c-topp

Stäng av datatrafik utomlands – iPhone/iPad/Android

Att använda din mobiltelefon eller iPad/annan surfplatta utomlands för att kolla nätet kan bli mycket dyrt (det kan röra sig om väldigt många tusenlappar om du inte är vaksam). Det här inlägget visar hur du gör för att stänga av den mobila datatrafiken på din enhet när du är i ett annat land. Jag har valt att inkludera iPhone, iPad och Android eftersom detta är enheter som finns hemma hos oss.

En term som ofta används i sammanhanget är ’roamingavgift’. Det betyder kort och gott att du är ansluten till ett annat mobilt nätverk än det du egentligen är abonnent på. Om du måste ha ditt mobila bredband påslaget rekommenderar jag att du kollar med kundtjänst hos din leverantör vad avgifterna för data (och telefoni) är i just det land du ska resa till. Då slipper du en räkning på upp till 7-800kr bara för att ha öppnat Aftonbladets webbplats en enda gång. Tänk på att noga kolla vad som gäller, många operatörer har minimiavgifter och mycket särskilda villkor för den mängd du får förbruka för ett visst pris.

Telefoner och surfplattor äter data

Om du har en sk ’smartphone’ eller en surfplatta är det bra att känna till att de flesta av de här enheterna ofta är ute på Internet och kommunicerar med olika tjänster även om du inte ens sitter och aktivt surfar. Det kan röra sig om allt från att kolla av och hämta epost till att kontrollera om det kommit något nytt meddelande till dig på Twitter eller Facebook. Vissa tjänster laddar upp dina nytagna bilder till molnet på Internet osv. De flesta (kanske alla) enheter är inställda att inte använda roaming för data men du eller någon annan kanske har råkat pilla på inställningarna och aktiverat det.

Den säkra (och billiga vägen)

 1. Slå av möjligheterna till roaming för data.
 2. Använd enbart wifi under din vistelse utomlands (många hotell, campingar, stugor osv erbjuder det utan kostnad).

Stäng av mobil data för Android

Beroende på vilken modell av telefon du har samt vilken version av operativsystem kan det se lite annorlunda ut på din telefon jämfört med min. Grundprincipen och termerna är dock desamma oavsett modell.

Börja med att gå till telefonens inställningar. På min telefon hittar jag dessa genom att trycka på menyknappen och därefter välja inställningar längst ner till höger.

Välj därefter ’Trådlöst och nätverk’ enligt bilden ovan.

Dra på skärmen så att du kommer en bit ner. Välj ’Mobila nätverk’. (Om du avaktiverar ’Mobilt nätverk’ som är valet ovanför stänger du av mobil data även om du befinner dig i Sverige.)

Se till att ’Dataroaming’ är avaktiverad. Om inte, gör det nu. Din telefon kan nu inte kommunicera med Internet när du befinner dig utomlands.

Stäng av mobil data för iPhone

Beroende på vilken version av operativsystem kan det se lite annorlunda ut på din telefon jämfört med min. Grundprincipen och termerna är dock desamma oavsett modell.

Inställningarna för iPhone ser ut enligt bilden ovan. Tryck på ’inställningar’.

Välj ’Allmänt’.

Välj ’Nätverk’.

Se till att ’Data-roaming’ är avaktiverad (det står 0 och hela rutan är grå, precis som på bilden ovan). Nu kommer du inte bli debiterad för datatrafik när du surfar med din iPhone utomlands.

Stäng av mobil data för iPad

Beroende på vilken version av operativsystem kan det se lite annorlunda ut på din iPad jämfört med min. Grundprincipen och termerna är dock desamma oavsett modell.

Börja med att gå till iPadens inställningar. Ikonen påminner om ett kugghjul och du hittar den på bilden enligt ovan.

Tryck på ’Mobildata’ och hitta sedan i den högra kolumnen ’Data-roaming’. Avaktivera om den inte redan är det. Om du glömt bort vad som är aktiverat och vad som är inaktiverat är det en ’0’ för inaktiv. Dessutom är hela rutan då grå. Är den aktiv är den blå och har ’1’.

Din iPad kommer inte kunna användas för att surfa utomlands via mobila nätverk. Däremot kommer du kunna använda den precis som vanligt när WiFi finns tillgängligt samt när du kommer tillbaka hem till Sverige igen.

Lite mer om data-roaming

Ibland kan en operatör utomlands vara billigare än en annan för dig, ibland hoppar din enhet också mellan olika operatörer utomlands om du inte väljer att låsa vid en viss operatör. Återigen, kontrollera med kundtjänst innan du åker iväg. En annan ”luring” som jag märkt när jag åker färja till Danmark är att priset i Danmark för mig som har Telia är max 29kr per dag (med ett antal villkor om maximal mängd data). Däremot på färjan över är priserna skyhöga jämfört med vad som gäller väl i land. Det gäller med andra ord att verkligen ha koll på läget beroende på var du är.

Sammanfattningsvis

Nu vet du hur du stänger av data-roaming om du äger en iPhone, Android eller iPad. Och glöm inte: Det är mycket vanligt med gratis WiFi på hotell, campingar, restauranger, cafeer och mycket annat. Att använda WiFi kommer aldrig ge dig några slumpartade höga priser. Ibland finns även WiFi mot betalning. Då betalar du bara den avgift på plats som krävs för att du ska komma åt nätet. Inget kommer senare debiteras på din mobiltelefonräkning.

Inlägget inspirerades av TKj’s utmärkta beskrivning om vad du ska tänka på när du ska åka utomlands med dina mobila enheter och datorer.

Inkommande söktermer:

 • data roaming android
 • iphone utomlands
 • ipad utomlands
 • wifi utomlands
 • data roaming iphone
 • stänga av datatrafik iphone
 • roaming android
 • data roaming
 • android utomlands
 • stänga av roaming iphone

, , , , , ,

4 Responses to Stäng av datatrafik utomlands – iPhone/iPad/Android

 1. Malena Rydman 2012/03/25 at 18:20 #

  Himla pedagogiskt jag fatta direkt !

 2. carola 2012/11/17 at 10:52 #

  Gällande iphone, jag har blivit lärd att man skall stänga av alla 3, aktivera 3 G, mobildata, samt data-roaming, när man skall utomlands. Sen på hotellet går man in på Wi-fi, som sagt många har det gratis, lägg in hotellets lösenord, så är det sen fritt surfa, lyssna på musik mm. Men se till att W-Fi märket är på telefonen o inte 3 G nät. Då kostar det skjortan

  • Patrik Arwengrim 2012/11/17 at 11:55 #

   Ja det är bättre att ta det säkra före det osäkra. Tack för din komplettering, Carola.

 3. Inger 2012/11/18 at 15:14 #

  Hej och tack för bra information. Tyvärr hittar jag inte var jag stänger av roaming på min iPadMini. Vet du?

Kommentera