver försäkra dig om att behöva uppdatera din mjukvara. Detsamma gäller förövrigt för hela din chromebook. Uppdateringar sköts automatiskt och förmodligen kommer du aldrig ens märka att din dator just blivit uppdaterad.

Som standard ingår självklart en hel hög med gratis appar från Google där många är riktigt bra och kan ersätta kommersiell mjukvara som du är van sedan tidigare. Här hittar du exempelvis gmail, google maps, drive (som är motsvarande Microsofts office-paket).

Väldigt många andra appar är också gratis. Du kan hålla på med ordbehandling, kalkylark, presentationer, bildbehandling, videoredigering, spela spel och allt annat du gör på en traditionell dator med den stora skillnaden att det inte kostar dig ett öre extra. Du betalar för din chromebook och efter det behöver du inte köpa något alls egentligen. Här hittar du de appar som finns tillgängliga för din Chromebook. Eftersom de allra flesta Chromebooks är väldigt billiga och du får mjukvaran gratis kan man lugnt påstå att du gör en bra affär.

Gillar du att spela? Här hittar du tusentals spel till din Chromebook.

Kan en Chromebook ersätta en Mac eller Windows-dator?

Jag vågar påstå att för de allra flesta så kan en Chromebook utan större problem ersätta vilken Mac eller Windows-dator som helst. Om du inte håller på med väldigt specialiserad mjukvara så kommer det inte vara några problem alls. Jag kan tänka mig att det i skrivande stund är svårt att använda en Chromebook om du använder CAD eller arbetar mycket med avancerade illustrationer. Men lita på att det förr eller senare kommer finnas stöd för även det här eftersom vi går mer och mer mot molnbaserade tjänster.

Om du använder datorn för att surfa, blogga, skriva dokument, redigera dina fotografier, lyssna på musik, kolla strömmande videotjänster som Youtube och Netflix. Ja då kommer en Chromebook fungera alldeles ypperligt för dig.

Hur lagras mina filer på en Chromebook?

Utforskaren för Chromebook

En Chromebook har någon form av hårddisk eller minne och på den kan du givetvis tanka ner filer, ladda över bilder från din kamera osv. Men i ChromeOS ingår en tät sammankoppling med Google Drive vilket gör det möjligt att automatiskt lagra filer på Internet, populärt kallat i molnet. Mig veterligen ingår det i köpet av valfri Chromebook en ganska rejäl mängd data du kan lagra på Google Drive. Det skulle förvåna mig om det är mindre än 100GB som du får gratis under ett antal år. Låt dig alltså inte luras av att din Chromebook kan verka ha en väldigt liten hårddisk, det är liksom meningen. Skicka istället över dina filer till molnet där de är väldigt mycket säkrare än vad de är på din lokala hårddisk.

Måste man ha ständigt Internet för en Chromebook?

Tidigare krävdes i princip konstant tillgång till Internet för att använda sin Chromebook men fler och fler appar har sk ”offline-stöd” vilket innebär att du kan använda din dator de gånger du inte har tillgång till Internet. Personligen är inte det här några problem för mig, nästan allt jag använder en dator till kräver ändå Internet oavsett vilken dator jag använder och med mobilen i fickan kan jag alltid ge min dator tillgång till Internet via den.

Vad kostar en Chromebook?

Tanken med Chromebooks är att dom ska vara prisvärda. När du tittar på priset och börjar jämföra med exempelvis en Windows-dator kan det vara bra att räkna med vad eventuell extra mjukvara till Windows kommer kosta utöver själva datorn. Att jämföra hårdvaruprestanda mellan en Chromebook och en Macbook eller laptop med Windows är nästan ingen ide. Mycket av den kraft Mac och Windows använder till appar eller program sker på datorn och med en Chromebook sker det istället på Internet för respektive tjänsts server.

I Skrivande stund finns det Chromebooks från strax över 2000kr som definitivt fungerar riktigt bra. Jag tror att vi kommer få se mer avancerade modeller i framtiden som blir betydligt dyrare med framförallt högupplösta skärmar och kanske även snabbare processorer.

Inkommande söktermer:

  • Vad Är Chromebook

, ,

No comments yet.

Kommentera