c-topp

Vad är skillnaden mellan Galaxy S3 och Galaxy S4?

Skillnader Galaxy S3 och Galaxy S4

Jag har väldigt länge haft telefoner med Android. Faktum är att min HTC Hero som jag till slut valde tillhörde en av de första Android-telefonerna tillgänglig på marknaden i Sverige. Sedan dess har jag bytt ganska ofta och en period gick jag tom över till iPhone. När Galaxy S3 kom ut fick det vara nog. Jag köpte en sån och sålde min iPhone 4S, något jag inte ångrat en enda sekund. Men det här inlägget ska inte handla om det. När Galaxy S4 kom ut för en tid sedan hade jag sedan länge förhandsbokat en och många med mig funderade nog en hel del på om skillnaderna var så stora mellan Galaxy S3 och Galaxy S4 att ett köp var befogat.

Det finns skillnader mellan Galaxy S3 och Galaxy S4

Det finns en del skillnader mellan Galaxy S3 och S4. Vi snackar inte skillnader i form av bibliska proportioner. Men mycket har blivit bättre och inget har blivit sämre, är min personliga åsikt. I det här inlägget tänkte jag redogöra för de viktigaste skillnaderna vad gäller specifikationer mellan Galaxy S3 och Galaxy S4 och jag kommer även gå in på mer subtila skillnader som man kanske inte direkt kan mäta men ändå känner finns där.

Tekniska skillnader Galaxy S3 och S4

Vi börjar med de tekniska skillnaderna mellan Galaxy S3 och S4. Jag tar upp de specifikationer som är viktiga för mig.

Galaxy S4 Galaxy S3
Upplösning 1080×1920 pixlar 720×1280 pixlar
Pixeltäthet 441PPI 309PPI
Upplösning kamera riktad mot dig 1920×1080 pixlar 1280×720 pixlar
Upplösning primär kamera 4128×3096 pixlar (13 Mpix) 3264×2448 pixlar (8 Mpix)
IR (fjärrkontroll) Ja Nej
Processorhastighet 1,9 GHz Quad Core 1,4 GHz Quad Core
RAM 2 GB 1 GB
Batteri 2600mAh 2100mAh

Galaxy S4 klarar 4G och S3 finns i två versioner där den ena klarar 4G och den andra inte. Utöver tabellen tycker jag inte det finns speciellt stora skillnader.

Fysiska skillnader på Galaxy S3 och S4

Skillnaderna mellan Galaxy S3 och Galaxy S4 vad gäller det fysiska är lite som att försöka se skillnader mellan två tvillingar: Ser man dom var för sig är det först svårt att se någon skillnad alls men står de båda tvillingarna bredvid varandra så kan man se vissa olikheter. Och precis så här var det när jag första gången packade upp min nya S4. Det såg ut som en gammal S3:a som låg där i kartongen. Men när jag tog fram båda telefonerna och la dom bredvid varandra så finns det en del som skiljer sig åt.

Nu är inte designen det viktigaste för mig. Vad som är viktigare är att telefonen känns bra i handen och av någon anledning tycker jag att S4an ligger bättre. Kanske beror det på att lite av plasten på S3 bytts ut till lite mer metall på S4. Kanske baksidan av telefonerna skiljer sig lite åt. Jag vet faktiskt inte vad det är men helt klart känns det som man håller S4 bättre på något sätt.

Liten kant av metall runt Galaxy S4

 

En skillnad jag faktiskt direkt kan se och känna är den kant av metall som går runt S4. Jag har försökt att fånga den på bilden ovan. Kanten är verkligen inte hög. Den ser nästan för hög ut på bilden men den här lilla kanten tror jag är en bidragande orsak till att Galaxy S4 känns skönare att hålla än föregångaren.

IR-sändare / Fjärrkontroll på S4

Galaxy S4 har en IR-sändare vilket gör att man faktiskt kan använda den som fjärrkontroll. Den medföljande appen Samsung WatchOn tycker jag är ganska medioker. Visserligen kan man få snygg tv-guide och genom att trycka på det program du vill se så byter telefonen kanal åt dig på TV:n. Samsung brukar göra ganska tråkiga och ologiska appar och WatchOn är inget undantag. Men jag ser en del potential i den här funktionen med appar från andra utvecklare. Förhoppningsvis kommer vi få appar som kan fixa avancerade makron och fungera ungefär som Logitechs populära Harmony. Redan nu finns en app för de som vill testa men prislappen kanske är något hög (runt 60kr). Ta en titt på Smart IR Remote for Galaxy S4.

Skillnader i gränssnittet

Det är när man navigerar runt med S3 respektive S4 som man märker skillnad. Allt är snabbare och flyter bättre på Galaxy S4. Det är inte en oerhörd skillnad men nog mycket för att jag tror att de allra flesta av er också kommer känna eller märka skillnaden. Jag tycker även att det är skillnad i känslighet när man exempelvis ska ta en skärmdump med Galaxy S3 mot S4. Det reagerar snabbare med S4 och oftast går det på första försöket även om man är lite slarvig.

Utöver det har S4 lite olika sätt att navigera runt och förhandsgranska information utan att ens behöva stöta i glaset. Jag testade snabbt några av dom men tycker nog att dom är ganska onödiga. Kanske roliga att impa på kompisarna med en enda gång men mycket mer utbyte än så tror jag inte du kommer få av det.

Kamera Galaxy S3 och S4

En annan markant skillnad jag märkt och förmodligen den mest avgörande faktorn till att jag bytte från S3 till S4 är kameran. Jag skrev tidigare att gränssnittet är lite rappare på S4 och det gäller även när du ska ratta kameran. Allt går lite snabbare och med mindre (om ens någon) lagg. Det är enkelt att ändra inställningar, jag tycker fokuseringen går snabbare med S4 och det känns som det går lite fortare att också ta en bild med den.

Själva kvaliten blir lite bättre på S4 jämfört med S3 och det beror förmodligen på att S3ans kamera på 8 Megapixel ersatts av en på 13 Megapixel på S4an. En annan skillnad är att S4 har bättre ljusinsläpp vilket ska ge lite bättre kvalite på bilderna.

Fler skillnader mellan S3 och S4

Här kan du se ett videoklipp som visar skillnader mellan Galaxy S3 och S4:

Inkommande söktermer:

  • skillnad mellan samsung galaxy s3 och s4
  • skillnad samsung galaxy s3 och s4
  • skillnaden mellan samsung galaxy s3 och s4
  • skillnad mellan s3 och s4

, ,

No comments yet.

Kommentera