c-topp

8 bra appar för att redigera foto på Android

Våra smartphones får allt bättre kameror men för att få till det där lilla extra med dina foton behövs det många gånger en app. För länge sen när Android var nytt fanns det inte speciellt många appar för fotoredigering. I dag är det helt annorlunda och det fullkomligen kryllar av dom. Jag satte mig ner och kollade de appar jag oftast använder för att redigera foto på Android. Några är gratis och några kostar några kronor. Har du tips på andra appar för fotoredigering med Android får du gärna tipsa mig och andra läsare med en kommentar.

Snapseed

Snapseed bildredigering android

Tidigare använde jag iPad en hel del. En av de appar jag tyckte var helt makalöst bra var Snapseed. Till min stora glädje köpte Google Snapseed och appen är helt gratis. Det finns en hel del effekter man kan använda för att göra sina fotografier snyggare eller för att de ska stå ut lite mer i mängden. Det jag använder Snapseed till mest är ”Center Fokus” som gör bakgrunden på ditt motiv suddig och ibland använder jag någon av de ramar man kan lägga till. En nackdel är att i skrivande stund kan jag inte använda bilder tagna med min Galaxy S4 i full upplösning. Snapseed skalar ner dom en bit.

Att dela bilder är enkelt om du vill dela till Google+ eftersom det finns en tydlig knapp att använda direkt. Vill du dela till något annat får du först spara bilden och därefter dela den från exempelvis telefonens galleri.

Snapseed på Google Play (gratis)

Perfectly Clear

Perfectly Clear Bildredigering Android

Perfectly Clear kom jag över av en slump. Den råkade vara gratis en dag och jag passade på att hämta hem appen och testa den. Det är få foton jag lägger upp på nätet som inte passerat genom Perfectly Clear om jag ska vara helt ärlig. Det appen gör är kort och gott att fixa till dina bilder så de blir ännu bättre. Och faktum är att det fungerar riktigt bra på nästan alla foton. Med ett reglage kan du enkelt dra och se hur originalbilden ser ut mot den behandlade. Oftast använder jag autoläget eller läget där man kan göra en mörk bild lite ljusare. För den som gillar inställningar finns det massor av finjustering att välja bland. Exempelvis kan du ändra tonen på hudfärg och mycket annat.

Perfectly Clear på Google Play (kostar runt 20kr)

Instagram

Instagram för bildredigering till Android

Vid det här laget vet nog de flesta vad Instagram är. Vad många däremot inte vet är att man kan använda de lätthanterliga effekterna utan att för den sakens skull lägga ut bilden på Instagram. Det är helt enkelt bara att skippa sista steget (själva publiceringen). Då har nämligen bilden sparats på din telefon i instagram-mappen utan att ha delats ut.

Instagram på Google Play (gratis)

Photo Grid Collage Maker

Photo Grid collage för Android

Photogrid till Android är nog inte direkt en app för fotoredigering. Däremot går det enkelt att göra snygga collage som är väldigt anpassningsbara. Välj de foton du vill ha med och sen kan du dra och ändra storlekar på bilderna lite hur du vill. Om du nu inte skulle vara nöjd med de automatiska collage man först får. Kul och bra att ha ibland när man vill lägga ihop många olika fotografier till en enda bild.

Photo Grid på Google Play (gratis)

Picsay

Picsay pro pratbubblor Android

Du som läst hela inlägget kommer kanske ihåg att jag i början skrev att utbudet av appar var magert när Android var nytt. Picsay var faktiskt den första app jag någonsin köpte (genom en massa krångel eftersom vi i Sverige inte ens kom åt betalappar på den tiden). Picsay använder jag än idag. Det finns med möjligheter för bildredigering men den stora behållningen med Picsay är att man kan lägga till pratbubblor och props. Det finns massor av olika varianter du kan välja bland. Både till utseende och typsnitt. Utöver det hittar du flera hundra hjärtan, blommor och massa andra små illustrationer. Det är väldigt enkelt att ändra storlek och att flytta på det du lägger till. Fantastiskt att tillverkaren hade det här gränssnittet redan för många år sedan egentligen. Jag använder Picsay främst för att illustrera en rolig bild på mina barn.

Är inte helt hemma på vad skillnaderna mellan betal- och gratisversionen är men jag kommer ihåg att jag köpte appen eftersom man då kunde spara sina färdiga bilder i hög upplösning.

Picsay Pro på Google Play (ca 25kr) | Picsay Free (gratis)

Pixlr Express

Pixlr Express till Android

 

Pixlr Express är lite av en modern variant av Picsay som jag skrev om ovan. Du kan lägga till en del snygga effekter i stil med Instagram. Framförallt kan du dock lägga till texter till dina fotografier. Du hittar typsnitt som exempelvis ser ut att vara skrivna med en sån där gammaldags dymo, såna som ser ut att komma från en gammal skrivmaskin, skrivstil och mycket annat. Gränssnittet tycker jag känns väldigt prototyp-aktigt men appen är trots det väldigt bra.

Pixlr Express på Google Play (gratis)

Pixlr O Matic

Pixlr O Matic Android

 

Pixlr-o-matic påminner väldigt mycket om Instagram. Du kan enkelt välja olika effekt och ramar utan en massa krångel och inställningar. Den stora skillnaden är att du inte behöver dela bilden till något nätverk. Du kan spara den på din telefon och senare givetvis också dela ut den, om du vill. Jag använder den här appen när jag vill få lite gammaldags stuk på mina bilder och inte orkar köra dom igenom Instagram.

Pixlr-o-matic på Google Play (gratis)

Instaweather Android

Instaweather Android

 

Bilder från den här appen har du säkert redan sett på Facebook eller Google+ och kanske undrat ”vad heter appen som man presenterar plats och väder tillsammans med ett foto?”. Svaret är Instaweather. Personligen tycker jag det kan vara trevligt att dela med sig av en väderbild och var man befinner sig menjag kan samtidigt tänka mig att många tycker det är jobbigt om deras flöden fylls för mycket med den här typen av bilder. Ett tips för dig som köpt pro-versionen är förövrigt att man kan stänga av att bilden ska innehålla reklam för appen i sig. Exakt vilka begränsningar som finns i gratisversionen av Instaweather vet jag inte eftersom jag själv har betalversionen.

Instaweather Pro på Google Play (ca 14kr) | Instaweather på Google Play (gratis)

Har du tips på fotoappar för Android?

Det här var några exempel på appar jag använder för fotoredigering till Android. Men det finns naturligtvis väldigt många fler. Har du några favoritappar för foto du vill tipsa om? Skriv väldigt gärna en kommentar och berätta för oss andra.

Inkommande söktermer:

  • fotoredigering android
  • ändra storlek på bilder android

, , ,

No comments yet.

Kommentera