c-topp

Få en varning innan hårddisken kraschar

Många tror inte det händer: Att hårddisken kraschar. Har du inte tagit backup finns små möjligheter att få tillbaka allt du förlorat, om du nu inte är beredd att betala en hel hög med pengar. Jag har hört det från många personer många gånger: ”Jaha nu kraschade hårddisken och bilder från flera år är borta”. Alla tänker inte på det här med backup och är man inte insatt kanske man måste lära sig den hårda vägen.

Speciellt vaksam ska du vara om du använder en hårddisk av typen SSD. Den är betydligt snabbare och bättre på många sätt men den går också enklare sönder. Jag har tidigare skrivit om SSD och frågan om man ska defragmentera SSD.

Det finns dock sätt att hålla koll på hur din hårddisk mår. Om du äger en någorlunda ny dator finns det goda chanser att den är utrustad med SMART (Self-Monitoring Analysis and Reporting Technology). SMART är en funktion som är inbyggd i hårddisken och med hjälp av mjukvara är det möjligt att kontrollera hur din hårddisk egentligen mår och när den börjar bli så dålig att risk finns för en krasch. Det handlar om små förändringar som mäts genom tiden och exakt hur det går till är utanför både min kunskap och det här inlägget.

Övervaka hårddisken

Med DiskCheckup kan du som privatperson gratis övervaka din hårddisk (eller hårddiskar om du har fler). Du kan även göra tester om du misstänker att hårddisken börjar bli dålig. En trevlig funktion är att du kan ställa in så att e-post skickas när något tröskelvärde överskrids, det här kräver så klart att du alltid har programmet igång. Om du vill kan du i inställningarna välja att DiskCheckup ska köras i system tray istället.

Översikt på DiskCheckup

Inställningar för DiskCheckup

Övervaka gratis hälsan på din hårddisk med DiskCheckup (företagslicens kostar $15).

, , ,

No comments yet.

Kommentera