c-topp

Myter om rymden – tack vare filmer

Jag gillar både scifi och populärvetenskap som handlar om universum. I scifi får vi ofta se saker som ett antal år senare faktiskt blir verklighet. Men det händer också att vi får se sånt som i verkligheten inte är sant. Cracked har skrivit en intressant artikel om just det här där sex vanliga myter om rymden beskrivs. Här följer en sammanfattning. Artikeln i sin helhet hittar du länken till en bit ner.

Asteroidbälten är dödliga

Det finns massor av scifi där vi får se rymdskepp kryssa mellan asteroider och piloterna verkar ha nerver av stål och blixtsnabba reflexer.

I verkligheten är alla de här asteroiderna på enormt stora avstånd mellan varandra. Faktum är att det är så stora avstånd att NASA beräknat sannolikheten för deras prober att träffa en asteroid när den åker genom ett asteroidbälte är en på en miljard.

Svarta hål är kosmiska dammsugare

Jag minns väl ett avsnitt i Stargate SG-1 där någon bland de onda skickades genom en stargate för att hamna utanför ett svart hål där han obönhörligen sögs in.

I verkligheten är det inte fullt så allvarligt. Om solen plötsligt skulle bli ett svart hål och befinna sig på samma avstånd från jorden som idag skulle inte mycket hända (förutom att det skulle bli ganska mörkt även dagtid och troligen väldigt kallt). Vi skulle inte sugas in i det här svarta hålet.

Solen är gul

Solen ser ju onekligen väldigt gul ut på himlen. I scifi när rymdskepp far omkring runt solen ser den också gul ut.

I verkligheten är solen hör och häpna, vit. Solen är flera tusen grader varm och vid den temperaturen syns bara en färg. Nämligen vit. Att den ser gul ut från jorden har med vår atmosfär att göra. Den böjer och filtrerar helt enkelt ljuset så att vi ser mest gult. Jag har tidigare skrivit om varför himlen är blå. Även det har med vår atmosfär att göra.

Cracked tar även upp myterna om att meteoriter är varma, att människor utan rymddräkt exploderar/imploderar i rymden samt att det finns en permanent baksida på månen. Läs mer om Myter om rymden tack vare filmer på cracked.com.

Bild på svart hål från Wikipedia.

Inkommande söktermer:

  • myter om rymden

, , , , ,

No comments yet.

Kommentera